Bogićevica.

Babino polje, mart 2017. godine

“Sve planine na jednu a Prokletije na drugu stranu.”

Često citirana izreka u planinara i alpinista na ovim prostorima. Da li je zaista tako? Da li Prokletije zaista zavređuju ovako golem epitet? U čemu je magija?

Venac Prokletija je vekovima prirodna granica Albanije i ostatka zapadnog Balkana. Zbog napetih odnosa, u graničnom pojasu je sve do 2002. na snazi bila takozvana “mrtva straža”. Dobar deo vrhova Prokletija je tako bio van domašaja organizovanih akcija. Dovitljivi pojedinci bi uz nešto sreće, sok i kafu za pogranične patrole, kupovali šansu za šetnju ovim prostorima.

Prokletije su veliki masiv čiji veći deo pripada upravo Albaniji. Prilaz planini sa naše strane je sa teritorije opština Gusinje i Plav na severu Crne Gore.

Iz Gusinja put vodi u dolinu Grbaja odakle kreću klasični usponi na strme vrhove Prokletija kao što su Severni vrh, Očnjak, Karanfili. Preko puta su pitkije varijante ali sa čarobnim pogledima na drugu stranu: Popadija, Talijanka, Volušnica.

Iz susednog Vusanja se dalje ide ka dolini Ropojana: to je pristupna tačka za uspon ka dolini jezera (Buni Jezerces) ispod istoimenog najvišeg vrha Prokletija (Maja e Jezerces). Tu je i planina Bijelič sa vrhovima Kolata i Rosit).

I konačno, Plav i katuni iznad njega na Babinom Polju su baza za obilazak  dela masiva na tromeđi Kosova, Crne Gore i Albanije, a koji nosi naziv Bogićevica.

Tu smo se i mi uputili prvog vikenda marta 2017. godine u tročlanom sastavu sa dečijom pratnjom.

Bogicevica-16

Jednodnevna akcija sa 7 sati vožnje u jednom smeru ? Zimski uspon sa dečijom pratnjom pa još na Prokletijama ? Da to nije malo previše?

Post festum: Jeste bilo zamorno, jeste bilo logistički komplikovano, možda za nijansu prejako za dete – ali ne mislim da sam mnogo pogrešio:

a) imali smo vremenske uslove, sunce i dan za pamćenje za koji je vredelo voziti 700 km u dva dana.

b) nismo slepo sledili plan i prilagodili smo se situaciji. Nismo došli da penjemo vrhove po svaku cenu, već da uživamo u nestvarnom ambijentu.

c) pomerili smo granice svojih mogućnosti i spremno čekamo još veće izazove.

Bogicevica-7

Ova jednodnevna akcija sa dečijom pratnjom bila je neka vrsta izvidnice, šansa da se zaviri i oseti prostor plavskih Prokletija.

Bogicevica-55
s leva na desno: Aca, Đeravica, Raško i Maja Bogićaj.

Beograd – Kraljevo – Plav – Babino Polje.

Na put smo krenuli u petak “pravo posle Uroševe škole” i nakon kratkog zaustavljanja u Kraljevu stigli u Plav za fantastičnih 6 sati i 20 minuta. U centru ovog mesta smo uzeli ključeve PD Hrid od Enka Deraškovića.

Avantura počinje u večernjim satima kada smo krenuli da se pomenjemo ka Babinom Polju (Nissan X-Trail 1,6 dci 4/4)

U startu nismo stavljali lance.

Na negde 4. kilometru i nadmorskoj visini od 1200m stvari su se rapidno promenile. Ulazak u zonu snega. Auto uspešno savladava otpor i uspon.

I pored preciznih informacija koje smo dobili od Enka, posedovanja lokacije doma i na GPS-u, iz nekog razloga nismo dovoljno koncentrisani i prolazimo pored doma. Biće nam potrebno dobrih sat vremena da shvatimo da smo pogrešili, da okrenemo auto nazad i konačno pronađemo dom. Nepotreban gubitak energije i sna, ali šta je tu je.

Bogicevica-35

Tek oko 21:30 smo ušli u promrzlu drvenu kućicu PD “Hrid”. Zbog snežnih nanosa i uskog puta, auto je morao biti ostavljen dobrih 300 metara podalje od doma.

Trebalo je izvaditi sve stvari iz automobila, preneti kroz dubok sneg do doma, da bi ih posle samo 7 sati ponovo vratili u auto: kletva jednodnevnih tura.

Bogicevica-12

Zatim je valjalo potpaliti vatru, zgrejati se, ali i staviti lance na auto za sutradan. Plan je da se što više skrati pešačenje i iskoristi automobil za prve i poslednje kilometre uspona!

Iscrpljeni izvršavamo sve ove zadatke oko 23 časa, večeramo pored vatre, da bi konačno otišli na spavanje. Spavaći blok je potpuno odvojen od trpezarije i do istog ne dopire ni tračak toplote od šporeta.

Narednih nekoliko sati spavamo i cvokoćemo u vrećama na jedva par stepeni iznad nule. Sutrašnji dan i prizori će učiniti da se uloženi trud brzo zaboravi.

Babino Polje – Katun Bogićevica – Hodžina Ravan – Ćafa Bogićes i nazad.

6:00

Krenuli smo relativno rano, da bismo iskoristili dan, ali i dobar jutarnji sneg pre nego što isti bude popustio pod sunčevim zracima.

Nastavili smo kolskim putem dalje u planinu ka katunu Bogićevica.

Prva 3 kilometra na sreću uspešno prelazimo automobilom sa lancima na prednjim točkovima. Sneg je poprilično dubok, smrznut  i na velikom broju mesta zastajemo i jedva nekako prolazimo dalje.

6:45

Autmobilom smo uspeli smo da dobacimo tek do Selimine česme. Ovde je raskrsnica planinarskih trekova. Ka vrhovima Starac, Pasji vrh treba skrenuti levo preko reke, dok ka istočnijim vrhovima Maja Rops, Tromeđa, Maja Bogićaj treba produžiti pravo ka katunu Bogićevica.

Uspavani katun Bogićevica pod martovskim suncem.

8:00

Na katunu naš trek naglo zavija na sever ka prevoju Bogićevice (Ćafa Bogićes).

Bogicevica-53
Hodžina ravan.

9:00

Uskoro smo izbili na zaravan poznatu kao Hodžina ravan gde pravimo i prvu pauzu. Prostor je dobio ime po hodži iz XIX veka koji je ovde sahranjen na 1900m nadmorske visine: “Mula Husein Efendija Krcić – efendija carske džamije” stoji ispisano na epitafu.

Ostavljamo hodžu da počiva u miru na ovom nesvakidašnjem mestu i nastavljamo ka grebenu Bogićevice ispod Ropsa. Sa desne strane se otvara pogled ka Kršu Bogićevica iza koga se krije i po lepoti čuveno Hridsko jezero.

Bogicevica-44
Krš Bogićevice i Hridski Krš (u desnom uglu na horizontu).

10:30

Konačno smo izbili na prevoj. Ispod nas na drugoj strani – Metohija a na horizontu Đeravica.  Kad bi se uputili dolinom ka kosovskoj strani nakon 15-tak kilometra hoda stigli bismo u Dečane.

Bogicevica-29

Levo se nalazi vrh Maja e Rops 2501m. Pristup do istog ide južnom stranom. Ne deluje komplikovano, ali prizor nekako požuteo i okopneo nasuprot grebenu sa desne strane…

Greben Bogićevice ka Tromedji čaroban i beo! Severna strana. Donosimo odluku da ne idemo na Rops i da se bez jasnog cilja uputimo koji kilometar dalje grebenom Bogićevice ka Tromeđi – ambijent je delovao isuviše zavodljivo.

Tromeđa.

13:00

Malo je falilo da zatvorimo krug preko vrha Tromeđa. Greben se na jednom delu sužava i onemogućava prolaz u današnjim uslovima obimnim snežnih nanosa pod toplim martovskim suncem. Suviše rizično za prelazak sa detetom. Okrećemo nazad ka Ćafi.

Bogicevica-18

Dan je toliko lep, da odlučujemo da ne žurimo nazad u dolinu i uživamo u “zimskim radostima” na bezbednom delu grebena. Raško nam demonstrira malu školu alpinizma, Uroš se spušta kliskom, ja po običaju jurim kadrove.

Bogicevica-22
Bogicevica-21
Bogicevica-24
Prevoj Bogićevice i Đeravica u pozadini.

14:00

Vreme za povratak nazad istim putem kuda smo i došli. Sneg je u međuvremenu pustio prilično. U odsustvu krplji ili turno skija propadamo i pola metra duboko. I tako sledećih dva sata!

16:00

70 minuta je trajao spori silazak autom kroz mokar sneg, rupčage, vodurinu i blato skoro sve do Plava.

22:00

Poprilično umorni i preplanuli stižemo do Vrnjačke Banje na zasluženi topli obrok i konak. Još jedna nestvarna ultra-blietzkrieg.

Godinu dana kasnije usledio je povratak na Bogićevicu, sada u ski-touring varijanti sa sjajnim domaćinom Esadom Redžematovićem – neprikosnovenim kraljem prokletijskih dubokih snegova!

Bogićevica Ski-Tour: Tromeđa

Đeravica nam se ceo dan osmehivala sa horizonta ali ni njoj nismo ostali dužni:

Jesenji uspon na Đeravicu grebenom Gusana

Konačno, evo kako ovi predeli izgledaju i iz perspektive susedne Albanije:

Tropojske Prokletije 2020.

GPX:

Babino Polje – Hodžina ravan – Prevoj Bogićevice.

Aleksandar, Raško, Nebojša i mali Uroš, mart 2021. godine

3 thoughts on “Bogićevica.

  1. Divno, Nebojša. Lepo opisano rečima i fotkama.

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close