Kapetanovo jezero.

Moračke planine oko Kapetanovom jezera se nalaze u geografskom srcu Crne Gore. U pitanju je nestvarno lep predeo koji u sebi objedinjuje toliko toga različitog na malom prostoru, gorski dragulj koga čini nekoliko potcelina.

Dolina Lukavica sa rajskim cvetnim poljima odakle se uspinju neobični vrhovi, “prizmoliki” Veliki i “troglavi” Mali Žurim sa Zaragačkim katunom između;

Crna Gora 2017
Veliki i Mali Žurim.

Samo Kapetanovo jezero ledničkog porekla koje svoje ime duguje nikšićkom kapetanu Mušoviću – ovi su predeli za vreme osmanske vlasti bili rezervisani za ispašu stoke vladajućeg sloja stanovništa, dok se pravoslavni živalj morao sklanjati dublje u planinu;

Crna Gora 2017
Kapetanovo jezero.

Planina Stožac sa atraktivnim grebenom iznad Kapetanovog i Manitog jezera i nekoliko pitkih vrhova koji nude poglede na gotovo celu Crnu Goru od Lovćena do Komova.

Greben Stožca i Manito jezero.

“Gorsko oko” Brnjičko (Manito) jezero koga treba posmatrati iz najmanje tri perspektive – pravo mesto za meditaciju na kraju dana.

Crna Gora 2017
Gorsko oko Manito (Brnjičko) jezero.

Kapa Moračka – testerasti venac sa vrhovima Štit, Lastva i Zagradac i pogledima na markantni greben planine Tali i moćnu Sinjajevinu na severu;

Kapetanovo Jezero Moracke Planine-31
Zagradac i Pocki vrhovi.

Sve u svemu izrazito atraktivan i relativno lako dostupan prostor o kome se ne piše i ne priča mnogo.

Za svoje iskustvo na Kapetanovom jezeru dugujem zahvalnost Draganu Đeriću i Goranu Stamenkoviću od kojih sam i saznao za ovo mesto.

Kako stići?

Pristupna tačka u dolinu Lukavica iz pravca Nikšića je katun Bojovića Bare do koga vodi asfaltni put u odličnom stanju i koji dalje produžava do Zagaračkog katuna ispod samih Žurima. Od Nikšića do Bojovića Bara ima oko sat vremena vožnje.

U Barama se odvaja solidan makadamski put koji vodi do Kapetanovog jezera (5km). Poslednji uspon pred jezerom je nezgodan i tu deonicu je pametnije prehodati a auto ostaviti na obližnjoj livadi.

Put kroz Lukavicu ka Kapetanovom jezeru.

Dolina Lukavica je, malo je reći, očaravajuće lepote. Svaki trenutak proveden ovde vredi stostruko, tako da ima smisla i prepešačiti celu dolinu do jezera.

Ukoliko je vremena napretek i logistika to dozvoljava, preporučuje se i popularna planinarska transverzala Bojovića Bare – Kapetanovo jezero – Velje Duboko – Kanjon Mrtvice – Danilov Put – Međurečje (oko 30km).

Gde se smestiti?

Gostoljubiva porodica Minić nudi smeštaj u planinarskoj kućici nadomak jezera kao i svežu domaću kuhinju po prijateljskim cenama. Moguće je dogovoriti i asistenciju oko transfera od i do samog jezera.

Predviđen je i prostor za besplatno kampovanje uz samo jezero.

Ukoliko kod Minića nema mesta, uz samo jezero je katun porodice Vuković, sa kafanicom na samoj ponti jezera, mestu pogodnom i za kupanje.

Katuni oko jezera proizvode i vrhunski lisnati sir koji obavezno treba probati.

Na jezeru nema struje kao ni signala mobilne telefonije.

Kapetanovo Jezero Moracke Planine-27

Na planinama oko Kapetanovog jezera ne postoje markirane planinarske staze. U najvećem delu masiva ne postoje nikakve staze, ali je predeo uglavnom pregledan, prohodan i jednostavan za orijentaciju.

Nadmorska visina jezera iznosi oko 1650m. Obližnji vrhovi ne prelaze 2200m – dakle nema dugih jakih penjanja – pogodno za decu ali koja imaju određeno iskustvo u planinarenju. Teren je ovde kraški, kombinacija kamena i trave i kao takav srednje zahtevan za mlađu pratnju. Treba se kretati oprezno i sporije kako bi se izbegle povrede ali i eventualan susret sa zmijama. Nema eksponiranih tačaka (ako ne penjete Mali Žurim).

Kapetanovo jezero.

Nakon detaljnog informisanja i konsultacija sa Đerom, na kraju sam se odlučio za sledeći plan delovanja.

Prvi dan: Zagarački Katun – oko Malog Žurima – Ilijin vrh – Nikolin vrh – Kapetanovo jezero.

Zahvaljujući ljubaznosti našeg domaćina Dragana Minića, prvi dan smo mogli da isplaniramo kao turu od tačke A do tačke B umesto “tamo i nazad” ili kružne ture za koju verovatno ne bismo ni imali vremena, jer smo na Bojovića Bare stigli tek oko podneva.

Pešačenje smo započeli na polupustom Zagaračkom katunu, a zatim produžili kozjom stazom koja obilazi oko Malog Žurima ka napuštenom Piperskom katunu. U katun se nismo spuštali već smo se držali izohipse i zavili oko Malog Žurima sa severne strane.

Dalje ka Ilijinom vrhu smo se kretali kroz kraško polje između Malog Žurima, Živaljeve glave sa pogledom na “zid od planine” koga čine Štit, Lastva i Kapa Moračka na severu.

Od Lukavice između Žurima pored Piperskog katuna.
Kapetanovo Jezero Moracke Planine-33
Junski sneg pod Ilijinim vrhom.

Netaknuti, pusti predeli i potpuna tišina oko nas. U nekom trenutku smo naišli i na grupu divljih konja.

Kapetanovo Jezero Moracke Planine-1

U nastavku smo popeli Ilijin vrh držeći se treka, a potom produžili ka obližnjem Nikolinom vrhu odakle smo i prvi put ugledali jezero iz ptičje perspektive.

Pogled sa Nikolinog vrha na Kapetanovo jezero.

Saldo prvog dana: 6 sati hoda, 8 kilometara uz obilje pauza.

Drugi dan: Kapetanovo jezero – Manito jezero – grebenom ispod Stožca – Mliječno ždrelo – Orlojevac – Manito jezero – Kapetanovo jezero.

Dug dečiji san je preduslov za uspešan dan sa decom u planini. Pešačenje i vetar prethodnog dana i britak planinski vazduh su učinili svoje: 11 sati sna za najmlađe, od 9 uveče do 8 sati ujutru. Zdrava osnova za drugi glavni dan u planini! Nije bilo potrebe da se mnogo rani jer junski dan je dug.

Vreme kakvo se samo poželeti može. Sunce, slab vetar bez i jednog oblačka.

Prženice, domaći lisnati sir i kiselo mleko domaćice Zorice će obezbediti dovoljno energije za današnju avanturu.

Krećemo prvo ka Manitom jezeru do koga nas deli nešto više od sat vremena hoda.

Crna Gora 2017

Ušuškano u potpunoj divljini između Jablanovca i strmih greda Stožačkog masiva, Manito jezero je praktično nevidljivo dok mu se sasvim ne primaknete.

Tog dana smo ga posetili dva puta – i u odlasku i u povratku a veći deo planinarenja promatrali iz ptičje perspektive kretajući se grebenom Stožca.

Kapetanovo Jezero Moracke Planine-23

Nedaleko od jezera se nalazi i izvor pitke vode gde obavezno prvo treba dopuniti a kasnije obnoviti zalihe.

Od izvora se krećemo nazad u smeru odakle smo došli, samo sada prateći kozju stazu koja prolazi ispod greda i lagano penje u gornji deo masiva. Nakon pola sata strpljivog penjanja, staza iščezava u lavirintu škrapa i vrtača.

Odlučujem da ne pratim trek ka samom vrhu Stožac, već da sledim liniju grebena sa pogledom na Manito jezero i dolinu Lukavica odgore. Nižu se jedan za drugim nekoliko “sweet spots” za promatranje i fotografisanje.

Crna Gora 2017

Nastavljamo preko prostranih livada Mliječnog ždrela podno Stožca. Sam vrh Stožac 2141m i obližnju stenu sa krstom odlučujemo da danas ne penjemo, već hvatamo kurs ka Orlojevačkom visu, koji je predstavljao glavni cilj današnje akcije.

Crna Gora 2017
Poslednji metri uspona na Orlojevac. Manito jezero u pozadini.
Crna Gora 2017
Vrh Bodiguz sa svojim „šarenim pasovima“ i jezerinom u podnožju.

Orlojevac pleni pogledima na sve strane; Odavde se, za početak, vide i Manito i Kapetanovo jezero.  Ka severo-istoku, neposredno ispred se nalazi vrh zanimljivog oblika i još zanimljivijeg imena Bodiguz, poslednje parče travnatog masiva Stožca nad šumama kanjona Mrtvice.

Iza Bodiguza, koji je i dalje u odori žutih tonova jeseni, uzdiže se blistava, zelena padina Lubanja glava, u čijem produžetku je trouglasti vrh, Lukanje čelo, a iza njega se nazire strmi greben mistične planine Tali.

Crna Gora 2017
S leva na desno: Tali, Lukanje čelo i Komovi na horizontu.

Maganik sa svojim Treštenim i Međeđim vrhom priziva sa druge strane kanjona Mrtvice, dok su na horizontu dežurni divovi Komovi i Prokletije, delimično još uvek pod snegom i oblacima.

Kapetanovo Jezero Moracke Planine-2
Maganik. Međeđi vrh u sredini. Trešteni vrh – lavirint škrapa i vrtača levo.

Nakon uživanja u svoj ovoj lepoti, spontano odlučujemo da se ka Manitom jezeru spustimo direktno sa sedla pod Orlojevcem kroz travnati kuloar.

Crna Gora 2017

Na omiljenom Brnjičkom jezeru vredi provesti još koji trenutak u meditativnoj tišini divljine.

Kapetanovo Jezero Moracke Planine-22

Saldo drugog dana: 9 sati u planini, 700m uspona i oko 10-tak kilometara po kraškom terenu.

Zaključne misli:

Kapetanovo jezero i Moračke planine – Raskoš majke prirode na malom prostoru. Predeli koji ni po čemu ne zaostaju za jednim moćnim Durmitorom a gde nećete sresti ni blizu tako veliki  broj turista i planinara u leto. Ako uopšte nekoga i sretnete.

Jedino što je nedostajalo ovaj put, to su bili narcisi. Nismo ih zatekli. Vegetacija je požurila ove godine, a kako nam kaže devetogodišnja Jelena sa katuna, i kiša ih je stukla ove godine. Jelena je jedina učenica škole od I-IV razreda u selu Velje Duboko, jednom od najizolovanijih mesta u Crnoj Gori. Ona željno iščekuje svoje dve “letnje” drugarice čije porodice takođe izdižu u junu mesecu na Kapetanovo jezero.

Institucija izdiga stoke po crnogorskim i hercegovačkim vrletima još uvek živi.

Povedite svoju decu da upoznaju život svojih predaka i osete čarobne prostore Dinarskih planina…

Wikiloc:

Prvi dan: Zaragački Katun – oko Malog Žurima – Ilijin vrh – Nikolin vrh – Kapetanovo jezero.

Drugi dan: Kapetanovo jezero – Manito jezero – grebenom ispod Stožca – Mliječno ždrelo – Orlojevac – spust kroz kuloar – Manito jezero – Kapetanovo jezero.

Flickr: Lukavica, Kapetanovo i Brnjičko jezero, Stožac

3 thoughts on “Kapetanovo jezero.

 1. Divan tekst

  Liked by 1 person

 2. Sve pohvale za sjajan tekst i neopisive fotografije ovog bisera prirode. Pre dve nedelje smo isli pomenutom rutom Mali i Veliki Zurim- Bojovića Bare-Kapetanovo jezero-Velje Duboko-Kanjon Mrtvice-Danilov Put-Međurečje . Jos uvek jedva uspevam da poverujem da sam fizicki i vizuelno doziveo sve te predele zajedno sa Mrtvicom koja tek zahteva jednu posebnu pricu.

  Liked by 1 person

  1. Hvala na komentaru! Da niste bili sa PD Jelenak :)? Jeste ja bih voleo da uradim tu transverzalu prvom prilikom, ili makar kanjon Mrtvice, stoji na spisku, ali ove godine mi je izmakao. Idealno vreme je upravo sad, jun, zbog količine vode itd…Puno pozdrava, nastavite da pratite blog – topla preporuka: Kanjon Krupe u Dalmaciji!

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

<span>%d</span> bloggers like this:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close