Neretva.

Rafting na Neretvi.

Nakon napornog planinarenja na Visočici usledila je i zaslužena nagrada za decu: splavarenje Neretvom.

Baza za rafting je grad Konjic u koji smo se spustili pravo sa Visočice. Za razliku od Tare, gde smo pre dve godine prvi put iskusili čari raftinga, ovde ne postoje brojni kampovi duž same reke (što je plus u ekološkom smislu). Na polaznu tačku se kreće iz samog Konjica gde nas je sačekao i naš domaćin Sanel iz Raft-Kor Neretva tima.

Par reči o samom spustu.

Spust niz Neretvu je dug oko 20 kilometara. Ima pet adrenalinskih bukova u odnosu na 15-tak koliko ih je na Tari.  Spust je nešto blaži ali je utisak kanjona sa vode impresivan u svakom pogledu. Strmi zidovi i litice kanjona Neretve izranjaju iz smaragdno zelene vode.

Neretva Blog
Impresivan kanjon Neretve.

Neretva je prečista i za nijansu toplija od Tare, međutim o bezbrižnom brčkanju nema ni govora: temperatura vode iznosi oko 15 stepeni  – u prevodu šok terapija za poboljšanje cirkulacije. Voda je brza i za čas vas nema.

Neretva
U kanjonu.

Sa druge strane debeli neopreni u letnjim mesecima opet nisu idealno rešenje, pogotovo ako se vesla ozbiljnije, na čamcu ume da bude pretoplo. Preporuka su „shorty“ odela – koja smo dobili na korišćenje od naše agencije.

Neretva
Smaragdna šuma.

Spust na Neretvi samim tim što je i sporiji, traje skoro dvostruko duže. U kanjonu smo proveli 6 sati uključujući i pauzu za ručak usred kanjona. Sanel me je definitivno kupio kad je iz suve bačve izvadio roštilj i na plaži potpalio ćumur. To su bili najukusnijih 10 sa lukom ikada. Tako da ovde nema odrađivanja raftinga: klopa, fotkanje, skokovi. Sve natenane.

Neretva
Adrenalin.
Neretva
Bliski susret sa drugom posadom.

Slično kao i na Tari i Neretva je popularna letnja atrakcija – broj čamaca je pozamašan, što će reći da rafting hrani veliki broj porodica u Konjicu, simpatičnom gradiću na nepun sat vožnje od Sarajeva. Split nije daleko tako da veliki broj stranih turista sa primorja dolazi na rafting. Mi smo delili čamac sa simpatičnim momcima iz Francuske i to baš na dan finala evropskog prvenstva u fudbalu.

Neretva
Viv L Frans 🙂

Mostar i Počitelj.

Rafting avantura se završava oko 17 časova. Voda zamara na jedan vrlo specifičan način tako da duge vožnje posle samog raftinga nisu preporučljive. Proći ovim prostorima a ne zaustaviti se u Mostaru i Počitelju je greh. Odlučujemo da prespavamo u najpoznatijem gradu na Neretvi.

Mostar i Pocitelj-1
Hoću skočit neću skočit…

U Mostaru se nekako sve sudara. U klimatskom, geografskom i sociološkom smislu. Mediteran i planine. Neretva i Prenj.  Kulturno i istorijsko bogatstvo na malom prostoru kakvo se retko gde sreće. Nažalost, kobno balkansko prokletstvo malih razlika uzima svoj danak. Kao da besmisleni rat nije bio dovoljan, Mostar je i dalje talac sumanutih podela.

Pola sata nizvodno Neretvom leži još jedan zaboravljeni dragulj – Počitelj – minijaturni orijentalni lavirint, nekada stecište umetnika i slikara iz cele Jugoslavije. Raduje činjenica da je obnova ovog istorijskog mesta u toku.

Mostar i Počitelj smo posetili u okviru trećeg dana našeg balkanskog putovanja. Taj dan je po pravilu kritičan, umor je sve prisutniji, a hercegovačko sunce neumoljivo. Ni sam ne znam kako sam nagovorio decu da se u dva popodne na plus 40 ipak popnemo do najviše tačke Počitelja – bastiona Pašina tabija. Ali vredelo je. Bastion nije više raspadnuta ruina već lepo sređen vidikovac.

Mostar i Pocitelj-3
Počitelj.

Iz Počitelja smo preko Čapljine i novog autoputa produžili za Split a odatle na zasluženi odmor i morske avanture – na najdalje od svih ostrva – otok Vis.

Lokacija raftinga na karti:

http://www.wikiloc.com/wikiloc/view.do?id=14207133

Zabranjeno je svako neovlašćeno korišćenje teksta i fotografija sa ovog bloga bez izričite pismene saglasnosti autora. Neautorizovana upotreba celokupnog materijala ili bilo kog njegovog dela sa ovog bloga u bilo koje svrhe smatra se povredom autorskog prava.

 

 

 

 

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: