Neretva.

Najveća istočna pritoka Jadranskog mora izvire nepretenciozno na zapadnim obroncima Zelengore, u neposrednoj blizini planinskog puta Čemerno – Kalinovik.

Na svom, oko 200 kilometara dugom putu do mora, Neretva je od davnina žila kucavica Humske zemlje, gde su smenjivale civilizacije još od vremena Ilira i starogrčkih kolonija. Ovde su i Bogumili ostavili svoj dubok trag, ovekovečen brojnim nekropolama stećaka, a do dana današenjeg, Neretva je isprepletana simbolima sve tri vere.

Na potezu od Glavatičeva do Konjica Neretva gradi grandiozan kanjon, oivičen planinama Treskavice i Visočice na severu, odnosno masivom Prenja i Crvnja na jugu. Najbolji a ujedno i najlakši način da se vidi i doživi ovo mesto je sa vode.

Baza outdoor aktivnosti ovog dela BiH je grad Konjic u koji smo se spustili pravo sa Visočice. Nakon napornog planinarenja prethodnog dana, usledila je zaslužena nagrada za decu: splavarenje Neretvom.

Konjic je najseverniji hercegovački  grad, simpatična varoš koja zaslužuje da posle splavarenja ovde napravite pauzu – na primer u restoranu Vidikovac sa pogledom na kamenu ćupriju i čaršiju. Da na Balkanu vlada veće interesovanje za outdoor aktivnosti, ovaj grad na Neretvi, okružen sa tri planinska venca, bio bi mali “Južni Tirol”.

Prenj Majski Uspon-1-2

Za razliku od Tare, gde smo pre dve godine prvi put iskusili čari raftinga, ovde ne postoje brojni kampovi duž same reke (što je plus u ekološkom smislu). Na polaznu tačku se kreće iz samog Konjica gde nas je sačekao i naš domaćin Sanel (Raft-Kor Neretva).

Spust niz Neretvu je dug oko 20 kilometara. Ima pet adrenalinskih bukova u odnosu na 15-tak koliko ih je na Tari.  Spust je nešto blaži ali je utisak kanjona sa vode impresivan u svakom pogledu. Strmi zidovi i litice kanjona Neretve izranjaju iz smaragdno zelene vode.

Neretva

Neretva je prečista i za nijansu toplija od Tare, međutim o bezbrižnom brčkanju nema ni govora: temperatura vode iznosi oko 15 stepeni  – u prevodu šok terapija za poboljšanje cirkulacije. Voda je brza i za čas vas nema.

Sa druge strane debeli neopreni u letnjim mesecima nisu idealno rešenje, pogotovo ako se vesla ozbiljnije, na čamcu ume da bude pretoplo. Preporuka su kraća “shorty” odela – koja smo dobili na korišćenje od naše agencije.

Neretva
Neretva

Spust na Neretvi samim tim što je i sporiji, traje skoro dvostruko duže. U kanjonu smo proveli 6 sati uključujući i pauzu za ručak usred kanjona. Sanel me je definitivno kupio kad je iz suve bačve izvadio roštilj i na plaži potpalio ćumur. To su bili najukusnijih 10 sa lukom ikada. Tako da ovde nema odrađivanja raftinga: klopa, fotkanje, skokovi. Sve natenane!

Neretva

Spust niz Neretvu je popularna letnja atrakcija – broj čamaca je pozamašan, što će reći da rafting hrani veliki broj porodica u Konjicu. Split nije daleko tako da veliki broj stranih turista sa primorja dolazi na rafting. Mi smo delili čamac sa simpatičnim momcima iz Francuske i to baš na dan finala evropskog prvenstva u fudbalu.

Neretva

Mostar i Počitelj.

Proći ovim prostorima a ne zaustaviti se u Mostaru i Počitelju je greh. Odlučili smo da prespavamo u najpoznatijem gradu na Neretvi.

U Mostaru se nekako sve sudara. U klimatskom, geografskom i sociološkom smislu. Mediteran i planine. Neretva i Prenj.  Kulturno i istorijsko bogatstvo na malom prostoru kakvo se retko gde sreće. Nažalost, kobno balkansko prokletstvo malih razlika uzima svoj danak. Kao da besmisleni rat nije bio dovoljan, Mostar je i dalje talac sumanutih podela.

Mostar i Pocitelj-2

Most je sagradio majstor Hajrudin. Stvarao ga je dugo i predano, ali kad je bio gotov, izgledao je kao načinjen u jednom dahu. Kao da ga nije načinila ljudska ruka, nego je, onako visok i čist, Božje djelo. Bez muke stvaranja koja se zauvijek vidi na lošim i na krivo mjesto postavljenim građevinama, most je u sebi nosio više duhovne ljepote nego najljepše crkve i džamije u tadašnjoj Europi. U sirovoj i nelijepoj provinciji, svoj od kamenjara i sivoga kaosa mostarska je ćuprija omogućila hercegovačkom čovjeku da učini prvi korak u povijest, u civilizaciju koja donosi sreću kroz dostojanstvo.

Miljenko Jergović “Most bliži Bogu”

Pola sata nizvodno Neretvom leži još jedan zaboravljeni dragulj – Počitelj – minijaturni orijentalni lavirint, nekada stecište umetnika i slikara iz cele Jugoslavije. Raduje činjenica da je obnova ovog istorijskog mesta u toku.

Mostar i Pocitelj-4

Mostar i Počitelj smo posetili u okviru trećeg dana našeg balkanskog putovanja, nakon planinarenja i raftinga. Taj dan je po pravilu kritičan, umor je sve prisutniji, a hercegovačko sunce neumoljivo. Ni sam ne znam kako sam nagovorio decu da se u dva popodne na plus 40 ipak popnemo do najviše tačke Počitelja – bastiona Pašina tabija. Ali vredelo je. Bastion nije više raspadnuta ruina već lepo sređen vidikovac.

Iz Počitelja smo preko Čapljine i novog autoputa produžili za Split a odatle na zasluženi odmor i morske avanture – na najdalje od svih ostrva – otok Vis.

Lokacija raftinga na karti:

http://www.wikiloc.com/wikiloc/view.do?id=14207133

Raft Kor Neretva: http://www.raft-kor.com/blog/

Zabranjeno je svako neovlašćeno korišćenje teksta i fotografija sa ovog bloga bez izričite pismene saglasnosti autora. Neautorizovana upotreba celokupnog materijala ili bilo kog njegovog dela sa ovog bloga u bilo koje svrhe smatra se povredom autorskog prava.

1 thought on “Neretva.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close