Prokletije.

Prokletije su najimpozantniji planinski venac Balkanskog poluostrva, koji planinarskim sladokuscima ne treba posebno predstavljati.

Izreka “Sve planine na jednu a Prokletije na drugu stranu” nije nastala slučajno. 

Prokletije plene prostranstvom, surovošću i mistikom. Golem i pust prostor prožet alpskim pejzažima kao gotovo nigde u Dinarskom području: duboke doline, nazubljeni teško pristupačni vrhovi i lednička jezera. 

Prokletije Dolina Jezera

Prokletije na srpskohrvatskom ili Bjeshket e Nemuna na albanskom, značenje je isto: Proklete ili uklete planine.

Današnje shvatanje prokletijskog prostranstva ne slaže se sa narodnim. Prokletije odnosno na albanskom “Bješka e Njemuna” predstavljao je za gorštake teren gde nije bilo uslova za život. Čak i za ovce i koze uslovi su bili surovi. Radi toga i takvo ime. To su krečnjačke planine Bjeliča i Karanfila na našoj strani, a Krasnićkih, Klementskih i drugih kamenih skupina u Albaniji. Ostale planine današnjih Prokletija su pune trave, vode i šume pa za stočare nisu bile proklete.

Branko Kotlajić i Radonja Šekularac “Grbaja”

Za razliku od Alpa, planinarska infrastruktura u Prokletijama gotovo da ne postoji. Broj posetilaca je i dalje minoran u poređenju sa prostranstvom koje zauzimaju. Prokletije predstavljaju poslednji bastion netaknute divljine na kontinentu.

Sve do poslednjih deset godina, Prokletije su bile zabranjeni prostor za slobodno kretanje – zona mrtve straže na granici Jugoslavije i Albanije. Konačnim slabljenjem tenzija između suseda, otvorio se prostor i za nesmetane prekogranične transverzale i uspone. 

Skoro sagrađeni panoramski put kroz Albaniju od Skadarskog jezera do Vermoša, nadomak Gusinja, trebalo bi dodatno da doprinese popularizaciji ovog prostora: smanjuje vreme putovanja iz centralne i južne Crne Gore za čitav sat. A kada se završi i put kroz kanjon Cijevne i granični prelaz Grabom, Prokletije će biti nadohvat ruke posetiocima sa mora, bliže od Durmitora, vladara letnjeg planinarskog turizma južno od Triglava.

Prokletije Dolina Grbaje Grbaja

Tri dana u Prokletijama:

Prvi dan: Božanska kombinacija stenovitih vrhova i zelene čoje Montenegra! Pogledi na Karanfile sa susedne Popadije i Valušnice.

Prokletije Popadija Talijanka

Drugi dan: Buni i Jezerces – Čarobna Dolina jezera: Gorski amfiteatar koga čini šest periodičnih jezera ispod najviših vrhova Prokletija. Spektakularna netaknuta priroda u poslednjem dvorištu Albanije.

Prokletije Maja Jezerce Maja Bojs

Treći dan: Klasičan uspon na Karanfile: Severni vrh i kružna tura kroz Šuplja vrata.

Prokletije Šuplja Vrata

Pristupne tačka masivu sa crnogorske strane su duboke doline Grbaja (Grebaje) i Ropojana. U pitanju su zaista duboke doline na nadmorskoj visini od svega 1100m dok okolni vrhovi dosežu 2500m visine.

To u prevodu znači da u Prokletijama ništa ne dolazi poklonjeno. Za svaki od prizora potrebno je dobro se potruditi i za početak odraditi vertikalni kilometar uspona da bi se uopšte izbilo na kote iznad 2000m. 

Prokletije Krošnja Severni Vrh

1. dan:  Grbaja – Talijanka – Popadija – Volušnica – Grbaja.

Čak iako nemate nameru da uopšte zalazite u kameni masiv Prokletija, planinarenje grebenom Popadije je doživljaj za sva čula.

Alpskih dolina na svetu je bezbroj, Grbaja je posebna u jednom: Izrazito uzana i asimetrična, jer sa jedne strane se podiže surov kameni bedem Karanfila a sa druge potpuno suprotna slika: pitoma i zelena Popadija.

Ovde treba doći popodne a ne ujutru kako to (pogrešno) čini većina planinskih društava na svojim akcijama, obično poslednjeg dana pred povratak.

Sunce nad Karanfilima tek posle podne prevaljuje na drugu stranu, a oblaci se često razilaze: Karanfili se otvaraju u savršenom svetlu svakim metrom uspona!

Staza je dobro obeležena, logična i kružnog je oblika (kada se izađe iz šume na proplanke i greben).  Stazu obilazimo obrnuto od smera kazaljke na satu: bliža Volušnica na kraju, dalja Talijanka na početku.

Slede poznojunski prizori sa Popadije, Talijanke i Volušnice koji govore više od reči!

Saldo prvog dana: 12 kilometara sa 1000 metara visinske razlike.

2. dan: Ropojana – Karaula Zastan – Dolina Jezera – Ćafa Jezerce i nazad.

Drugi dan se automobilom prebacujemo iz Grebaje, preko Gusinja i Vusanja u dolinu Ropojana koja leži sa one strane Karanfila, koje smo sa uživanjem promatrali prethodni dan sa Popadije.

Put od Vusanja kroz Ropojanu je dosta kritičan i pogodan samo za podignuta vozila (pogon na 4 točka ovde nije presudan faktor jer put nije strm, samo je loš). Autom je moguće prići koji kilometar dalje od Savinog oka i tu ga treba ostaviti na prostranom proplanku.

Nismo bili jedini koji smo tog dana pohodili Jezera, planinari PD Era iz Užica su tog dana uspešno odradili uspon na najviši vrh Prokletija – Maja Jezerce, što je retkost za kraj juna.

Trasa koju smo sledili pripada klasičnom usponu na najviši vrh masiva, samo smo mi u nekom trenutku skrenuli zaraslom stazom za Maja Bojes, ka prevoju Ćafa Jezerce koji razdvaja dolinu jezera (Buni i Jezerces) i dolinu Runice (Fusha e Runices).

Prvi deo uspona prati dostavni put do napuštene karaule koju u letnjim mesecima vusanjski pastiri koriste kao katun. Odmah iza katuna se nalazi i izvor pitke vode.

Karaula Zastan.

Par stotina metara dalje račvaju se planinarske staze za Maja Rosit i Maja Jezerce. Prateći stazu ka Jezercetu kreće jak uspon kroz šumu. Čim se izađe iz šume stupa se na teritoriju Albanije – vidljiv je porušeni granični kamen.

Granica Crne Gore i Albanije.

U povratku smo baš ovde sreli pastire sa katuna. Mene je jako zanimalo kako je to sve izgledalo dok je granica bila “tvrda”. Rekli su mi da je s obe strane linije važila zabrana kretanja u pojasu u od 100m, ali su oni i drugi pastiri sa crnogorske strane, tačno utvrđenom trasom, smeli da se spuste do prvog jezera u Albaniji kako bi napojili stoku.

Nakon prelaska granične linije koja se nalazi na nadmorskoj visini od oko 1800m ukazuju se periodična jezera. Voda u njima će gotovo nestati u letnjim mesecima i to je jedan od razloga zašto smo ovde već krajem juna, a ne mesec dana kasnije.

Prokletije Buni Jezerces.

Nakon obilaska jezera, skrećemo u smeru uspona za Maja Bojes. Dobijamo par stotina metara na visini, dovoljno da nam se sa druge strane ukaže najviši vrh Prokletija.

Maja Jezerce
Maja Jezerce u sredini.

Na kraju smo izbili na prevoj Ćafa Jezerce sa koga se vidi dolina Runice i pogled ka vencu koji je produžetak Karanfila sa dominantnim vrhom Maja Shkurt 2499m.

Zid od planine – produžetak Karanfila u Albaniji, Maja Shkurt, Lagojvet, Vukoces, Fortit (Forca)…

Nakon što smo se nahranili pogledima, kopkala nas je pomisao da popnemo Maja e Bojes ali u odsustvu treka nemamo jasnu ideju kuda da penjemo. Odlazimo do ivice grebena odakle se ukazuje još jedna zanimljiva perspektiva doline.

Usledilo je neizostavno ledeno kupanje u jezeru. Nakon druženja sa planinarima iz Užica koje ovde srećemo, silazimo nazad u dolinu.

Dan za pamćenje u Dolini jezera! Retki su letnji dani u planini bez i jednog oblačića – imali smo upravo takav na jednoj od najlepših tačaka spektakularne netaknute prirode u poslednjem dvorištu Albanije.

Saldo drugog dana 1200m visinske razlike u 20 km.

3. dan: Grbaja – Krošnjin prolaz – Severni Vrh – Krošnjin prolaz – Šuplja vrata – Grbaja.

Ako ne najlepše, onda svakako najteže smo ostavili za kraj. Uspon na Severni vrh Karanfila je ozbiljno planinarenje u kondicionom ali i tehničkom pogledu. Što je telo umornije nakon ispenjanog vertikalnog kilometra, to teren postaje strmiji, klizaviji, zahteva ruke i veću koncentraciju. Srećom, u samom prolazu su pre par godina montirane sajle koje značajno olakšavaju prelazak kritične deonice uspona.

Krošnjin prolaz.
Krošnjin prolaz.
Slavišini poslednji metri uspona na Severni vrh – na horizontu nema čega nema, Ropojana, Rosni vrh, Maja Jezerce skroz desno iza Maja Bojes…

Pogled sa vrha čini da se brzo zaboravi uloženi napor. Rosni vrh i karaula Zastan kuda smo juče prošli se vide kao na dlanu. Centralno mesto zauzima Maja Bojes iza koga izbija piramida najvišeg vrha masiva – Jezerce.

Maja e Bojes i Maja Jezerce u konjunkciji sa Karanfilom.

Na drugoj strani Popadija na koju se nastavlja zavodljivi Trojan (Maja Trojanit), dok na horizontu stražare moćni Komovi.

Sa Severnog vrha silazimo u dolinu kružnom stazom koja krije još jednu vrhunsku atrakciju – Šuplja vrata, mesto gde jedna stena ljubi drugu, a kroz prozor viri Popadija sa suprotne strane doline.

Prokletije Šuplja Vrata
Penjanje kroz Šuplja vrata zahteva dodatni oprez, jer je teren krušljiv i kamenje se lako odranja. Obavezno praviti razmak između penjača.
Pogled na Očnjak.

Saldo trećeg dana: 1500m visinske razlike u 12 kilometara.

Prokletije-3-dana-mapa-akcija

Dan 1> https://www.wikiloc.com/wikiloc/view.do?id=19039843

Dan 2> https://www.wikiloc.com/wikiloc/view.do?id=19040169

Dan 3> https://www.wikiloc.com/wikiloc/view.do?id=18535876

Kako izgledaju Prokletije sa druge, klimentske strane? Nastavak avanture “Sa Prokletija na Southern Soul 2019” pročitajte ovde!

Southern Soul Festival Montenegro.

SSF-1

Nakon tri savršena dana u planini uputili smo za Ulcinj – na čuveni Southern Soul festival. Ako su Prokletije raj za planinarske sladokusce, Southern Soul je svih ovih godina prava muzička meka za sve “aficionados & connoisseurs” kada je organsko nasleđe crne muzike u pitanju: Jazz, Soul, Funk, Disco, House.

Ponovo se vozimo panoramskim putem kroz Albaniju, produžavajući ovoga puta za Skadar – na prevoju Grabom uživamo u magičnom zalasku sunca.

Albanija-3
Zalazak sunca tamo negde na Kučkim koritima, mi stojimo iznad kanjona Cijevne, u Albaniji, na putu sa Prokletija za Southern Soul Ulcinj, nakon tri savršena dana u planini!

Stižemo kasno u Donji Štoj gde nas dočekuju ljubazni domaćini u privatnom smeštaju (sve pohvale za topao doček i profesionalizam u pružanju turističkih usluga).

Nedelja na festivalu je u znaku Jazz-a – rano posle podne je prepušteno iskusnim selektorima: Željko Kerleta i DJ Harvinder iz Londona praše svojim bezkompromisnim muzičkim izborom na organskom stejdžu (gde su dozvoljene samo ploče)

SSF-3

Uskoro se na glavnoj bini, tempirano “u zlatni sat”, na sceni pojavljuju legendarni Sun Ra Arkestra predvođeni harizmatičnim Maršal Alenom,  koji je uveliko prevalio desetu deceniju života.

SSF-6

Nastup Sun Ra bih opisao kao mešavinu kabarea, kakofoničnih free jazz solaža i pokretljivog jazzdance-a.

SSF-5
Sun Ra dodaje taj trenutak magije na jubilarnom 5. Southern Soul festivalu.

Imao sam tu čast da nastupim u nastavku programa – proživljeni trenuci u planinama i na festivalu su me dodatno inspirisali, tako da sam imao jedan od najdražih DJ trenutaka u životu.

Moj set je praktično bio warm-up za glavnu DJ zvezdu te večeri, Juergena von Knoblaucha,  a koga je organizator sa punim pravom najavio kao člana jednog od najvažnijih DJ kolektiva kada je u pitanju muzika koju neguje Southern Soul – berlinska Jazzanova.

Juergen je plenio freestyle selekcijom: neprimetno prelazeći granice žanrova i muzičkih meridijana: Brazil, Kolumbija, Turska, Afrika… Originalni zvuci 60tih i 70tih bili su vešto protkani modernim interpretacijama, sve majstorski povezano u jednu smislenu muzičku celinu  – veličanstveno finale 5. Southern Soul festivala.

Flickr galerije:

Prokletije – Popadija > https://www.flickr.com/gp/jazzm8/j5g6n8

Prokletije – Dolina Jezera > https://www.flickr.com/gp/jazzm8/8k2WtC

Prokletije – Karanfili > https://www.flickr.com/gp/jazzm8/07CRdw

5 thoughts on “Prokletije.

 1. Recién llegado de Montenegro. Gracias por este blog y toda esta información que me ha permitido descubrir las montañas de Prokletije y realizar dos rutas fantásticas.

  Liked by 1 person

  1. Enhorabuena! Entonces el Google Translado ha funcionado 🙂 Creo que este ano el paisaje sea mas bonito con mas aqua en los lagos!

   Like

 2. Googleov prevoditelj izvrsno funkcionira :).
  Ovaj put smo se popeli na vrhove Popadija i Karanfili, ostavljamo jezera za sljedeći izlet.
  Vrijedno je posjetiti crno jezero Durmitor parka.

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close