Prokletije. Kolata.

Vusanje / Vuthaj, septembar 2018.

Planina Bjelič obuhvata središnji deo masiva crnogorskih Prokletija. Oivičena je dolinama Ropojana na zapadu, te Dolinom Jezera i Valbona ka jugoistoku u Albaniji.

Sam pojam Bjelič retko se upotrebljava – mnogo češće se ova planina poistovećuje sa svoja dva najviša vrha – Maja Rosit / Rosni vrh (2524m) na južnom odnosno Maja Kolata (2556mm) na severnom obodu ove planine.

Prokletije: Okean dvohiljadaša.

Prvog dana jeseni 2018. godine opredelili smo se za uspon na Kolate.

Namerno upotrebljavam nepravilnu formu plurala jer se ovde ne radi o jednom vrhu, već atipičnom trokrakom grebenu koji dominira centralnim prostorom Prokletija, sa spektakularnim pogledom na gotove sve znane i neznane vrhove Prokletija, od Đeravice do Jezerca i Trojana

Maja Jezerce, najviši vrh Prokletija na horizontu. U prvom planu Maja E Thate (Maja Žat).

Kolatu dakle čine tri kraka: Dobra Kolata (Maja Kollata) 2528m, Zla Kolata (Kollata E Keqe) 2534m i Ravna Kolata (Podi E Kollates) 2556m. Greben prva dva preseca granična linija, dok se Ravna Kolata u potpunosti nalazi u Albaniji. Zla Kolata (2534m) je zvanično najviši vrh Crne Gore.

Planinar na grebenu Ravne Kolate. Zla i Dobra Kolata u pozadini.

Uspon na Kolatu (2534m) započinje čak iz Vusanja, sa svega 980m nadmorske visine. Tehnički nije zahtevan, ali kondiciono spada u red težih uspona. Do poslednje ivice grebena Ravne Kolate i nazad ima 25 kilometara hoda i 1900m ukupne visinske razlike.

I prilaz sa albanske strane iz doline Valbona nije značajno lakši. Početna tačka uspona je još niža i nalazi se na 925m nadmorske visine.

Prokletije tako još jednom pokazuju svoju negostoljubivu stranu: Putevi ne postoje, te nema prečica niti mogućnosti skraćenja ovog maratonskog uspona. Terensko vozilo nije od naročite pomoći, uzani kolski put se završava već nakon drugog kilometra od sela.

Polazna tačka glavnih uspona na Komove je 1700m, na Durmitoru čak 1900m! Toga dakle nema na Prokletijama, da bi se dublje zavirilo u njihovo carstvo, potrebno je uložiti trud i napor!

Uloženo se vraća višestruko jer u pitanju je jedan od najveličanstvenijih planinskih venaca u Evropi: Lednički cirkovi i okomite severne litice planinskih vrhova nimalo ne zaostaju za onim alpskim, ali Prokletije leže dosta južnije i vegetacija često dopire i preko 2500m nadmorske visine, čineći pejzaže toplijim i kontrastnijim. Oblici kraške erozije, zaštitni znak Dinarskih planina, pojavno kulminiraju u vencu Prokletija.

Ulaz u “Ledenu pećinu” na putu za Kolatu.
Kraška poljana ispod Dobre Kolate.

Samo za ulazak u masiv potrebno je uložiti dobra dva sata hoda. Krećemo se najpre kolskim putem a potom šumskom stazom ispod grebena planine Bor.

Prolazi se pored aktivnog katuna Zarunica (maj – oktobar) da bi se uskoro stiglo do minijaturne kraške poljane ispod Dobre Kolate. Vidljivi su tragovi napuštenog katuna. Ovde se staze račvaju, levo skretanje nastavlja ka prevoju Bora (Qafa e Borit).

Mi skrećemo desno ka prevoju Preslopit (Qafa e Preslopit), odnosno vrhovima Kolata.

Reč Ćafa (Qafa) na albanskom jeziku označava prevojnu tačku i duboko se ukorenila u brojnim toponimima istoka Crne Gore. I u Kučima postoji ćafa – i to bez daljih odrednica – prosto “Velika ćafa” – i to na putu “kojim se ređe ide” od Kučkih korita ka Rikavačkom jezeru.

Sa druge strane imamo i našu reč za istu stvar: Preslop (jedan Preslap postoji na Suvoj Planini ispod Divne Gorice), tako da u reči “Ćafa E Preslopit” imamo zanimljivu sintagmu  dve reči iz oba ova jezika a koje referišu jedan te isti pojam – prevoj ili sedlo.

Planinar na prevoju Preslopit. U pozadini proviruje Maja e Thate (Maja Žat).

Ćafa e Preslopit je stara letnja karavanska veza doline Lima i doline Valbona. a danas predstavlja zahtevnu etapu višednevne “Peaks of The Balkans” treking avanture – prekograničnog projekta koji dovodi sve veći broj stranih posetilaca u Prokletije.

Od ostataka starog katuna i raskrsnice za Ćaf Borit do Preslopita ima dodatnih 2 sata hoda, uspon je vrlo blag i često gubi na visini.

Pravi uspon na Kolatu počinje upravo od Preslopita – pogled ka prevoju između Dobre i Zle Kolate odole deluje mnogo “strašniji” nego što jeste – staza zapravo sve vreme travesira kroz police levom stranom prostranog kuloara i samo na momente je neophodno upotrebiti ruke.

Uspon ka prevoju dve Kolate.

Nema sipara ili opasnosti od odrona. Jedini problem koji ovde može da se javi jeste iznenadna pojava magle.

Kolata je dug i zahtevan uspon i dolazi u obzir samo su ako vremenski uslovi idealni.

Zbog celodnevnog karaktera ne ostaje mnogo vremena niti energije za korekcije grešaka. Na većem delu trase nema izvora vode.

Mi smo uspon  započeli u 5 ujutru da bi ga okončali u 19 časova uveče – po još uvek dugom letnjem danu (21.9.2018.)

Snagu treba rasporediti pametno kao i zalihe vode.

U šestom satuuspona smo dosegli sedlo između tri Kolate.

Maja Kollata levo i Podi e Kollates desno.

Koji vrh penjati prvo? Da li uopšte ima potrebe penjati oba?

Nema potrebe. Perspektiva sa Dobre Kolate (Maja Kollata) nije značajno drugačija, šta više, severna litica Zle Kolate (Kollate e Keqe) zaklanja pogled sa Dobre ka “okeanu vrhova” ka jugu.

Pogledi ka jugu sa Zle Kolate (2534m) su očaravajući. Pravo mesto za zasluženu marendu i sunčanje na lekovitom septembarskom suncu! Dan iz bajke!

Nakon pauze se upućujemo ka Ravnoj Kolati i njenom istočnom rubu odakle bi trebalo da se pruža najlepši pogled na dolinu Valbone ali i ka severnom delu moćnog venca “Prokletih planina”.

Nakon 2 kilometra po valovitom terenu stižemo do ivice provalije nad Valbonom…

Lumi i Valbones.

Ravna Kolata (Podi E Kollates) je minijaturna visoravan sa vanserijskim pogledima na okruženje, a do koje se može doći samo “preko Crne Gore”.

Maja Rosit gore levo.
Pogled ka Zloj i Dobroj Kolati sa Ravne Kolate.
Pogled ka severnom delu masiva. Piramida udesno na horizontu je Škeljzen, a dvogrbi vrh gore levo je Đeravica.

Sat otkucava 15 časova – u prevodu još 4 sata obdanice – vreme za bezbedan povratak nazad.

Treba sačuvati snagu i za silazak, pogotovo kad su u pitanju 1800m ukupne visinske razlike.

Treba kalkulisati da je od prevoja Dobre i Zle Kolate do Vusanja potrebno 4 sata za silazak. Teren je dobrim delom zahtevan a treba imati u vidu da je telo sada umorno.

Obdanicu smo ispratili na izlasku iz kraškog dela masiva – dok su na horizontu  otpozdravljali “nebeski stražari” Komovi.

Oko 19 časova izbijamo na kolski put ka Vusanju.

Epski dan iza nas!

Wikiloc: Prokletije, Kolata, septembar 2018.

2 thoughts on “Prokletije. Kolata.

  1. Zdravo! Želim da ti se zahvalim puno za vaši putni blogovi. Zahvaljujući njima, puno sam saznala o prelepoj prirodi Balkana i njenoj istoriji. Volim da putujem na Balkanu i uvek koristim vaše iskustvo tokom putovanja. Iz nedavne putovanja stvarno mi se sviđa blog o planinama Prokletije. Volela bi da ide tamo. Izvinite zbog grešaka. Čekajem sledeće blogove. Sada je na ruskom jeziku za ruske govornike: хочу поблагодарить вас за ваши блоги о путешествиях. Благодаря им я узнала о прекрасной природе Балкан и ее истории. Я очень люблю путешествовать по Балканам и всегда использую ваш опыт. Из недавних путешествий мне очень понравился блог о горах Проклетие. Хотела бы там побывать. Извините за ошибки. Жду ваших следующих блогов.

    Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close