Hridsko jezero.

Napomena: Hridsko jezero sam posetio u septembru 2018. Sredinom 2019. put ka jezeru je rekonstruisan, tako da je suprotno našem iskustvu moguć prilaz putničkim vozilom (barem do prvih snegova ili jačih bujičnih kiša).

Od brojnih planinskih jezera Crne Gore, Hridsko (Ridsko) jezero odskače svojom lepotom i posebnošću.

Nalazi se u severnom delu Prokletijskog nacionalnog parka, na nadmorskoj visini od 1970m, što ga svrstava i u jedno od najviših jezera u Crnoj Gori.

Okruženo je gustom četinarskom šumom iza koje se ka jugoistoku uzdižu granitne stene (“hridi”) planine Bogićevice.

Zahvaljujući nepristupačnim putevima i izolovanom položaju u pograničnom pojasu, Hridsko jezero predstavlja predeo čarobne, netaknute divljine: Pejzaž, koji bi da nije zidina okolnog Hridskog krša, bio mnogo više skandinavski, a mnogo manje crnogorski.

Prokletije Kolata-39

Planina Bogićevica pripada severnom delu Prokletija koji ima drugačiju boju i facete u odnosu na južniji deo masiva (Kolate, Karanfili, Jezerce).

Razlog za to je drugačija struktura tla. Zbog dominantnog prisustva vulkanskih stena i mlađih geoloških slojeva ovde su reljefne forme blaže nasuprot oštrim kraškim oblicima koji dominiraju u južnom delu masiva. Upravo ovde se venac Dinarida preko metohijskih Prokletija i “pretapa” u Šarsko-korapski sistem ka istoku.

Prokletije Kolata-40
Stene po obodu Hridskog jezera.

Hridsko jezero nije veliko i može se obići za tridesetak minuta. Na mestima gde ne postoji staza, potrebno je preskakati preko oborenih stabala ili prelaziti preko krupnog kamenja. Jezero nije ni previše duboko, najviša dubina ne prelazi nekoliko metara (u periodu kada nije pod debelim slojem otapajućeg snega).

Kako doći do Hridskog jezera?

Iako je jezero udaljeno svega 20 kilometara od centra Plava, do jezera se ne može “skoknuti u prolazu”.  U pitanju je pravi izazov, osim ako niste naumili da do jezera dođete peške (od planinarskog doma u Babinom Polju ima oko 12,5 km tamo i nazad).

Pogled na zvaničnu kartu Nacionalnog parka, ukazuje na postojanje panoramskog kružnog puta na Bogićevici, koji preko Babinog Polja i Bajrovića katuna prolazi tik pored Hridskog jezera.

Veći deo ovog puta, posebno od katuna pa do jezera, će međutim namučiti i svakog “pravog” terenca. Potrebno je puno strpljenja, pažljive vožnje uz blago-naklonjene vremenske uslove da bi se stiglo nadomak jezera. Put je prepun vododerina od prethodne zime, krupnog kamenja i pravih rovova duž istog.

Off-roading u pravom smislu te reči!

Od Plava do Hridskog jezera nam je bilo potrebno cela dva sata i to u optimalnim letnjim uslovima, sa vrhunskim terenskim vozilom.

Hridsko jezero-12

Šumska staza od Bajrovića katuna (do koga se uz umereni napor može dobaciti vozilom) se tako čini kao trenutno najbolja opcija za obilazak jezera (oko 7 km tamo i nazad).

Prizori i atmosfera oko samog jezera brzo čine da se svaki uloženi napor brzo zaboravi.

Jezero kristalne, prozirne boje, mirišljava borova šuma i refleksija okolnih vrhova.

Pravi mali raj!

DCIM100MEDIADJI_0055.JPG

Od jezera je moguće popeti i neki od okolnih vrhova (Hridski Krš i Krš Bogićevice) i tako upotpuniti sliku ovog prostora.

Trekovi:

Plav – Hridsko jezero (samo terenskim vozilom ili MTB)

Krug oko Hridskog jezera

Detaljan opis puta do jezera (Vrhovi Crne Gore)

DCIM100MEDIADJI_0011.JPG

Još priča iz ovog kraja: zimske čarolije na Bogićevici:

Planiranje u snegu: Babino Polje – Katun Bogićevica – Hodžina ravan – Greben Bogićevice

Turno skijanje: Babino Polje – Katun Bogićevica – Vrh Tromeđa i nazad

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close