Uvac.

Živopisna reka Uvac izvire na severnim padinama planine Jadovnik u jugozapadnoj Srbiji. Vode ove reke su, u svom gornjem toku između planina Zlatar i Javor, izdubile atipično usko korito sa strmim kanjonskim liticama, uklještenim meandrima i visokim rtovima.

Litice kanjona dosežu visinu od par stotina metara i predstavljaju idealno stanište za retke vrste orlova lešinara od kojih je najpoznatija vrsta beloglavog supa.

Podizanjem nekoliko brana nizvodno od kanjona, i stvaranjem pratećih akumulacija (Sjeničko, Zlatarsko, Radoinjsko jezero) porastao je nivo vode u meandrima koji su takođe poprimili jezerski karakter čineći prizore još dramatičnijim!

Prostor oko Uvca se može podeliti u dve glavne celine:

 • Gornji meandri od od Krstca do Rastoka između planina Zlatar i Javor (prosečna nadmorska visina platoa 1250m),
 • Donji meandri od Kokinog Broda do Radoinjskog jezera između Zlatara i Zlatibora (prosečna visina 950m).

Gornji meandri: Molitva i Ledeni pogled.

Dva najpoznatija vidikovca na Uvcu su Molitva i Ledeni Pogled. Locirani su tačno jedan preko puta drugog, sa javorske odnosno zlatarske strane kanjona.

I do jednog i drugog vidikovca moguće je doći motornim vozilom preko zemljanih puteva u solidnom stanju (trekovi i mapa na dnu teksta).

Ledeni Pogled je pristupačan i sa vode, tako da je u programu organizovanih brodskih izleta, u paketu sa Ledenom pećinom.

Uvac Ledeni Pogled Pars pro Toto-12
Uvac Ledeni Pogled-4

Pešačka tura do Molitve.

Za razliku od Ledenog pogleda do koga nema mnogo smisla hodati, do Molitve postoji uređena pešačka staza kroz sam prirodni rezervat. Staza je duga 7 kilometara i polazi od kampa smeštenog u blizini ulaza u rezervat (Krstac, Sjenica). 

S obzirom da nije u pitanju jako penjanje po zahtevnom terenu ovo je idealna destinacija za porodičnu avanturu.

Kako sam obavešten, u toku je uređenje šumske staze i sa suprotne strane, a koja bi vodila i do Ledenog pogleda – to će u perspektivi otvoriti mogućnost za veoma atraktivnu celodnevnu pešačku turu od jednog do drugog vidikovca – preko visećeg mosta.

Staza do Molitve u prvom delu prelazi preko pitomih pašnjaka, ispod Devojačke stene nakon čega sledi uspon na krševiti plato sa pogledima na meandre.

Идила, лепота, зелена Србија.
Uvac Molitva-10
Изблиза.

Drvena platforma vidikovca na Molitvi omogućava da praktično stojite u samom kanjonu.  Uskoro će se pojaviti i beloglavi supovi u gracioznom letu na termalnim strujama.

Молитва. Увац. Сјеница.
Uvac Molitva-7

Za supove kažu da su veoma pametne ptice. Gnezda grade u steni na savršenim mestima zaštićenim od kiše i vetra. Populacija ovih stvorenja na Uvcu je ne samo sačuvana nego i značajno uvećana.

Белоглави суп.

Donji (Radoinjski) meandri.

Većina ljudi u prvi mah asocira Uvac upravo sa gore opisanim predelima. Ali to nije sve što ova atraktivna reka nudi.

Uvac naime ponovo meandrira kroz atraktivnu klisuru i na potezu od Kokinog Broda do Radoinjskog jezera, izmedju planina Zlatar i Zlatibor.

Reku je moguće promatrati i pohoditi sa obe strane ovog dela klisure.

Južna zlatarska strana je pitomija i pristupačnija: na nekoliko mesta su postavljeni vidikovci, međusobno povezani utabanom i precizno obeleženom šumskom stazom koja polazi od napuštenog etno sela Vraneša – do istog vodi asfaltni put udaljen svega par kilometara od glavnog magistralnog puta ka Crnoj Gori.

Za krug od 5 kilometara koji povezuje svih pet vidikovaca uz opcioni silazak do same reke dovoljno je odvojiti svega par sati.

Do prvog ujedno i najatraktivnijeg vidikovca biće dovoljno i petnaestak minuta lagane šetnje.

Prvi vidikovac i pogled na još jedan meandar.

Nasuprot zlatarskoj, severna zlatiborska strana u okolini sela Negbina (zaseok Volijak) je daleko surovija, i predstavlja predeo netaknute prirode. Grebenska staza ovde ne postoji, te se zbog gustog rastinja za posetu preporučuju hladniji meseci.

Osećaj divljine je potpun a samim tim i ushićenje kada se kroz granje neočekivano otvore pogledi na reku. Beloglavi supovi i ovde caruju na visinama i to u velikom broju!

Uvac je spektakularan ali nažalost zbog loše putne infrastrukture, daleko od glavnog grada. Čak i u varijanti sa prenoćištem put od i do Uvca je dug i zamoran (u očekivanju produžetka autoputa od Čačka do Požege).

Ambiciozan plan delovanja bi glasio:

 • Vožnja od Beograda do Nove Varoši, obilazak radoinjskih meandara sa obe strane reke, noćenje na Zlataru (na primer u atraktivnim brvnarama ZlatAir)
 • Obilazak Ledenog pogleda u jutarnjim satima (prilaz motornim vozilom) i potom nastavak vožnje ka ulazu u rezervat sa sjeničke strane (Krstac).
 • Pešačka tura do Molitve (opciono je moguć povratak delimice brodićem uz prethodni dogovor sa rendžerom)
 • Povratak za Beograd preko Javora i Ivanjice.

Slede trekovi i prikaz na karti za bolje snalaženje:

Uvac-Ledeni-Pogled-i-Molitva
Gornji tok: Molitva i Ledeni pogled.
Donji tok između Zlatarskog i Radoinjskog jezera.

Wikiloc:

Ledeni Pogled (Veliki Vrh) -prilaz od sela Gornje Lopiže.

Molitva: Pešačka tura (uz opcioni povratak brodićem od međustanice).

Uvac – kratka kružna staza od etno-sela Vraneša

Uvac – pogledi na klisuru sa zlatiborske strane (Negbina)

9 thoughts on “Uvac.

 1. koliko dugo ste ostali ovde? jedan dan setnje ili vise? gde ste spavali? koliko sati od beograda? jeli preporucujes kraj aprila sa troje dece ovde?

  Like

  1. jedan dan setnje u trajanju od 4 časa i povratak na početnu tačku brodićem. spavali smo u ivanjici. do ivanjice 3 i po sata bez pauze. nije teška tura, može sa klincima mada su dva noćenja bolja i lakša varijanta.

   Like

 2. Jasminka Popović October 12, 2018 — 1:19 pm

  Pozdrav!
  Jako mi se sviđa Vaš blog i divne fotografije. Suprug, planinarski vodič planira voditi grupi planinara na Prokletije iduće godine. Živimo u Rijeci, Hrvatska. Gdje možemo kupiti planinarsku kartu Prokletija?
  Puno hvala na odgovoru!

  Like

  1. Pozdrav i hvala na lepim rečima! Ja sam kartu kupio ovde: http://www.mojaplaneta.net Jovan Jarić. Nažalost ta nova karta koju je pravio GIZ nije precizna i ne pokriva pogranične delove masiva u Albaniji. Bolje su topografske karte iz doba SFRJ to možete pronaći na internetu, idite na http://www.topografskekarte.com – a što se staza tiče markacije su solidne za glavne uspone (Kolata, Karanfil, Popadija). Upravo sam se vratio sa Kolate to će biti sledeća priča. Veliki pozdrav, Nebojša.

   Like

 3. Sjajan post i sjajan blog! Hvala što nas inspirisete. Mi smo proveli vikend sa novovaroske strane i obišli kanjon organizovano brodicem.
  https://pawtraveller.blogspot.com/2019/08/av-taj-uvac-drugi-deo.html?m=1

  Liked by 1 person

  1. Hvala što ste našli vreme da nakon posete se vratite na blog i ostavite ovaj pozitivan komentar, svako dobro!

   Like

 4. Jel imaš kontakt vozača brodića da nas vrati sa molitve do Krstaca?

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close