Bled.

Grad Bled sa istoimenim jezerom se nalazi u severozapadnom delu Slovenije i predstavlja najstariju turističku regiju alpske republike.

Dok je za dobar deo outdoor komune, predostupan, pomalo dosadan i nadasve previše skup, Bled je sa druge strane magnet za fotografe ali i romantične parove svih generacija i polova.

Savršeno pozicioniran na severnom kraku autoputa kroz Sloveniju i praktično na obodu Triglavskog narodnog parka, Bled je odlična opcija za lagano porodično planinarenje u očaravajućem, pitomom ambijentu slovenačkih planina.

Vidikovci iznad Bleda: Mala Osojnica i Ojstrica.

Krug oko Male Osojnice i Ojstrice nudi romantično iskustvo kroz živopisnu šumu sa bajkovitim pogledima na jezero i planine koje ga okružuju.

Krug nije ni previše težak ni previše lak – nije potrebno nikakvo planinarsko iskustvo, moguće ga je proći i sa decom svih uzrasta.

Početna tačka se nalazi na kružnoj stazi oko jezera i nalazi se na 480m nadmorske visine, dok se najviša tačka nalazi na 670m nadmorske visine.
Staza je uređena, nije markirana ali postoje putokazi. Za ceo krug (dužine oko 4 kilometra) sa izdašnim pauzama je dovoljno 1-2h.

Pogled sa vidikovca Mala Osojnica.

Preporučujem prvo uspon ka Maloj Osojnici – ovaj vidikovac je na nešto većoj visini od Ojstrice sa nekoliko usputnih inspiritavnih pogleda. Putokaz za Malu Osojnicu se nalazi na asfaltnom putu na zapadnoj strani jezera (suprotno od grada), u neposrednoj blizini kampa i uređenog parkinga Zaka.

Oprez: parkiranje se ovde papreno naplaćuje (3 eur/h !) , tako da je bolje auto ostaviti na nekom drugom mestu i došetati ili dotrčati dovde. Od vile Bled do polazne tačke ima oko 10 minuta laganog hoda uz samo jezero.

Uska šumska staza ka Maloj Osojnici najpre prolazi pored napuštene kuće i ubrzo zavija uzbrdo u obliku nekoliko serpentina. Polako se otvaraju pogledi ka jezeru.

Staza potom prolazi mimo vertikalnog stenovitog zida, ovaj deo je u pedantnom slovenačkom stilu čak obezbeđen sajlama. I onda filmski momenat: duge metalne stepenice i izlazak na prvu panoramsku terasu.

Svaki trenutak proveden ovde vredi stostruko, isplati se poraniti i upiti svu ovu lepotu za sebe!

Prvi zraci sunca na jezeru.

Do Male Osojnice nema još dugo. Staza u ovom delu nije vidljiva, te treba držati levu stranu. Desetak metara dalje, neočekivano će se otvoriiti prostrani vidikovac.

Kadar hvata celo Bledsko jezero sa hodočasnom crkvom Blažene Marije na ostrvu, Blejski grad je u liniji sa otokom, dok horizontom dominiraju Karavanke: s leva na desno stražare vrhovi od 2300m: Stol, Begunjščica i Košuta: greben ovog venca granična je linija Slovenije i Austrije.

Od vidikovca je najbolje vratiti se u smeru odakle smo došli i produžiti stazom dublje u šumu. Staza se ubrzo uliva u širi šumski put koji treba pratiti nizbrdo. Ukoliko se nastavi uzbrdo, nakon 20-tak minuta hoda bi se stiglo i do do trećeg vidikovca, Velike Osojnice (koja ne nudi značajno drugačiju perspektivu od već viđenog). Par stotina metara nizbrdo, pojaviće se skretanje za Ojstricu, stenoviti greben koji nosi isto ime kao daleko suroviji vrh Savinjskih Alpa.

Ojstrica nudi poglede na Bled iz nešto niže ali podjednako neodoljive perspektive. S obzirom da se nalazi na svega nekoliko minuta od jezera i kampa, ovde će sigurno biti više ljudi nego na Maloj Osojnici, i to mahom mladih parova.

Wikiloc: Mala Osojnica i Ojstrica gpx

Vintgar.

U neposrednoj blizini Bleda krije se još jedna turistička atrakcija: minijutarni klanac reke Radovne, poznatiji kao Vintgar. Još krajem XIX veka, kroz Vintgar je izgrađena atraktivna viseća staza sa brojnim drvenim mostovima.

Vintgar je popularno odredište, preporuka glasi doći u jutarnjim ili večernjim satima, kako bi izbegli mimoilaženje na malom prostoru. Kanjon poseduje dve pristupne tačke (ulaz se naplaćuje), te je moguće i prehodati ga samo u jednom smeru. Cela staza je duga oko 3 kilometra. Najatraktivniji je njen početni deo, ujedno i najuži deo klisure.

Oba bledska izleta je moguće izvesti sa dečijom pratnjom u jednom jedinom danu, bez ikakve tenzije. S obzirom da Bled (a pogotovo Vintgar) tokom većeg dela dana vrve od količine posetilaca, najbolji plan je obići Vintgar u kasnim popodnevnim satima, a vidikovce ostaviti za naredno jutro.

A u pauzi planinarenja šta? Prilika da se probaju famozne blejske kremšnite…

5 thoughts on “Bled.

  1. Pozdrav, može molim vas malo više pojedinosti o ovoj stazi? 🙂 Koliko ima kilometara i koliko otprilike treba da se obiđe…

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close