Maglić i Trnovačko jezero.

Ovaj tekst je prvobitno objavljen na sajtu trcanje.rs

Prošle godine u ovo vreme a nakon uspešne odrađene trke u Sloveniji, Veroljub i ja smo se sjajno proveli na Durmitoru. Bila je to kombinacija plivanja, planinskog biciklizma i naravno planinarenja – sve u tri dana u očaravajućem ambijentu crnogorskih planina.

Jun je savršen mesec za odlazak u planine: Na visinama preko 1500m priroda se budi kasnije, sneg se tek nedavno otopio ili ga ima još uvek, glacijalna jezerca su puna vode – savršeni uslovi za fotografiju, a i to je jedan od glavnih motiva za ovakve akcije.

Maglić. Sutjeska. Zelengora. Trnovačko jezero.

Bez reči.

Društvo su mi pravili prijatelji iz Slovenije, Patrik i Lana. Patrik je stari znalac, takođe trkač i triatlonac. Lana je njegova 14-godišnja ćerka, inače aktivna skijašica koja se u Sloveniji takmiči u kategoriji omladinaca. Leta 2012. smo u sklopu letnjeg kondicionog treninga njenog matičnog ski kluba zajedno osvojili Triglav i još 7 “dvotisočnjaka” pride. Tad se spontano rodila ambicija da osvojimo neke od najviših vrhova bivše Jugoslavije, makar veliku petorku: Triglav, Durmitor, Prokletije, Šaru i Maglić. S obzirom da nas obojicu posao često vodi u Sarajevo, Maglić je delovao kao logičan prvi izbor a uz to dolazi u paketu sa susednom Zelengorom i očaravajućim Trnovačkim jezerom.

Našli smo se u Sarajevu subotu veče. Ulazak u Sarajevo sa istočne strane ostavlja jak utisak. Pravo iz kanjona udarite na većnicu i za minut ste u čaršiji. Nema dugih dosadnih ulazaka kroz industrijske zone, stovarišta, pumpe i kafane kako smo navikli na Balkanu. Potrefilo se da smo se kod Sebilja našli oko pola 9 baš na “iftar” i tako osetili deo ramazanske atmosfere u gradu. Ni deset s lukom nisu izostali. U Sarajevu smo zakonačili i u nedelju krenuli ka Tjentištu.

Nedelja: MTB Čemerno – Zelengora i nazad.

Vremenska prognoza je delovala optimistično, međutim stvarnost je izgledala drugačije. Nakon obilne kiše na putu prethodnog dana, uz osetan par temperature stižemo na Tjentište gde je 10 stepeni, oblačno je i sivo sa svih strana. Ne baš idealni uslovi za biciklizam. Odlučujemo da ne žurimo, da pokupimo mape i karte u info-centru Nacionalnog parka Sutjeska, obiđemo spomenik i vidimo šta ćemo dalje. Na spomeniku srećemo ljude koji su došli iz pravca Hercegovine i koji nam kažu da je u klancu kanjona oblačno ali da dole sija sunce. Pakujemo se i krećemo niz kanjon Sutjeske prema Čemernom.

Na Čemernom parkiramo na mestu gde završava asfalt i krećemo ka Zelengori. Plan je 24km makadamske MTB vožnje do Orlovačkog jezera i isto toliko nazad. S obzirom da krećemo tek oko 13h jasno nam je da možda i ranije okrenemo, jer vreme jeste bolje nego u kanjonu ali oblaci su na sve strane, hladno je, duva neprijatan vetar i nije pametno da danas forsiramo, već je potrebno da sačuvamo snagu za glavnu stvar sutra: Uspon na Maglić preko Trnovačkog jezera.

Maglic Prijevor-19

Dosta sam “kopao” po internetu tražeći pogodne MTB rute u ovim krajevima. Logistički je skoro nemoguće povezati kružnu turu u jednom danu, zato se odlučujemo za jednostavniju “tamo i nazad” varijantu.

Uspon je blag i neprimetan, krećemo sa 1300m, najpre se malo i spuštamo na 1200m a posle konstantno penjemo do 1700m. Međutim, put je u katastrofalnom stanju, daleko gorem nego što smo očekivali, što nas usporava. Niko od nas nije iskusan MTB tehničar ali uživamo u drugačijoj vožnji u odnosu na asfaltne ture na specijali. Sam krajolik prvih 15km nije preterano inspirativan, uglavnom je to neka listopadna šuma, prolazimo pored izvora Neretve, ali manje više ništa spektakularno sve dok se negde na 17. kilometru konačno na uzdignemo na plato Zelengore i ne otvore čarobni zeleni pašnjaci i kamenjari, prizor kao da je sa neke druge planete…

Maglic Prijevor Zelengora-16
Prvih 17km na bajku uglavnom kroz šumu, pogled dole na tucanik, dok se nisu otvorili predeli Zelengore.

Prepoznajem brdo Stog, a najviši vrh Zelengore, Bregoč se nažalost ne vidi od niskih oblaka. Hladno je i vreme odmiče, moramo da razmišljamo o povratku. Jer kad dođemo do automobila potrebno je da se vratimo na Tjentište i zatim opet po ko zna kakvom tucaniku automobilom popnemo dodatnih 20km na Prijevor, gde noćimo na katunima i gde je naša polazna tačka za planinarenje sutradan.

Zelena.
Vrh Stog viđen sa puta Kalinovik-Čemerno preko Zelengore.

Kod Jugovog jezera odlučujemo da okrenemo nazad. Prvobitna ideja je bila da u povratku za Sarajevo prođemo ovuda i našim 4×4 autom, kao i da otplaninarimo do Kotlaničkog i Štirinskog jezera. Prošavši danas biciklom ovim putevima, jasno nam je da je to u trenutnim vremenskim uslovima to teško ostvarivo.

Zelengora.
Mister Zelengore.

Zelengoru sam tako samo omirisao sa bicikla, ali mi je jasno da je to moja prva sledeća destinacija da bih je istražio u celosti!

Na Prijevor stižemo posle skoro dva sata vožnje sa Čemernog. Jezivo je hladno, a naš domaćin na katunima nam kaže da se magla podigla tek pre par sati, i da je veoma neizvesno kakav će sutra osvanuti dan. O ne! Zar je moguće da ćemo posle toliko truda i energije  morati da preskočimo uspon… Odlazimo na spavanje umorni i nespokojni.

O samim katunima: Izgrađeni su u tradicionalnom stilu, nadomak jednog pravog katuna gde generacijama “izdižu” porodice iz Hercegovine (borave sa svojom stokom tokom letnjih meseci). Nema struje i tople vode, ali je tu peć na drva, predivni pogledi kad nije magla, ljubazan domaćin, odlična hrana i prava planinarska atmosfera. Kreveti su vrlo udobni za spavanje, a sama lokacija je perfektna za otkrivanje planinskih lepota ovog kraja: Locirani smo tik ispod samog Maglića, a nasuprot planinama Trnovački DurmitorVolujak, sa dubokom klisurom između. Za oko sat i po hoda sa Prijevora se stiže do magičnog Trnovačkog jezera, jednog od “nestvarnijih” prizora u ovom delu sveta!

Dolazak na Prijevor.
Maglić pod kapom.
Budjenje u 4:45!
Katuni na Prijevoru.

Ponedeljak, Planinarenje: Prijevor – Suva Jezerina – Trnovačko jezero – Maglić i nazad istim putem.

4:45 Buđenje. Izlazim napolje. Dobro je, nema magle! Hvatam objektivom prve zrake sunca na Trnovačkom Durmitoru…

Osvit Zore na Prijevoru. Volujak na horizontu.

Sinoć smo stigli kasno i dosta umorni tako da pripreme obavljamo ujutru. Nakon obilnog doručka krećemo put Trnovačkog jezera tačno u 6:30. Staza se spušta u klisuru Suvog potoka, nakon par kilometara zakoračujemo na teritoriju Crne Gore. Dalje staza vodi preko Suve jezerine u šumu, vlaga i blato na sve strane.

7:10 Dalje kroz šumu i blato.

Već nakon sat vremena hoda stižemo na Trnovačko jezero. Na samom jezeru je koliba gde nas dočekuju sa rakijom. Evidentiramo se, jer smo ipak ušli na teritoriju druge države. Domaćin nas uverava da danas nije dan za Maglić i da će biti kiše i magle. Na naše pitanje “Dobro a šta mi sad da radimo ovde ceo dan, šeretski odgovara, imam 5 metara drva za cepanje :)”. Mi naravno produžavamo dalje, ljubazno nam objašnjava kuda da idemo, ali na upozorava da ne izbijamo na prevoj ako je vreme loše.

Na našu veliku sreću dešava se sve upravo suprotno. Iz minuta u minut nebo se otvara, razvedrava se, pojavljuje se sunce. Oblaci se i dalje brzo smenjuju ali sve izgleda daleko bolje. Ozareni ovakvim obrtom presrećni grabimo ka planinskom prevoju Presjeka, dok se sa leve strane ukazuje prizor iz snova: Trnovačko jezero u obliku srca.

Maglic Prijevor-15
Trnovačko jezero u obliku srca. Čista magija prostora.

Zraci sunca dodatno pojačavaju njegovu zelenu boju i ističu sve nijanse istog. Fotografije predstavljaju realan odraz prizora kojima smo bili počašćeni tokom celog uspona i kasnijeg silaska. Zaista spektakularno!

Maglic Prijevor-21

Na prevoju Presjeka se sastaju planinarske staze od Trnavačkog jezera i od kanjona Pive, od mesta Mratinje.

Vreme na grebenu je ponovo dinamično: Vetar i magla u smeni sa plavim nebom i suncem. Igra senki po okolnim vrhovima, livadama i šumama na horizontu. Snežnici se nisu skroz otopili, alpski scenario zbog kojeg pohodimo visoke planine.

All Season Hike.
Veliki Vitao (Bioč) pod oblacima.
Planalto.
Levo Vrh Maglića.
Na snežniku pod Maglićem.

Uspon do Maglića traje još nekih sat i po, sa jednim blago eksponiranim pristupom u steni ali zaista ništa strašno. Svako sa boljom kondicijom i adekvatnom planinarskom obućom može da osvoji ovaj vrh!

Planovi.
Trnovačko sa jedne…
Pogled na Pivu.
Piva sa druge strane.

Planinarski Liberland: Trnovačko jezero.

Pohodeći ove krajeve nekako mi je nejasno ko je i na kakav način crtao granice između republika. Sasvim sigurno nije razmatrao opciju da će to jednog dana biti međudržavne granice. Jezero zvanično pripada Crnoj Gori, ali realno potpuno nedostupno, osim ako niste vičan planinar da se ispenjete sa Pive preko kote Presjeka od 2100m.
Znatno dostupnije preko BiH kroz Nacionalni Park Sutjeska odakle i mi dolazimo. Tu i leži paradoks magije ovog mesta. Crnogorci ne kite svoje Wild Beauty brošure sa ovim prizorom jer od toga koristi mogu da imaju samo Bosanci, NP Sutjeska ga isto ne ističe u prvi plan jer ne samo da ne pripada Nacionalnom parku nego čak ne pripada ni državi. Na sreću, lokalne vlasti odlično sarađuju, nema granične policije a jezero pripada trasi do dva magična vrha u ovom delu Balkana: Maglić i Volujak.

Maglic Prijevor-7
“Pars pro Toto” Trnovačko.

Mi smo danas odradili Maglić. Nismo hteli da forsiramo dalje. Ostatak dana proveli smo sunčajući se i odmarajući na očaravajućem jezeru…

Maglic Trnovacko Jezero-1
Maglic Trnovacko Jezero-2
Maglic Trnovacko Jezero-3
Maglic Trnovacko Jezero-4

Povratak na Zelengoru dva meseca kasnije: Nestvarna Zelengora.

NP Sutjeska i Trnovačko jezero u bojama jeseni: Trnovačko jezero i Trnovački Durmitor.

Flickr Galerija: https://flic.kr/s/aHskbkNcvN

Garmin Connect: https://connect.garmin.com/modern/activity/813325739

1 thought on “Maglić i Trnovačko jezero.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close