Nestvarna Zelengora.

Drugačija od drugih planina.

Zelengora nema zahtevne vrhove i alpske panorame. Ona je zapanjujuće pusta i nudi 5 jezera očaravajuće lepote od kojih se možda Kotlaničko posebno izdvaja svojom plavom bojom u hercegovačkom kamenjaru. Bregoč, Borovno brdo i okolina prekriveni su loptastim pašnjacima, pejzaž koji podseća na neke severnjačke predele. A tu je i brdo Stog zanimljivog oblika, Kozje strane, Ljeljen, Orlovačko, bogumilske nekropole, i čarobni vijugavi put (iz doba Austrougarske?)….

Kako doći?

Kada ste se našli na Zelengori sve je dosta jednostavno. Planinarsko društvo Jovo Dr Elčić se nedavno potrudilo da obnovi markacije do Kotlaničkog i Štirinskog jezera, Bregoča kao i susedne planine Lelije. Do najvišeg vrha Zelengore – Bregoča postoje dve markirane staze.

2014. godine je probijen i put do Štirinskog jezera. To dodatno otvara mogućnosti za poklonike planinskog biciklizma. Nema jakih vertikalnih metara, na Orlovačkom jezeru ste već dovoljno visoko, tako da su ture po samoj planini uglavnom laganog, samo na momente umerenog intenziteta. Krećete se po pašnjacima i kamenjaru, uglavnom bez oštrih useka, tako da u dobrim vremenskim uslovima vam markacije možda nisu ni neophodne. Nema rizika od mina.

Zelengora Kotlanicko Bregoc-36

Rekao bih da je glavni izazov prosto doći do same Zelengore. Put koji preseca ovu planinu od severa ka jugu Kalinovik – Čemerno datira ko zna od kada. U izuzetno lošem stanju, dodatno uništen transportom drvne građe poslednjih godina. Samo lokalac ili terensko vozilo može da ga savlada i to uz dugu i strpljivu vožnju (preporučljivo iz smera Čemernog).

Prošao sam celu trasu i to biciklom (MTB) što po meni predstavlja i najbolji i najlepši način da se priđe ovoj planini. Postoji i treći prilaz sa Tjentišta kanjonom reke Hrčavke, ali je znatno duži i sa većom visinskom razlikom. U MTB krugovima Zelengora je dosta popularna destinacija, ali je po meni velika šteta ne provesti barem još jedan dan pešačke avanture kada se čovek već potrudi da dođe do nje.

Nedaleko od Orlovačkog i Jugovog jezera postoji renovirana planinska kuća kojom upravlja Nacionalni Park Sutjeska. Vrlo komforna za planinarske uslove predstavlja idealnu početnu tačku za obilazak Zelengore.

Retro VW Bus Hercegovina.

MTB: Jažići – Orlovačko jezero.

Plan je bio sledeći. Zelengoru pohodimo tandemski, Dragan i ja. Auto parkiramo u mestu Jažići blizu Kalinovika, do koga se lako stiže magistralnim putem Sarajevo – Foča, skretanje u mestu Dobro Polje. Dalje put Zelengore nastavljamo na MTB-u  sa ruksacima, hranom i opremom za sledećih 48 sati. Na Zelengori planiramo da provedemo 2 noći u planinskoj kući na Orlovačkom jezeru uz prethodni dogovor sa ljudima iz NPS. Trasa od Jažića do Orlovačkog jezera je detaljno opisana na sajtu mtb.ba i nije preterano teška. U našem slučaju penjanje ide malo sporije jer smo natovareni opremom a prethodnih dana je padala kiša tako da je put na dosta mesta presečen baruštinama i blatom.

Posle 3 sata vožnje i savladavanja oko 750m ukupne visinske razlike stižemo na odredište. U junu mesecu sam u okviru moje maglićke ekspedicije odradio turu Čemerno – Zelengora – Čemerno i moram da priznam da mi je trasa od Jažića daleko interesantnija. Prolazi kroz prelepu četinarsku šumu, zatim se spuštamo u jedan kameniti usek i konačno penjemo ka jezeru. 23km po kamenjaru je idealna doza bicikliranja sa teretom, smeštamo se u planinskoj kući i uspevamo pre povečerja da prošetamo do Stoga, Orlovačkog i Jugovog jezera. Ali prave stvari tek dolaze sutradan.

Zelengora Kotlanicko Bregoc-35

12 sati Zelengore: Kotlaničko, Štirinsko jezero, Bregoč, Orlovačko jezero.

Imali smo samo jedan dan na raspolaganju za planinarenje tako da je ruta bila ambiciozna i pažljivo isplanirana: Krećemo jako rano oko 5:45 sa ciljem da što pre stignemo do Kotlaničkog i Štirinskog jezera. U toj oblasti nameravamo da se zadržimo do podneva tragajući za najboljim pozicijama za fotografiju. Uslovi za slikanje su savršeni, posle kišne sedmice osvanulo je vedro jutro sa prozirno čistim vazduhom. Hoćemo da islikamo jezera dok se ne podignu oblaci. Put do Štirinskog jezera se odvaja sa glavnog puta Kalinovik – Čemerno negde na najvišoj koti samog puta, na istom mestu odakle na istočnu stranu polazi sveża markacija do vrha Bregoč. To je bio naš cilj za popodne, da osvojimo najviši vrh Zelengore i da se potom drugim putem vratimo nazad, preko Orlovačkog jezera.

Zelengora Kotlanicko Bregoc-1

Proveli smo 12 sati u planini, od toga 9 sati aktivnog hoda, sa 1100m visinske razlike i predjenih 25km. U planinsku kuću se vraćamo oko 19 časova uveče.

Zelengora Kotlanicko Bregoc-4

Kotlaničko i Štirinsko jezero.

Kada ispenjete serpentine kod brda Stog, dolazeći sa severa, sa desne strane je katun. Tu je i raskrsnica sa novoprokopanim putem ka Štirinama. Put prati i sveža markacija planinarskog društva Jovo Dr Elčić iz Kalinovika. Prokopani put je delimice pokvario idilu ovog područja, jer ga koristi berači i otkupljivači borovnica koji nažalost za sobom ostavljaju plastične flaše i kese. Tužno je kako lokalno stanovništvo nema ni trunke svesti o prirodnom bogatstvu u svom neposrednom okruženju. Novi put je uslovno rečeno put, i njemu će se obradovati MTB ekipa koja sada može da poveže sva 4 jezera u jednodnevnu turu. Orlovačko i Jugovo jezero su u neposrednoj blizini glavnog puta pored planinske kuće, dok su Kotlaničko i Štirinsko u zapadnijem delu planine ali takodje blizu jedno drugog. Nakon 45 minuta hoda dolazite na prevoj i sa leve strane će vam se ukazati najpre Kotlaničko jezero okruženo kamenjarom – zaista jedinstveni pejzaž na ovim prostorima. Za najbolji pogled i fotografije preporučujem da se ispenjete na obližnje brdo Zimomor sa koga je moguće videti oba jezera istovremeno ali i fotografisati Kotlaničko iz maltene ptičje perspektive.

Zelengora Kotlanicko Bregoc-12

Dragan i ja smo se složili da je pogled upravo odavde taj „Sweet Spot“ za fotkanje Zelengore…

Zelengora Kotlanicko Bregoc-13

Mi smo pre Zimomora produžili ka Štirinskom jezeru, čija zelenkasta boja ga dosta utapa u okolinu i ne čini toliko atraktivnim kao susedno Kotlaničko, ali uz čiju padinu se nalazi spektakularni arheološki lokalitet – stara bosanska bogumilska nekropola! Zaista neverovatno mesto i magija prostora. I ovde smo popeli par lokalnih čuka kako bi uhvatili što bolje poglede. Nismo imali vremena za silazak do samih jezera, valjalo je vratitivse nazad na glavni put, obnoviti zalihe vode na katunu i ispesti Bregoč.

Zelengora Kotlanicko Bregoc-8
Zelengora Kotlanicko Bregoc-6

Borovno brdo – Bregoč – Orlovačko jezero.

Uspon na Bregoč je lagan, preko loptastih pašnjaka. Staza sa Borovnog brda obilazi masiv sa njegove severozapadne strane i pruža veličanstveni pogled na Stog, Kaleliju, a kasnije i Kozje strane, Ljeljen, Orlovački vrh.

Na jednom mestu dolazi do spajanja staze sa Orlovačkog jezera i Borovnog brda. U povratku tu ćemo skrenuti desno u dolinu koja se spušta ka jezeru i tako zatvoriti krug. Pred samim usponom uočljiva je lokva pod Bregočom koja daje dodatni šarm veličanstvenom pejzažu.

Zelengora Kotlanicko Bregoc-20
Zelengora Kotlanicko Bregoc-21
Zelengora Kotlanicko Bregoc-24
Zelengora Kotlanicko Bregoc-23
Zelengora Kotlanicko Bregoc-26

Sa vrha se pružaju veličanstveni pogledi na sve strane. Na istoku se uzdižu Maglić i Volujak, na zapadu se nazire kontura Prenja na horizontu, a tu su i Treskavica, Bjelašnica…Najveći utisak ipak su sami pašnjaci Zelengore koji u svojim neobičnim valovitim formacijama ovaj pejzaž čine apsolutno jedinstvenim i neponovljivim prizorom na Balkanu.

Zelengora Kotlanicko Bregoc-30
Zelengora Kotlanicko Bregoc-28
Zelengora Kotlanicko Bregoc-31
Zelengora Kotlanicko Bregoc-33

Nakon meditacije i odmora na vrhu, obilazimo i okolne grebene. Koliko god se Zelengora blago uzdiže sa platoa gde se nalaze njena 4 najveća jezera, toliko se prema istoku strmo obrušava u tamne četinarske šume Sutjeske.

Zelengora Kotlanicko Bregoc-32

Krećemo nazad ali nakon obilaska oko Bregoča sada skrećemo desno starijom markacijom ka Orlovačkom jezeru. Nakon nepunih sat vremena hoda stižemo na polazno odredište. Plan je ispunjen.

Zelengora Kotlanicko Bregoc-34

MTB: Orlovačko jezero – Jažići.

Kako moramo isti dan da stignemo nazad u Beograd, nema prostora za neku dodatnu mini ekspediciju. Bilo bi zanimljivo popeti vrh Videž jer i tamo postoje bogumilski stećci, ili posetiti Crno i Bijelo jezero koji su takođe u dometu. Vreme je i dalje lepo, mi krećemo nazad biciklima za Jažiće. Sada je sve daleko jednostavnije, imamo samo 150m visinskih metara penjanja sve ostalo je spust i pravo uživanje.

Jesenji nastavak priče: Nestvarna Zelengora II deo: Gornje Bare i Uglješin Vrh.

Tekst: Nebojša Atanacković

Fotografije: Dragan Stojkić, Nebojša Atanacković.

Wikiloc Track: http://www.wikiloc.com/wikiloc/view.do?id=14365201

3 mišljenja na “Nestvarna Zelengora.

  1. zelengora je pre divno mesto

    Liked by 1 person

  2. Predivne su Vam fotografije.
    Pokušala sam svoj susret sa planinom opisati u https://mirkovac-prica.blogspot.ba/, ali to se zaista teško može opisati riječima. Treba samo otići tamo i prepustiti se.

    Sviđa mi se

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close