Miroč. Đerdap 2017.

Nakon prošlogodišnje ekspedicije sa delimičnim uspehom bilo je samo pitanje trenutka kada ćemo se ponovo pojaviti na Miroču. Klasičnu kružnu turu „Mali Prilaz – Veliki Štrbac – Ploča“ smo tada zbog kiše, umora i mraka morali da skratimo za, ispostaviće se, njen najatraktivniji deo.

Pogled sa Ploče na „Gvozdenu kapiju“ Dunava je zaista nenadmašan. Slike govore dovoljno.

Djerdap_Miroc_2017

Kružna tura na Miroču pruža kompletnu sliku grandioznog Dunava i klisure  koju je uklesao na ovom mestu.

Đerdapska klisura je formirana proticanjem Dunava kroz južne Karpate, između Panonske nizije na zapadu i Vlaške (Dakijske) ravnice na istoku. Sa dužinom od preko 100 kilometara, to je najduža klisura u Evropi. Južna strana pripada Srbiji, a severna strana Rumuniji.

Klisura se zapravo sastoji od četiri klisure i tri basena koje se prostiru sledećim redom: Gornja klisura (Golubačka klisura), Ljupkovska kotlina, klisura Gospođin vir, Donjomilanovačka kotlina (Donjomilanovački basen), Kazan, Oršavska kotlina  i Sipska klisura. Naziv Đerdap se nekada koristio samo za Sipsku klisuru, ali kasnije je počeo da se koristi i za celu klisuru.  U svom raznovrsnom geološkom sastavu, stene koje dominiraju su škriljci, krečnjaci i peščari.*

Po Jovanu Cvijiću, Panonski i Vlaško-Crnomorski basen su pre mnogo miliona godina predstavljali vodena prostranstva odvojena planinskim vencem. Kroz ovaj venac je prolazilo nekoliko moreuza, lociranih duž današnjeg toka Dunava, spajajući tako ova dva mora. Kako je nivo mora počeo da opada, voda iz Panonskog se po trasi Dunava vremenom prelila u Crno more a rečne terase Đerdapa su relikt ovog pretapanja.

Djerdap_Miroc_2017
Veliki Štrbac (768m) sa svojim okomitim liticama posmatrano sa vidikovca Ploče.

Utisak koji pruža ova pešačka tura je utoliko veći jer se veći deo vremena krećemo kroz šumu; nakon nekoliko sati hoda, pogled se neočekivano otvara – sledi nagrada u vidu očaravajućeg prizora na reku. I tako barem tri puta na Miroču.

Kao i prošli put, i sada sam se odlučio za smer kretanja Mali Prilaz – Veliki Štrbac – Ploča. Ova varijanta nudi nekoliko pogodnosti pogotovo ako ste u pratnji dece:

  • nešto teži deo uspona ka Malom Prilazu se prolazi odmah na samom početku kad je koncentracija na vrhuncu a telo odmorno
  • smer kretanja prati sunce – što garantuje lepše poglede. Ako se krene oko 10h (april-maj) na Ploču se stiže u magičan sat (17-18h)
  • gradacija prizora: najlepše dolazi na kraju (vidikovac Ploča).

Miroc_Mapa

Kretanje je donekle moguće i bez GPS-a navigacije ali treba imati u vidu da na nekoliko ključnih mesta nedostaju putokazi:

  • Početna tačka uspona iz ovog smera na samoj magistrali je maltene nevidljiva.
  • Skretanje na vidikovac Mali Prilaz nije uočljivo.
  • Skretanje za vidikovac Ploču iz ovog smera je potpuno neoznačeno.

U suprotnom smeru Ploča – Veliki Štrbac – Mali Prilaz, situacija je nešto bolja, ali će isto tako biti potrebno malo njuškanja da bi se potrefio izlaz iz šume na stenoviti vidikovac Malog Prilaza.  Stanje staze na Miroču se u tom smislu jeste popravilo u odnosu na isti period prošle godine: osvanuli su i drveni putokazi i info-table (po pravilu sredstvima stranih donacija – u ovom slučaju austrijske).

Kako pronaći početnu tačku i gde ostaviti auto?

Nekih 20 minuta vožnje od Donjeg Milanovca, neposredno nakon prolaska kroz Tunel Broj 4 (dužine 370m) rečni tok Dunava se naglo sužava. Sa desne strane će se pojaviti parking sa pečurkom i klupama za sedenje pored jedne česme. Tu smo parkirali auto.

Ukoliko hoćete prvo na Ploču (preporučuje se ako idete bez navigacije ili niste sigurni da ćete izgurati celu kružnu turu kondiciono ili vremenski), produžite peške napred magistralom, nakon 500m hoda pojaviće se rampa sa desne strane, iza koje se nazire kolski put i velika info tabla o planinarskoj stazi za Veliki Štrbac. Dalje pratite markacije.

Ukoliko  hoćete da se krećete u gore preporučenom smeru, dakle prvo na Mali Prilaz, treba se vratiti peške nekih 200m magistralom, i dobro obratiti pažnju: uz ivicu puta će se pojaviti dve izbledele crvene tačke – tu se nalazi početak šumske staze na Mali Prilaz.

Do vidikovca na Prilazu ima oko 1,5h hoda. Staza je sve vreme jasno vidljiva, razgažena ali na nekoliko mesta preprečena oborenim stablima.

Kako pronaći Mali Prilaz?

Na samom završetku uspona kroz šumu nalazi se velika stena na kojoj su ispisana neka imena – verovatno potpisi planinara koji su izmarkirali ovu stazu. Neposredno nakon prolaska te tačke, potrebno je uočiti uzak i zarastao šumski puteljak koji zavija ka severu i slediti ga dokle god je to moguće – rastinje na ovom delu može da bude gusto i na prvi pogled neprohodno, prelazi se i preko omanjeg kamenjara prekrivenog travom, da bi se konačno izbilo na stene, tik iznad magistralnog puta.

Miroc-1
Pogled na Dunav sa vidikovca Mali Prilaz.

Otvara se uzdužna perspektiva Kazana – desno se naziru stene vrha Veliki Štrbac (768m), ka horizontu je Ploča, a levo na rumunskoj strani atraktivan plato po imenu Ćiukaru (Ciucaru) Mare.

Na stenama – oprezno! Deca najbolje da ostanu na šumskom obodu. Pogled je jednako dobar.

Miroc-2
Oprezno na stenama.

Nastavak treka ka Velikom Štrpcu je nešto monotoniji i traje oko 2h. Prelazi se preko trnjem zaraslih livada, pored seoskih imanja do završnog uspona kroz netaknutu šumu.

Pogledi su ono zbog čega posećujemo Miroč, ali dugovečna hrastova i  bukova šuma Miroča u svom cvetnom prolećnom izdanju, itekako deluje delotvorno.

Djerdap_Miroc_2017

Veliki Štrbac nudi bočnu perspektivu Malog i Velikog Kazana, Ćiukaru Mare kao na dlanu, uz zeleni šumski tepih i stenovite odseke na obe strane. Spektakularno.

Djerdap_Miroc_2017
Pogled na Mali i Veliki Kazan sa Velikog Štrpca.

Nekada je plovidba ovim delom Dunava predstavljala pravu virtuoznost – zato su se na brodove u oba smera obavezno ukrcavali iskusni poznavaoci reke – čuveni locovi – kako bi bezbedno sproveli plovilo kroz klisuru.

Djerdap_Miroc_2017

Od Velikog Štrpca dalje sledi pretežni spust. Sledeća tačka od značaja je lovačka kuća „Ploča“. Pre izbijanja na livadu gde se nalazi kuća i novosagrađeni dom, pojavljuje se i skretanje za Mali Štrbac – pošto tamo danas ne idemo, produžavamo za Ploču. Kod lovačke kuće postoji i česma gde je moguće dopuniti zalihe vode (zavisno od doba godine).

Nakon prolaska pored lovačke kuće valja oprezno pratiti GPS – nekih 200m podalje, od kolskog puta se neprimetno odvaja jedan livadski put – oznake i putokazi na tom mestu ne postoje.

Ovaj livadski put vodi ka vidikovcu „Ploča“ iz smera Velikog Štrpca i Malog Prilaza. Do istog više nema mnogo.

Desetak minuta kasnije ukazaće se najpre na info tabli a potom i u stvarnosti čuvena dunavska razglednica, ovekovečena na Zamurovićevim monografijama i turističkim brošurama. Najlepši pogled na Dunav na celom njegovom toku – vrlo verovatno da!

Miroc Blog

Osim glavnog vidikovca, kad se nastavi dalje šumskim puteljkom, ukazaće se još dva mesta odakle je moguće posmatrati Dunav i klisuru, sa nešto niže visine.

Djerdap_Miroc_2017
Jedan od manjih vidikovaca na Ploči.

Nedugo zatim, šumska staza se spaja sa kolskim putem, istim onim koji polazi od lovačke kuće. Nakon trideset minuta hoda izbija se na magistralu.

Današnji saldo: 16 kilometara, 800m uspona i nestvarni pogledi sa miročkih vidikovaca.

Djerdap_Miroc_2017

Što se „Lege Artis“ tematike od prošli put tiče, ovaj put mi nismo sreli šumara ali neki drugi ljudi jesu. Preneli su nam istu priču kao prošle godine: Zašto se niste najavili, morate da platite ulaznice itd. 

Pitam se, zar ne bi bilo najjednostavnije da se na parkingu ili na ulazu u rezervat napravi civilozovani info-point gde bi se naplaćivale ulaznice ali i ponudile turističke mape (po jasno markiranim stazama) zauzvrat, kao i fakultativna usluga vodiča na licu mesta.

Djerdap_Miroc_2017

Do sledeće posete Miroču – tada za promenu u kontra-smeru (i kontra-svetlu)! Ili možda sa rumunske strane? Videćemo!

Prvi susret sa Miročem i Đerdapom 2016.

Detaljan Trek: Miroč 2017: Mali Prilaz – Veliki Štrbac – Ploča.

Još jedna lepa priča odavde (izvor: Staze i Bogaze).

*izvor: http://www.geopark.npdjerdap.org

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: