Povratak na Prenj.

Kada sam se  u pozno proleće obreo na Prenju, nisam ni slutio da ću dva meseca kasnije ponovo biti tu.

Povod za moj treći odlazak u BiH za kratko vreme je osvojena I nagrada za fotografiju na Outdoor festivalu 3Fok u gradiću Kreševu.

Kada živite u Beogradu svaki odlazak negde „gde su blizu planine“ predstavlja povod za planinarenje, pogotovo kad se kockice sklope i okupi prava „raja“.

Naš triglavski pajtos Ivo je, delimično inspirisan ovim blogom, upravo krenuo na godišnji odmor u potpunosti posvećen „Peaks of The Balkans“ i prva tačka tog niza je, gle koincidencije, Prenj.

Goran je uvek spreman na akciju i nas dvojica smo skrojili pakleni trek kojim ćemo u samo jednom danu obići 4 ključne tačke centralnog Prenja.

Svega toga ne bi bilo bez lokalne podrške  sjajnog „Dino The Guide-a :)“ iz Sarajeva koji je velikodušno preuzeo ulogu našeg vodiča na Prenju.

Prenj Rewind-9
Tisovica. Prenj.

Kako bi ambicioznu akciju izveli u jednom jedinom danu, Dino nam je organizovao kombi iz Konjica koji će nas ranom zorom odvesti do tačke A (Planinski dom Rapte) a popodne pokupiti na tački B  – na izlasku iz mesta Idbar.

Rapte – Velika Kapa – Vrutak – Zelena Glava (i Otiš) – Vrutak – Tisovica – Idbar.

Današnja akcija je obuhvatala 26 km planinarenja sa 1300m penjanja i 2100m(!) silaska.

I to nije sve. Goran i ja planiramo da nakon silaska odmah produžimo nazad za Beograd – iz koga smo stigli prethodno veče! U 36 sati sam tako spakovao 10 sati planinarenja, oko 15 sati vožnje i 3 sata spavanja. „Nema labavo“.

Prenj Rewind-6
Otiš i Zelena Glava viđeni sa Velike Kape.

Prespavali smo u Konjicu u hostelu „Stećak“ i već u 4:30 bili na zbornom mestu kod restorana Han. Vozač je kasnio. Nakon pola sata tapkanja u mestu oko 5 krećemo u planinu. Vožnja po makadamu je trajala skoro sat vremena, tako da uspon započinjemo u 6:10 po lokalnom vremenu ali sa 1400m nadmorske visine.

Prvi deo uspona je tipičan grebenski – sa sjajnim pogledima na obe strane. Kao na dlanu u jutarnjoj izmaglici nam se otvara Bjelašnica i Visočica sa leve, a vrhovi Prenja sa desne strane. Impozantna dolina Tisovica je odmah ispod, tuda planiramo da prođemo nazad u popodnevnim satima.

Prenj Rewind-1
Prenj Rewind-2Prenj Rewind-4

Tempo je osrednje jak, nema mnogo prostora za fotografiju, sve što slikam hvatam u hodu. Nakon dva sata stižemo na Veliku Kapu. Vreme za doručak.

Pogled sa Kape hvata ceo venac Prenja na jugu. Potpuno impresivan u jutarnjem svetlu.

Prenj Rewind-5
Venac Prenja na horizontu, grebenast vrh Kruna u srednjem planu.

Sledi nešto zamorniji spust ka planinskoj kolibi Vrutak gde pravimo sledeću pauzu i ostavljamo ženski deo ekipe. Staza ka Zelenoj Glavi se nedaleko od Vrutka ukršta sa onom sa Jezerca – kuda smo Patrik i ja prošli pre dva meseca. Uskoro izbijamo na sedlo.

Prenj Rewind-7

Nema snega u gorskom amfiteatru i uspon do Zelene Glave je sada jednostavan. Ostajem nešto duže na vrhu – obilazim i južni deo grebena. Ostatak ekipe odlazi prekoputa na Otiš, koji preskačem ovaj put.

Prenj Rewind-11-2
Tri vrha, greben i dolina u jednom danu: Planinar na Zelenoj Glavi levo, Otiš desno. Velika Kapa u sredini. Dolina Tisovice levo ispod grebena.

Povratak do Vrutka istom trasom. Pogled puca na kameno polje Zakantar, vrhove Crnoglav Cetina i dolinu Tisovicu.

Prenj Rewind-8

Dan je za poželeti. Nema oblaka iznad nas. Samo iznad Jablanice.

Pogled na Prenj sa Tisovice zaista nema sebi ravnog na ovim prostorima!

Prenj Rewind-10

Poslednji segment današnje akcije podrazumevao je dug i naporan silazak (od čak 2100m visinske razlike). Sa Zelene Glave 2105m konstanto spuštamo do krajnjeg odredišta na svega 600m nadmorske visine.

Temperatura je rasla, noge i stopala su bivali sve umorniji a teren nimalo jednostavan (neprekidne serpentine kroz šumu, kamenito korito suvog potoka i slično).

Oko 15:30 konačno stižemo do puta.

Sve je proteklo savršeno.

Međutim  čekala me je duga vožnja do Beograda. Pivo s nogu, pizza za poneti u Sarajevu.  Noć nas stiže na Romaniji, oko 22 časa smo u Zvorniku i pola sata iza ponoći u Beogradu.

Ovo se zove vikend akcija. Krenuli smo u subotu oko podneva.

Zaključne misli.

Najviše vrhove centralnog Prenja sam ove godine obišao i sa južne i sa severne strane. Današnji uspon objedinio je dve rute u jednu.

Sledi uporedni prikaz za sve koji bi želeli da se upute na Zelenu glavu u jednom danu:

prenj_mapa

Crno Polje – Jezerce – Zelena Glava i Otiš – Kopilica – Jezerce – Crno Polje.

Ovaj prilaz može se reći sada predstavlja klasičan jednodnevni uspon na Prenj po utabanoj stazi. Preporuka za prvo upoznavanje sa ovom planinom. Savršeno izmarkirana staza.

Rapte – Velika Kapa – Vrutak – Zelena Glava (i Otiš) – Vrutak – Velika Kapa – Rapte.

Fantastični grebenski pogledi koji nadmašuju prilaz od Cnog Polja i Jezerca. Zauzvrat duža, napornija varijanta sa preko 1000m penjanja. Sekcija od Vrutka do Velike Kape nema marku. Oko Vrutka opreznije, označeno minsko polje u šumi ispod planinske kuće.

(Idbar) – Tisovica – Vrutak – Zelena Glava (i Otiš) – Vrutak – Tisovica – (Idbar).

Pogled iz Tisovice oduzima dah. Biti na Prenju a ne doživeti ga – nije kompletan utisak. Ali kako doći do Tisovice? Uspon iz Idbara je izrazito naporna opcija. Druga opcija 4/4 vozilom sa Rapta – produžiće makadamsku vožnju ali uštedeti dragocene sate. Izvodljivo samo u letnjim mesecima.  Oko Vrutka opreznije, označeno minsko polje u šumi nadomak staze.

Priča centralnog Prenja je koliko toliko zaokružena. Lupoglav i ekipa vrhova na drugoj strani prizivaju u nove pohode. Do neke sledeće prilike i ponovnog povratka na Planetu Prenj!

Trekovi za download: http://www.wikiloc.com/wikiloc/view.do?id=14206286

Majska priča sa Prenja: https://nestvarna.net/2016/06/04/prenj-2016/

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: