Stara Planina. Midžor.

Nakon nekoliko nedelja kišovite, nestabilne jeseni, konačno se  ukazalo čarobno pozno jesenje vreme kakvo priželjkujemo na planini. Nisam mnogo oklevao. Imao sam dan i po na raspolaganju. U glavi mi se motalo nekoliko destinacija, ali sam se odlučio  za Staru planinu i Midžor kao adekvatan cilj sa dečijom pratnjom (osmogodišnji sin Uroš) u kratkom novembarskom danu.

Ekipa iz Skyrunning Srbija je samo 5 dana ranije boravila na istom mestu, ali u arktičkim uslovima! Već sada su krenule pripreme za prestižnu ultra trail trku koja se na Staroj Planini tradicionalno održava poslednjeg vikenda maja.

S obzirom da se i sam nosim mišlju da se nakon probijanja leda na Sokolovom puta na proleće okušam na dužoj distanci, ova jesenja izvidnica na Midžor će mi omogućiti da makar delimice osetim najduži planinski masiv u Srbiji.

Kao i većina planina u jugoistočnoj Srbiji i Stara Planina pripada Karpatsko – Balkanskom masivu i zapravo je deo dugog planinskog bila koje se proteže od Vrške Čuke pa sve do Crnog Mora i u Bugarskoj nosi ime Balkan.

Midzor 2016

Beograd – Crni Vrh.

Do mesta Crni Vrh u podnožju Stare Planine se putuje tačno 3 i po sata iz Beograda. Put vodi preko Svrljiga, gde treba skrenuti desno. Put od Svrljiga do Kalne je nedavno renoviran ali ne u celosti. Od Kalne ponovo pratiti putokaze za Staru Planinu odnosno Babin Zub.

Od Crnog Vrha do Babinog Zuba ima je još 20-tak minuta vožnje – to ostavljamo za sledeće jutro. Po preporuci noćimo u ski-brvnari „Šum“ u Crnom Vrhu. Tamo zatičemo planinare iz Užica koji nam prenose utiske sa Midžora tog dana: „Sneg se mahom otopio, ima ga samo na stazi. Jak vetar na grebenu.“

U skladu sa ovom informacijom pripremamo se za uspon. Uskoro zatičem sebe u stanju šoka: zimske planinarske pantalone za Uroša, koje sam nedavno kupio za ovu priliku se ne nalaze u prtljagu. Zaboravili smo ih kod kuće. Šta sad?

U pomoć priskače domaćica u smeštaju koja mi nudi  ski pantalone, doduše tri broja veće, ali to je sad manje bitno! Krećem da improvizujem: zihernadle iz prve pomoći, pertle sa obuće, vezovi sa dereza koje nam, u odsustvu snega, neće biti potrebne – sve to dobija novu funkciju kako bi Uroš mogao da hoda bez smetnji i ne bude „aga u dimijama“ sutradan na planini 🙂

Midzor-Stara-Planina-13

Obzirom da uspon ipak neće biti u zimskim uslovima – odlučujemo da ne ranimo previše i damo sebi malo oduška. Nakon obilnog planinskog doručka smeštaj napuštamo tek oko 7:30 a uspon od planinarskog doma na Babinom zubu započinjemo sat vremena kasnije.

Babin Zub – Žarkova Čuka – Midžor – grebenom nazad – Babin Zub. 

Do Midžora ne vodi samo utabana planinarska staza, već čitav jedan put.

Da bi stvar bila još luđa, sneg se jeste otopio na južnoj strani planine, ali ne i na samom putu –  bela traka nas je navodila do vrha!

Midzor 2016

Midzor 2016

Otkud ovde put uopšte? Ceo greben Stare planine je nekada bio osetljiva pogranična zona, pod strogim režimom vojne uprave – vrlo slično Prokletijama ili Korabu. Očigledno je vojska davnih dana, na nekada tvrdoj granici sa Bugarskom prokrčila put kao liniju snabdevanja za karaule koja su se ovde nekada nalazile.

Nakon kratkog silaska kroz šumu sa Babinog Zuba i prelaska preko ski staze, izbijamo na goli deo planine. Prolazimo neposredno pored Žarkove čuke (1850m) i izbijamo na južnu padinu samog Midžora.

Vrh je sve vreme tu,  čovek ima utisak da će za pola sata već biti gore! U dečijem ritmu međutim, itekako ima da se hoda. Put se veoma blago penje celom južnom stranom, a Midžor je gromada od planine. Do cilja nam je potrebno celih 4 sata.

Midzor 2016

Konačno izbijamo na vrh – 2169m – najviša tačka Stare Planine i cele istočne Srbije. Raskošan pogled ka svim relevantnim planinama južne Srbije i Bugarske.

U pozadini iza nas Babin Zub a tačno iza njega stari znalci: Trem i Sokolov Kamen. Evo kako izgleda i inverzan, decembarski pogled od Trema ka Midžoru preko Divne Gorice:

Trem-Suva-Planina-Pogled-Na-Midzor

Srećemo grupu planinara iz Slovačke koji su očito iskoristili pogodnosti direktnog leta Ryan Air na relaciji Niš – Bratislava i odlučili da provedu vikend u Nišu – i pravac na Midžor! Zar ovaj podatak ne govori dovoljno o turističkom potencijalu ovih krajeva? Da bi došli do Midžora morali su da se dovijaju na razne načine, jer do Babinog Zuba nema redovnih linija.

Midzor - Greben

Pogled na drugu stranu neposredno ispod vrha: Severna Bugarska i dobar deo istočne Srbije su okovani gustom maglom i niskim oblacima.

Midzor - Greben

Od Midžora nazad se ne vraćamo istim putem, već se krećemo grebenom, okruženi spektakularnim prizorima iznad mora magle. Vetra na grebenu – nema! Dan iz snova.

Midzor-Stara-Planina-11

Midzor - Greben

Proveo bih sate na ovom mestu ali kratki novembarski dan nas tera nazad. Moramo da se vratimo na početnu tačku dok je temperatura još uvek u plusu.  Do planinarskog doma na Babinom zubu vodi dobar asfaltni put ali je isti u senci planine i već u dolasku je bio delimično zaleđen.

Midzor - Greben

Društvo u povratku nam pravi Nikola, pasionirani planinar iz Niša sa svojim labradorom, razmenjujemo utiske sa Suve planine, Bjelasice, Šare, Dolomita…

Midzor - Greben

Smiraj dana na Staroj. Kolorit pozne jeseni evocira uspomene sa Koraba.

Midzor 2016

Stižemo nazad do planinarskog doma na Babinom Zubu za nešto manje od 3 sata sa Midžora. Ukupno vreme planinarenja 7 sati.

Odmah sedamo u auto i izvlačimo se na vreme, ali samo zahvaljujući pogonu na 4 točka. Put je prepun leda, neodržavan i neočišćen, a ima nekoliko strmih delova. Preporuka glasi parkirati na glavnom putu tokom zimskih meseci i ne rizikovati!

Midžor je ostavio jak utisak čemu su doprineli senzacionalni vremenski uslovi na planini. Nakon hoda po oblacima na Suvoj Planini prošle godine u ovo vreme, zatekli smo se slični scenario i na Staroj Planini. Kako li je današnji dan izgledao na Rtnju? Ceo dan nas je posmatrao Šiljak odupirući se šlagu od oblaka…

Midzor 2016

Trek (preporuka ići ivicom grebena i u dolasku i u odlasku):

http://www.wikiloc.com/wikiloc/view.do?id=15591218

Još jedna avantura sa Stare Planine, pirotski rejon, uspon na Tri Čuke:

https://nestvarna.blog/2016/12/16/stara-planina-tri-cuke/

Ultra Trail Start Planina:

www.ultrakleka.com

Planinski dom Šum, Crni Vrh:

http://www.staraplaninasum.com

Okrepa posle uspona na južnjački način: Kamiondžije Svrljig.

http://www.restorankamiondzije.com

ZABRANJENO JE SVAKO NEOVLAŠĆENO KORIŠĆENJE TEKSTA I FOTOGRAFIJA SA OVOG BLOGA BEZ IZRIČITE PISMENE SAGLASNOSTI AUTORA. NEAUTORIZOVANA UPOTREBA CELOKUPNOG MATERIJALA ILI BILO KOG NJEGOVOG DELA SA OVOG BLOGA U BILO KOJE SVRHE SMATRA SE POVREDOM AUTORSKOG PRAVA.

 

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: