Stara Planina. Midžor.

Stara Planina predstavlja najduži planinski venac u Srbiji i zapravo je samo deo dugog planinskog bila koje se proteže od Vrške Čuke na zapadu pa sve do Crnog Mora na istoku i nosi ime Balkan.

Midžor (2169mm) je najviši vrh Stare Planine i pripada knjaževačkom delu ovog prostranog masiva. Po visini i atraktivnosti slede vrhovi Dupljak u knjaževačkom, odnosno Tri Čuke i Kopren u pirotskom delu masiva.

Beograd – Crni Vrh.

Midzor-Stara-Planina-13

Selo Crni Vrh u podnožju Stare Planine predstavlja zgodnu bazu za obilazak zapadnog dela Stare Planine. Do istog se putuje tačno 3 i po sata iz Beograda preko Svrljiga i Kalne. Deonica ovog puta je nedavno renovirana ali ne u celosti.

Po preporuci noćimo u ski-brvnari “Šum” u Crnom Vrhu. Od smeštaja do Babinog Zuba ima je još 20-tak minuta vožnje (sledeće jutro pred uspon).

Babin Zub – Žarkova Čuka – Midžor – grebenom nazad – Babin Zub. 

Obzirom da uspon neće biti u zimskim uslovima – odlučujemo da ne ranimo previše i damo sebi malo oduška. Nakon obilnog planinskog doručka smeštaj napuštamo oko 7:30 a uspon od planinarskog doma na Babinom zubu započinjemo sat vremena kasnije.

Midzor 2016
Gromada od planine – pogled na Midžor od Babinog zuba.

Do Midžora ne vodi samo utabana planinarska staza, već čitav jedan put.

Midzor 2016
Midzor 2016

Otkud ovde put uopšte? Ceo greben Stare planine je nekada bio osetljiva pogranična zona, pod strogim režimom vojne uprave – vrlo slično Prokletijama ili Korabu. Očigledno je vojska davnih dana, na nekada tvrdoj granici sa Bugarskom prokrčila put kao liniju snabdevanja za karaule koja su se ovde nekada nalazile.

Nakon kratkog silaska kroz šumu sa Babinog Zuba i prelaska preko ski staze, izbijamo na goli deo planine. Prolazimo neposredno pored Žarkove čuke (1850m) i izbijamo na južnu padinu samog Midžora.

Vrh je sve vreme tu,  čovek ima utisak da će za pola sata već biti gore. U dečijem ritmu međutim, itekako ima da se hoda. Put se veoma blago penje celom južnom stranom, a Midžor je gromada od planine. Do cilja nam je potrebno celih 4 sata.

Midzor 2016

Konačno izbijamo na vrh – 2169m – najviša tačka Stare Planine i cele istočne Srbije. Raskošan pogled ka svim relevantnim planinama južne Srbije i Bugarske.

U pozadini iza nas Babin Zub a tačno iza njega stari znalci: Trem i Sokolov Kamen. Evo kako izgleda i inverzan, decembarski pogled od Trema ka Midžoru preko Divne Gorice:

Trem-Suva-Planina-Pogled-Na-Midzor
Midzor - Greben

Pogled na drugu stranu neposredno ispod vrha: Severna Bugarska i dobar deo istočne Srbije su okovani gustom maglom i niskim oblacima.

Midzor - Greben

Od Midžora nazad se ne vraćamo istim putem, već se krećemo grebenom, okruženi spektakularnim prizorima iznad mora magle. Vetra na grebenu – nema! Dan iz snova.

Srećemo grupu planinara iz Slovačke koji su očito iskoristili pogodnosti direktnog leta Ryan Air na relaciji Niš – Bratislava i odlučili da provedu vikend u Nišu – i pravac na Midžor! Zar ovaj podatak ne govori dovoljno o turističkom potencijalu ovih krajeva? Da bi došli do Midžora morali su da se dovijaju na razne načine, jer do Babinog Zuba nema redovnih linija.

Midzor-Stara-Planina-11
Midzor - Greben

Proveo bih sate na ovom mestu ali kratki novembarski dan nas tera nazad. Moramo da se vratimo na početnu tačku dok je temperatura još uvek u plusu. 

Do planinarskog doma na Babinom zubu vodi dobar asfaltni put ali je isti u senci planine i već u dolasku je bio delimično zaleđen.

Midzor - Greben

Društvo u povratku nam sad pravi Nikola, pasionirani planinar iz Niša sa svojim labradorom, razmenjujemo utiske sa Suve planine, Bjelasice, Šare, Dolomita…

Midzor - Greben
Midzor 2016
Oko Žarkove čuke.

Stižemo nazad do planinarskog doma na Babinom Zubu za nešto manje od 3 sata sa Midžora. Ukupno vreme planinarenja 7 sati.

Odmah sedamo u auto i izvlačimo se na vreme, ali samo zahvaljujući pogonu na 4 točka. Put je prepun leda, neodržavan i neočišćen, a ima nekoliko nezgodnih kratkih uspona. Preporuka glasi parkirati na glavnom putu tokom zimskih meseci i ne rizikovati.

Midžor je ostavio jak utisak čemu su doprineli senzacionalni vremenski uslovi na planini. Nakon hoda po oblacima na Suvoj Planini prošle godine u ovo vreme, zatekli smo se slični scenario i na Staroj Planini. Kako li je današnji dan izgledao na Rtnju? Ceo dan nas je posmatrao Šiljak odupirući se šlagu od oblaka…

Midzor 2016

Trek (preporuka ići ivicom grebena i u dolasku i u odlasku):

http://www.wikiloc.com/wikiloc/view.do?id=15591218

Uspon na Tri Čuke (dve sedmice kasnije):

https://nestvarna.blog/2016/12/16/stara-planina-tri-cuke/

Planinski dom Šum, Crni Vrh:

http://www.staraplaninasum.com

Okrepa posle uspona na južnjački način: Kamiondžije Svrljig.

http://www.restorankamiondzije.com

ZABRANJENO JE SVAKO NEOVLAŠĆENO KORIŠĆENJE TEKSTA I FOTOGRAFIJA SA OVOG BLOGA BEZ IZRIČITE PISMENE SAGLASNOSTI AUTORA. NEAUTORIZOVANA UPOTREBA CELOKUPNOG MATERIJALA ILI BILO KOG NJEGOVOG DELA SA OVOG BLOGA U BILO KOJE SVRHE SMATRA SE POVREDOM AUTORSKOG PRAVA.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close