Stara Planina. Tri Čuke.

Nakon porodične ture na najviši vrh Stare Planine – Midžor 2169 mnm, samo tri sedmice kasnije, usledio je poziv Marka Nikolića (Skyrunning Srbija)  da obiđem i istočni, pirotski deo ovog prostranog masiva.

Smeštaj je bio planiran u tek otvorenom renoviranom planinskom domu Dojkinci, praktično na vratima staroplaninskih rezervata prirode. Na meniju je bila ambiciozna kružna tura dužine 30km sa 1350m penjanja, čiji krajnji cilj je bio atraktivni vrh još čudnijeg naziva: Tri Čuke (1933 mnm).

Stara Planina. Tri Čuke.

Za razliku od „planinarskog autoputa“ sa Babinog zuba na Midžor, jugoistočni rejon Stare Planine predstavlja izrazito divlje i zabačeno područje. Nije s razlogom pojam „čuka“ u srpskom jeziku postao sinonim za dislociranost – daleko od sveta.

Sam vrh Tri Čuke (1933 mnm) je atraktivan ali najteže dostupan deo graničnog grebena pogotovo u zimskim uslovima.

Do njega je moguće stići i prateći makadamski put uz Dojkinačku reku i potom preko Arbinja odraditi uspon i silazak istim pravcem. Ali to je zvučalo i suviše jednostavno.

Daleko bolji uvid i sveobuhvatniju sliku ovog dela planine, ali uz dodatni napor pruža zahtevna kružna tura preko Stražne čuke, Koprenskog platoa, potom kroz viši pojas arbinjskih šuma do izvorišta Dojkinačke reke poznatijeg kao Tri Kladenca. Odatle sledi ponovni ulaz u šumu i zatim surovi „direkt“ uspon na prvu od Tri Čuke kroz gust pojas kleke prekrivene snegom.

Izazovi u pogledu orijentacije su brojni. Markacije za turu koju smo osmislili ne postoje, kozje staze su pod snegom, ako ih uopšte ima. Akcija je zahtevna u kondicionom pogledu a teren u najmanju ruku nezgodan. Zbog svega ovoga, ove predele treba pohoditi samo u pratnji nekoga ko ih dobro poznaje.

Kružna tura delom gazi i trasu Stara Planina Ultra Trail-a: ultimativnog izazova izdržljivosti kroz zagonenentna prostranstva najdužeg i najstarijeg masiva u Srbiji – a koji je ujedno i prirodna granica Srbije i Bugarske.

tri-cuke-19

Drugi Balkanski, Prvi Svetski, Drugi Svetski rat. Svaki put Srbija i Bugarska su na zaraćenim stranama, ali rekao bih da je ipak najveći pečat ovim prostorima ostavila kriza  1948. nakon koje kreće izgradnja bedema od granice na Staroj planini. To je ona poznata doktrina koju srećemo od Visa do Prokletija: maksimalno se osigurati i uvek biti spreman za napad neprijatelja i sa istoka i sa zapada.

tri-cuke-5

JNA tako krči puteve u celom pograničnom pojasu i gradi sistem karaula. Upravo ovim putevima i kozjim stazama danas možemo da zahvalimo za kakvu takvu planinarsku prohodnost. Otopljavanjem odnosa između balkanskih suseda, i ove komunikacijske veze tonu u zaborav dopuštajući prirodi da dosta toga uzme nazad pod svoje: Neumoljiva kleka je s lakoćom ponovo zaposela puste pojase i grebene diljem Stare Planine  – slatke muke za planinare i skyrunnere!

tri-cuke-9

Danas se namesto karaula srećom grade planinarski domovi – i to je ono što treba da približi ove epske predele planinarskoj i sportskoj zajednici. U Dojkincima je sredstvima Evropske Unije a kao prekogranični projekat Srbije i Bugarske stara zimska karaula JNA preuređena u novi planinarski dom. Ovde smo proveli dve noći u veoma udobnom ambijentu. Ostaje samo još da proradi kuhinja.

Dojkinci 890 mnm – Stražna Čuka 1700 mnm – Koprenski Plato – Tri Kladenca  – Tri Čuke 1926 mnm – Arbinje  – Dojkinci 890 mnm.

Ambiciozna tura u kratkom zimskom danu je zahtevala rani start po mraku u 6 ujutru.

Krećemo uzbrdo u smeru Stražne čuke preko Dubokog dola i obronka Ponora: neprekidan uspon od oko 2 sata sa 800m visinske razlike za svega 5km.

tri-cuke-3

Na visokim proplancima izbija i jutarnje sunce. Snega iznenađujuće mnogo već na ovom delu uspona. Pogled unazad se prostire na Bratkovu stranu, Pakleški vrh i greben Vidliča – bočne grebene masiva.

Na horizontu iznad oblaka izvire Trem…

tri-cuke-6

Nastavljamo dalje ka Koprenskom platou i ulazimo u prostranstvo kleke…Sa istočne strane poslednje dvorište Stare Planine, možda i najdivljije – Dabidžin potok i Široke luke. Tu caruju medvedi i jeleni kapitalci.

tri-cuke-13

Snega na gornjem platou Koprena i preko 20cm – toplo je i sneg je dosta vlažan, krećemo se ka zapadu, krčeći mokru prtinu izmedju kleka a potom i kroz borovu šumu. Otvaraju se pogledi ka Midžoru i Vražjoj glavi. Polako otkucava peti sat ekspedicije.

tri-cuke-17

Ukazuje se i naš današnji cilj. Tri čuke su zapravo četiri karakteristične kreste planinskog grebena- prve tri kamenite i poslednja travnata.

tri-cuke-16

Spuštamo se ka izvorištu Dojkinačke reke na nadmorskoj visini od preko 1800m – toponim poznat kao Tri Kladenca.

tri-cuke-15

Odavde ponovo ulazimo u gustu borovu šumu stazom Ultra Trail-a. Dolazimo do ispod samog vrha Tri Čuke – nakon 7 sati na nogama. Pravi izazov je tek pred nama. Ne postoji nikakva kozja staza do vrha, valja se probiti kroz strmi pojas klekovine kroz sneg dubok i do pola metra! 40 minuta teškog probijanja za 600m do prve čuke. U 14h posle 8 sati u prirodi, konačno izbijamo na greben.

tri-cuke-24
Stara Planina. Tri Čuke.
Stara Planina. Tri Čuke.

Plan je da obiđemo sve četiri čuke za sat vremena koliko je još preostalo dobrog svetla. Jedan deo ekipe odmah sa vrha kreće lagano dole, dok Aca i ja ostajemo duže na grebenu jureći „sweet spots“.

Pogledi ka Midžoru, Vražjoj glavi i Babinom zubu sa jedne i bugarskoj dolini sa jezerom Montana na drugoj strani.

tri-cuke-27
Stara Planina. Tri Čuke.

Oko 15 časova i mi krećemo dole. Preko motorole se navodimo na mesto susreta sa ostatkom ekipe. Pronalazimo se srećom bez lutanja i  čekanja. Savršena navigacija i tajming, dok otkucavaju poslednji minuti obdanice.

Stara Planina. Tri Čuke.

U sumrak se već krećemo nazad ka domu kroz Arbinje. Spuštamo se još uvek osunčanom sunčanom stranom tako da maksimalno profitiramo od svetla i temperature u plusu.

tri-cuke-33

Oko 16:30 nestaje svetla.

Marko nas po mraku nepogrešivo navodi na makadamski put ka Dojkincima na koji konačno izbijamo nešto pre 17 časova. Sve ćuprije su na broju, nema potrebe za mukotrpnim prelaskom preko Dojkinačke reke. Do topline planinarskog doma preostaje još 11 kilometara – nešto preko 2 sata brzog hoda.

tri-cuke-52

Oko 19 časova stižema na cilj. Uspon epskih razmera je iza nas. I dalje sam zapanjen činjenicom da je ceo poduhvat sa nama izvelo i jedno dete starosti 7 godina!

O kakvom se prostranstvu radi kada je u pitanju Stara Planina najbolje ilustruje uporedni prikaz na topografskoj karti klasičnog uspona na Midžor i današnje avanture.

Najveći deo grebena od Midžora do Vražje glave tek čeka da bude otkriven na stranicama ovog bloga.

midzor-i-tri-cuke

Wikiloc Track: Stara Planina: Kružna Tura Tri Čuke

Sledeća Ultra Trail trka na Staroj Planini će biti održana poslednjeg vikenda maja 2017. godine. www.ultrakleka.com

Smeštaj u Planinarskom Domu Dojkinci je moguće rezervisati isključivo preko Turističke Organizacije Pirot.

Razglednica za kraj – Staroplaninski jutarnji ispraćaj na povratku nazad  – pogled na dolinu Visočice sa puta Dojkinci – Pirot.

Stara Planina. Tri Čuke.

ZABRANJENO JE SVAKO NEOVLAŠĆENO KORIŠĆENJE TEKSTA I FOTOGRAFIJA SA OVOG BLOGA BEZ IZRIČITE PISMENE SAGLASNOSTI AUTORA. NEAUTORIZOVANA UPOTREBA CELOKUPNOG MATERIJALA ILI BILO KOG NJEGOVOG DELA SA OVOG BLOGA U BILO KOJE SVRHE SMATRA SE POVREDOM AUTORSKOG PRAVA.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close