Korab / Mali i Korabit.

Radomir, mart 2021. godine

Nestvaran je to visokogorski pripoj Albanije i Makedonije. Slatka tačka Koraba je uski nazupčeni greben preko koga se Golem Korab blago pretapa ka Malom Korabu. Uramljen u ovo planinsko sedlo, izranja susedni Kabaš, za promatranje možda i najlepši “vrv” zapadne Makedonije...

Korab je balkanski Ararat – njegovo ime potiče od reči “korabi”, što u prevodu znači brod ili barka. Po balkanskoj verziji biblijske legende, ovde se zapravo nasukala Nojeva barka.

U prilog legendi ide visina ovog vrha – 2764 metra. Korab ne samo da je viši od svih prokletijskih vrhova, od susedne Šar-planine nego i od skoro svih Julijaca – bio je to drugi najviši vrh u bivšoj Jugoslaviji posle Triglava.

Prva poseta Korabu se dogodila u poznu jesen 2015, kada smo masivu prišli sa makedonske strane, od karaule Strezimir.

I tada je pogled ka Kabašu i Ribničkoj skali, preko koloritnih pašnjaka Kobiljeg polja ostavio jak utisak.

Iza Kabaša se otvara dobro poznati kanjon reke Radike. Istočna strana kanjona je planina Bistra, dok se Dešat i Krčin nižu po zapadnoj strani. Dalje ka jugu, uzdiže se Stogovo, planina kojoj tek dugujemo bliže upoznavanje.

Zimski uspon na Korab, po albanskoj strani planine, polazi od sela Radomir. Radomir sa ostatkom sveta od pre par godina ima asfaltnu vezu i tada praktično izbija u prvi plan na hajkerskoj mapi Balkana. Korab je najviši vrh ne samo Albanije nego i susedne Makedonije. Dve muhe jednim udarcem za poklonike tefterisanja vrhova.

Ipak, glavni adut ovde nije vrh – Korab i Radomir su a priori prvoklasna ski-to-door destinacija. U prevodu turiranje pravo iz spavaće sobe, sa 9 (slovima devet!) kilometara linearnog spusta u povratku. Turno-skijaška poslastica za koju će se tek pročuti.

Beskrajan spust niz padine Koraba, nije lako zaraditi. 1500 metara visinske razlike dele podnožje od vrha kroz jedan isti lednički cirk. Uspon nije samo kondiciono naporan već i psihološki težak – do graničnog prevoja, Korapska vrata, čini se da nema kraja. Radomir je smešten na nadmorskoj visini od svega 1250 metara, i u naletima toplog vremena može biti i van zone snega.

U prvim kilometrima trek prati letnju stazu ka katunima i vrhu. Nakon prvog “skoka” kroz četinarsku šumu otvoriće se prostrani cirk sa nekoliko ledničkih valova. Treba zapamtiti iste, jer tu je najbolji sneg i najatraktivnije skijanje u povratku!

U drugom otvorenom delu uspona, pešački trek nije optimalna ruta kretanja za skijaša. Da bi se izbegao još jedan “skok” uz neprijatno proklizavanje ili nošenje skija na leđima, valja se kretati više ka sredini prostranog cirka. Na kraju, pod samim prevojem biće potrebna kratak ski-mode travers nazad na pešački via-normale.

Od podnožja sedla pod Korabom pa do samog vrha Golem Korab se može izbiti i direktno. Po receptu Igora MIloševa, koji je samo dan kasnije bio na istom mestu, može se u cik-cak naletima zaobići vršni greben i potencijalno još jedan nezgodan detalj (prikaz na karti i trek su po običaju prikazani pri dnu ovog teksta).

Vredi dobro poraniti jer do graničnog prevoja može biti potrebno i 7 sati uspona, kao što je bio naš slučaj. Ne treba gaziti jako već držati umereni tempo. Potrebno je sačuvati noge i za kvalitetno skijanje u povratku.

A skijanje je ovde stvarno raj na zemlji. Ne pamtim bolji sneg. Padine su duge i blage. Optimalna putanja od prevoja ide kroz gornji valov ispod pešačke staze, mada nije loše ni prokrstariti malo šire kroz cirk.

Korab zaista ne mora da predstavlja nikakvo ekstremno skijanje, dobro će poslužiti i za prve turno korake. Naravno, izuzetna kondiciona spremnost da se sa zimskim rancem izvuče uspon do vršnog grebena predstavlja fundamentalni uslov.

Ne zanemariti rizik od lavine. Transiver, sonda i lopata treba da budu sastavni deo opreme. Opisi i priloženi trek služe za ilustraciju i bolju pripremu akcije. Angažujte ski-vodiča.

Baza za aktivnosti na Korabu, u samom Radomiru je pansion sa gostionicom “Korabi” a koju vode domaćin Hadži-Hima i njegov sin Agron Hima. Početak planinarske staze nalazi se ispred same kuće.

Kako je to i do sada u Albaniji bio slučaj, ljubaznost domaćina zaslužuje sve reči pohvale. Ne treba zaobići neke od domaćih specijaliteta a to su jagnjeća čorba, pita od zeljanice (birek) i jagnjeće meso. Od grada Kuksa i autoputa Priština-Tirana do Radomira ima oko sat i po brdske vožnje magistralnim putem ka Peškopiju. Brdska sela Albanije nisu izgubila svoj autohtoni izgled i karakter.

Planina Korab je atraktivna tokom cele godine. U prolećnim mesecima tu je veliki vodopad. Boje Koraba u jesen su neponovljive. Iz Radomira je moguća i kružna tura do vrha planine.

Ostaje da se sledeće zime ispenjemo do vrha na skijama sa makedonske strane. Nedostatak asfaltnih puteva u podnožju kod komšija komplikuje logistiku, ali uz prave kontakte, ništa nije nerešivo. Korab – balkanski Ararat – predstavlja posebno mesto!

Ljubiša Mićanović i Nebojša Atanacković, Radomir mart 2021. godine.

GPX: Radomir – Korab Ski-tour Mart 2021

2 thoughts on “Korab / Mali i Korabit.

  1. Predrag Popovic April 3, 2021 — 10:37 am

    Sta reci osim bravo.Svaka cast Nebojsa.Kod nas je skoro bio Sinjavinski maraton.Bio je Jim Brkovic.Veliki pozdrav.PPPoslato sa mog Samsung Galaxy smart telefona.

    Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close