Durmitor. Raklje.

Raklje su najzapadniji vrh Durmitora. Nalaze se iznad Todorovog dola, u produžetku Grude i Prutaša. Sve iza ovog grebena već je Pivska planina.
Posmatrane sa puta Žabljak-Trsa, iz Todorovog dola, Raklje ne deluju upadljivo. Prutaš s pravom zaokuplja svu pažnju putnika namernika.

Prutaš sa svojim neobičnim vertikalnim usecima.
Raklje – pogled iz Todorovog dola.

Tu i leži tajna ovog vrha – retko posećen, neoznačenog pristupa i bez vidljive staze, Raklje su gotovo nepoznat pojam za većinu planinara i posetilaca Durmitora.

Ko se pak odluči da krene putem gde malo ko ide, biva višestruko nagrađen. Pogled sa Raklji spada u najraskošnije durmitorske vizure: kanjon Sušice i Soa nebeska iz zaista posebnog ugla posmatranja. Škrčko jezero i neizbežni Prutaš nadohvat ruke. Stenovita Gruda, prevoj Krecmani i tajanstvena stena – Đevič kamen. Još kad se planina ukaže u jesenjoj igri svetla i oblaka, kao što je to bio slučaj tog 18. oktobra 2021, sreći nema kraja.

Prutaš, Krecmani, Todorov do. Bolj i Lojanik u pozadini.
Šta reći? Alpska razglednica sa Raklji: Bobotov kuk, Bezimeni i Đevojka, Škrčko jezero u dnu cirka.
Greben Raklji, Prutaš iznad oblaka u produžetku.
Kanjon Sušice.

Uspon do Raklji je jednostavan za svakog ko iole redovno posećuje prostore iznad 2000m i vičan je korišćenju GPS navođenja. Početna tačka je sa samog puta, baš u blizini panoramskog okna ka Prutašu. Prvi deo treka prelazi preko livada Todorovog dola i prilazi vršnom grebenu oko njegove zapadne strane i potom zavija iza njega izbijajući na planinsku zaravan po severnoj strani.

Todorov do.

Prostor iza vršnog grebena sa njegove severne strane je prošaran pravim lavirintom bora krivulja. Skoro je nemoguće potrefiti isti put u odlasku i povratku. Na sve strane su primetni tragovi rovarenja tla. Tu je i blatnjava lokva sa tragovima. Zaključak: Raklje predstavljaju stanište divljih svinja, negde u krivulju se nalaze i njihovi brlozi. Oprez je poželjan, kao i izbegavanje posete u periodu kada prasići dolaze na svet.

Za nepun sat hoda i nakon savladanih 300m visinske razlike, stiže se do ivice ambisa. Otvara se božanski vidik ka najvišim vrhovima Durmitora. Ispod je kanjon Sušice.

Vrhovi što nebo paraju.
Dominacija na delu: Bobotov kuk.
Sušica.

Sušica se sa Raklji ukazuje na način koji otkriva njenu genezu. Kroz Sušicu zapravo otiču vode Škrčkog jezera i ledničkog amfiteatra Škrke – sabirnika snegova pod najvišim vrhovima Durmitora. Kako joj ime kaže, Sušica je većim delom ponornica, njene vode teku tajnovitim putevima durmitorskog krasa, a samo višak se preliva po površini i u kratkom prolećnom periodu zadržava u periodičnom Sušićkom jezeru.

Razaznaju se i serpentine drevne staze koja se od Sušice penje u Škrku. U samom začetku kanjona primećuje se uzvišenje sa neobičnim stenovitim završetkom – to je inspirativni Đevič-kamen.

Naslućujem da “Đevič” potiče od “đevojački”: kako je to često slučaj u Crnoj Gori, stene nose naziv “Đevojka” ili još direktnije “Skoči Đevojka”.

Iza Đevič-kamena, ka Todorovom dolu je prevoj Krecmani, najniža tačka ovog dela grebena i samim tim najkraća pastirska veza Škrke i ostatka Durmitora i Pive, kuda su u sretna, stara vremena pastiri sprovodili stoku. Staza preko Krecmana je još uvek vidljiva (kad nije prekrivena snegom).

Silazak sa Raklji na Krecmane nije bezbedan, vršni greben “odseca” strmim travnatim padinama u ovom delu.

Greben Raklji i prevoj Krecmani u produžetku. Todorov do sa Prutašem u pozadini. Vijugavi put Žabljak – Trsa je prava poslastica za dvotočkaše.

Prekoputa Raklji, pored Prutaša je stenovita Gruda, još jedan zanemareni vrh Durmitora. Kažu ima pola sata hoda od vrha Prutaša do vrha Grude – nikako da ih prebacim.

Gruda u prvom planu. “Soa nebeska” u pozadini iznad Škrke. Škrčko jezero jedva primetno u senci oblaka.
Prutaš se i sa Raklji šepuri svojim unikatnim erozivnim ukrasima.
Vidici ka Pivi, Lebršniku i Goliji.
Pogled ka Bioču i Magliću preko visoravni Pivske planine.

Potpuno opijen prizorima polako sam krenuo nazad. Otkucavalo je 4 časa popodne, još uvek sam negde tamo daleko i visoko, a koliko istog dana u sitne sate ću osvanuti u Beogradu. Ovaj put sam putovao solo.

Raspamećen, oduševljen, duboko zadovoljan – to je bilo trenutno stanje duha “u debelom plusu” nakon proživljenog dana na pojilu emocija zvanom Durmitor.

Dok sam klackao nazad nabadajući trek među razuzdanim krivuljem, u nadi da pred sam kraj avanture, ne naletem na kakvu zver, gusti oblaci su naglo počeli da se gomilaju. Kolebljiva ravnoteža nestvarnih prizora, taj savršeni balans svetla i oblaka, fotografski vlažni san, je polako klizio ka tamnoj strani. Hladan vazduh je sa odlazećim suncem na okcidentu, polako ali sigurno odnosio pobedu u današnjem atmosferskom okršaju.

Dole na zemlji, ja sam za dlaku izbegao neprijatno lutanje kroz lavirint krivulja u magli. Samo što sam sišao sa grebena, Raklje su već bile progutane.

Par krivina dalje, doslovno filmski ispraćaj sa Durmitora! Da li je moguće? pitao sam se. Posle celodnevne plejade prizora (o da, prepodne je opisano u posebnoj priči – iznad kanjona Tare i Sušice) ovakvo veličanstveno finale…

Filmski ispraćaj na Sedlu.

Put Durmitora sam krenuo noć subotu na nedelju, bilo je oko 3 ujutru. U 7 sam već bio na mostu na Tari. Ne, nisam vozio prebrzo, putevi su u to doba potpuno prazni. Sa Dejanom Dajkovićem sam se našao na Žabljaku, da bismo u 8 ujutru već bili na Ćurevcu. Tu smo ostali par sati da bismo se do 14 časova prebacili u Dobri do. Preko katuna Boban smo posetili vidikovac iznad kanjona Komarnice, 10 km hoda (o tome tek sledi priča). U povratku smo dobacili do stećaka na Pišču i vratili se u Žabljak. Sutradan, vožnja durmitorskim prstenom, od svitanja do sumraka, kanjoni Sušice i Tare prepodne i upravo opisani uspon na Raklje popodne, Povratak u Beograd isto veče. Solo.

Nebojša Atanacković, Durmitor 18.10.2021.

3 thoughts on “Durmitor. Raklje.

 1. Super. Odlican pogled na kanjon Susice

  Like

 2. Imali ste sjajnu šetnju! Voleo bih da ponovim uspon na Raklju, ali sam se malo uplašio divljih svinja))).

  Liked by 1 person

  1. Nema potrebe za strah, samo malo opreza.

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close