Dolina Triglavskih jezera.

Čudovite barve jeseni v Sloveniji” – zlatni oktobar 2021. u Triglavskom narodnom parku – drugi deo.

Ne pamtim kada je na mene nešto ostavilo tako jak utisak kao prvi susret sa dolinom Triglavskih jezera.

Duboko u srcu nacionalnog parka, lišena bilo kakvih spoljnih uticaja, Triglavska jezera predstavljaju devičanski predeo nestvarne lepote koji zrači posebnom energijom i meditativno deluje na posetioca.

Na Koči pri Triglavskih jezer sam se pojavio u ranim jutarnjim satima, nakon tri dobra sata hoda od planine Blato. Sunce samo što se probilo preko zidova obližnje Tičarice na istoku.

Oko velikog, Dvojnog jezera alpski prizor kao iz bajke: u zlato obojeno drveće u odrazu smaragdne vode jezera. Potpuni mir i tišina unokolo.

Planina Blato – planina Jezero – planina Dedno polje – čez Štapce – Koča pri Triglavskih jezera i nazaj čez Prode.

Dužina treka: 18km, Visinski profil: +1000m

Reč planina ima drugačije značenje u slovenačkom jeziku. Ona ne označava planinu kao geografski prostor već skupinu “stanova” na planini gde stočari izvode stoku preko leta: planina na slovenačkom znači katun.

Planine u Narodnom parku Triglav su pravi muzeji na otvorenom. Pastirske kolibe se brižno neguju kako bi katun zadržao svoj autohtoni izgled i karakter. Nije moguće nikakvo narušavanje ovih ambijentalnih celina. Tokom letnjih meseci, tu je moguće počastiti se šoljom domaćeg čaja ili kiselog mleka. Sada je ipak kraj oktobra i stanovnici su se spustili u dolinu.

Trek od planine Blato do doline jezera prolazi kroz dva triglavska katuna, to su planina Jezero i planina Dedno polje.

Staze i planinarski putevi u Julijskim Alpima su perfektno markirani i označeni putokazima crvene boje. Po pravilu postoji određen broj varijacija prelaska terena, tako da se može otići jednim, a vratiti nešto drugačijim putem. U odlasku sam sledio pristup preko grebena Tičarice (čez Štapce), a u povratku sledio stazu po obodu grebena (čez Prode). Osim od planine Blato, do Triglavskih jezera se alternativno dolazi i od planinarskog doma Komna ili kroz Komarču od Bohinjskog jezera.

Dom na Komni.

Netaknute šume macesni u predvorju Triglava deluju nestvarno, egzotično. Neka potpuno drugačija jesen u poređenju sa onom u Dinarskom pojasu, gde listopadne bukove šume diktiraju vatrene, narandžaste tonove.

Do Triglavskih jezera se ne može skoknuti ili dobaciti u prolazu. Čekajući na povoljne vremenske uslove, posetu jezerima sam odlagao i na kraju ostavio za poslednje jutro pre povratka kući. Zauzvrat sam uspeo da dobacim do Koče pri Triglavskih jezera i vratim se u Beograd isti dan naveče.

Povratak u magičnu dolinu sedam jezera se zasluženo desio već prve naredne jeseni.

Peške od Bohinja do Trente – Dolina Triglavskih jezera, oktobar 2022. godine.

Čudovite barve jeseni v Sloveniji” – zlatni oktobar 2021. u Triglavskom narodnom parku – prvi deo: Vršič, Šljemenova Špica.

Triglavski narodni park, 25.10.2021.

1 thought on “Dolina Triglavskih jezera.

  1. Zdravo! Odlična priča i fotografije!
    Voleo bih da vidim ovu rutu na Wikilocu. Vaše rute su vrlo dobre i informativne. Hvala vam puno!

    Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close