Deliblatska Peščara. Zagajička Brda.

Šušara maj-oktobar 2014-2023.

Apelujem da na Zagajička brda ne idete automobilom do i preko samih brda. Apelujem da ne vozite terenska vozila, quad motore i slične naprave po krhkim stepskim bregovima i dolinama. Ona treba da ostanu ovakva kakva su za biljni i životinjski svet koji ih nastanjuje, ali i za buduća pokoljenja.

Zagajička brda su neočekivan predeo na severoistočnom obodu Deliblatske peščare.

Loptasti bregovi dopadljivog izgleda su drevne peščane dine, delom šumovite a delom prekrivene stepskom vegetacijom, jedinstveni relikt pra-pejzaža Panonske nizije pre nego što su istu progutale oranice.

Nebojša Atanacković

Deliblatska peščara je nastala za vreme poslednjeg ledenog doba procesom “eolske erozije” – nanosi vetra su kreirali peščane dine, a odsustvo vode je uslovilo nastanak stepskog ekosistema. Kovilje, stepski božur i peščarski hrast okosnica su retke flore koju srećemo u peščari.

Peščara je u poslednja dva veka pod značajnim uticajem čoveka. Plansko pošumljavanje je u veliko meri redukovalo stepske pašnjake, stočarstvo je u jednom periodu u potpunosti zamrlo, da bi se poslednjih decenija delimice oporavilo.

Zagajička brda predstavljaju najvišu kotu a ujedno i najatraktivniji deo Deliblatske peščare, lociran na njenom severnom obodu. U pitanju je nestvaran mikroprostor koji poput pustog ostrva izranja iz okeana monotone ravnice, a koga je nemoguće spaziti i primetiti, dok mu se sasvim ne približite.

Upravo ta neuočljivost im daje posebnu draž i osobenost. Od gore, sa stepskog grebena se pruža pogled ka Dunavu i južnim Karpatima. Na severu se jasno ocrtava Vršački breg. Kad se međutim spustite dole u neku od udolina, gubi se osećaj orijentacije i stiče se utisak lavirinta.

Singularitet u vojvođanskom pejzažu se nalazi na samo 75 kilometara od glavnog grada. Pristup je moguć iz tri pravca (Deliblato, Izbište ili Grebenac). Najlepše je doći na Zagajička brda biciklom, u duhu održivog turizma.

Preko  Dolova, Mramorka i Deliblata stiže se do centra za posetioce “Čardak” na južnom obodu Deliblatske peščare. Dalje do Šušare vodi uzani put u dužini od 11,5 kilometara, koji negde po sredini preseca samu peščaru u smeru od juga ka severu. Atraktivan je za vožnju biciklom a nezgodan za obična vozila. Iako većim delom asfaltni, put je na dosta mesta urušen i prepun udubljenja, od kojih su neka često ispunjena vodom.

Preporuka glasi parkirati bliže Čardaku i produžiti dalje biciklom. Retki su automobili koji zalutaju ili se odluče da prođu ovuda što ovu trasu čini verovatno najboljim biciklističkim iskustvom u okolini Beograda. Stari asfalt je pohaban i urušen na nekoliko “sektora” – dobar MTB će preleti preko rupčaga – svako drugo prevozno sredstvo ovde mora dobro da uspori.

Na ulasku u selo Šušara (mađarski Fejertelep) asfalt zavija ulevo, dok za Zagajička brda treba produžiti pravo, peščanim, kolskim putevima.

Nakon 5 kilometara uz blagi ali konstantni uspon, stiže se na najvišu kotu Zagajičkih brda – kod spomenika i antene.

Prohodnost kolskih puteva veoma varira tokom godine usled atmosferskih i drugih uticaja.

Ko ne planira bici vožnju od Čardaka do Šušare, najkraći prilaz Zagajičkim brdima vodi magistralnim putem Pančevo – Vršac. Potrebno je u mestu Uljma skrenuti desno putem za Belu Crkvu. Ubrzo zatim u mestu Izbište ponovo skrenuti desno ka Šušari.

U nekom trenutku put se penje na breg i pravi blagu krivinu udesno. Neposredno posle uspona i krivine treba ostaviti auto na prvoj raskrsnici i krenuti put Brda biciklom ili peške poljskim putem sa suprotne, leve strane kolovoza.

Ovaj put je najkraća veza Zagajičkih brda i nekog asfaltnog puta i koja iznosi 4 kilometra pri čemu se mahom ne gubi na visini. Nije preporučljivo voziti pomenutim kolskim putem do samih brda gradskim automobilom.

Zagajička brda su skriveni dragulj za fotografe, i sve one koji to žele da postanu – minijaturna banatska Toskana! Redovno ih posećujem poslednjih 10 godina. Prizori su najlepši sredinom maja i krajem oktobra, naravno u osvit ili suton dana uz nežnu igru svetlosti po konturama bregova i kroz krošnje samoniklih peščarskih hrastova.

Zagajička brda nisu samo “utešna nagrada” kada nedostaje vremena i mogućnosti za “prave planine” – u pitanju je izuzetan predeo sam po sebi, po atraktivnosti i neobičnosti zaista bez premca u bližem okruženju.

U isto vreme ona su lični favorit u kategoriji “Kuda za sat vremena iz grada”. Idealna su destinacija za nekoga ko se tek upušta u hiking sa ili bez dečije pratnje. Penjanje uzbrdo ovde je još uvek opciona kategorija –  dobar korak u izgradnji forme za ozbiljnije poduhvate.

Zagajička brda sam prvi put posetio još 2014. godine. Nažalost, iz godine u godinu primetan je značajan porast posetilaca, pogotovo u proleće i leto. Mali deo posetilaca ima izgrađenu ekološku svest i shvata o kakvom krhkom ekosistemu se ovde radi. Brazde od motornih vozila sada su gotovo na svakom grebenu, a gde nekada nije bio primetan ni pešački trag.

Flickr:

100 nijansi zelene u Zagajici

Jedno pozno oktobarsko jutro na Zagajičkim brdima

Wikiloc:

Čardak – Šušara – Zagajička brda – dolazak kroz peščaru, povratak kroz polja

Najkraća veza peške ili biciklom.

40 thoughts on “Deliblatska Peščara. Zagajička Brda.

  1. Divno! Hvala na tekstu, sutra planiram jedno solo putovanje do tamo. Nadam se da cu se snaci!

    Liked by 1 person

  2. Postovani hvala na odlicnom tekstu
    Nedavno sam sa malim detetom bio do Cardaka a zelja mi je da se popnemo i na brda koja ste opisali.
    Zanima me, posto ste prosli biciklovima i kroz pescaru i kroz polja na putu do brda, da li je moguce automobilom (sa vecim klirensom naravno) proci dalje od raskrnice kod Susare koje pominjete u tekstu?
    hvala na odgovoru
    pozdrav

    Like

    1. Hvala na komentaru. Iskreno stanje puta dosta zavisi od sezone poljoprivrednih radova, kiše u prethodnom periodu. Ima par uskih izbrazdanih delova u početnom delu kroz peščaru, koji mogu da budu problem i za obična kola i tzv. gradske džipove. Mislim da je od Grebenca sigurnije uputiti se kolskim putem autom u Zagajička brda – sve je ravno i ne bi trebalo da bude problema pod uslovom da nije bilo neke kiše ili poljoprivredna mehanizacija nije urušila deo puta. U svkaom slučaju probajte od Grebenca pa dokle se može!

      Like

      1. Hvala na odgovoru iz prve ruke. Zbunilo me jer google navigacija pokazuje neki put izmedju Izbista i Susare a here put preko Grebenca koji prepurucujete. Videcemo da iskoristimo vikend ako ne padne kisa. Sa malim detetom za sada samo mozemo da odemo autom blizu neke lepe lokacije pa da malo prosetamo kao sto smo obilazili do sada vidikovce na Tari i Olimpu. Kada porastemo pokusacemo neke ozbiljnije setnje. Hvala Vam na ovom blogu i srecno u daljim avanturama.
        Pozdrav

        Liked by 1 person

    2. Poštovani Roberte, zaintrigiralo me je vaše dobro opažanje da postoji solidan kolski put od asfaltnog puta Izbište – Šušara. Jutros sam ga testirao – sa dobrim autom (SUV) taj put je prohodan čitavih 2km ka Zagajičkim brdima, nema račvanja, plus ide takoreći grebenom. Može se prići na svega 2km od kule na Zagajičkim brdima – ta sekcija je prepuna brazdi i bara i ja tu ne bih vozio “gradski automobil”. Sa druge strane, čak i da se ovim putem samo hoda a ne vozi to je lakša opcija nego od Šušare jer nema nikakvog uspona – naravno monotono je, od Šušare se malo kači peščarskog ambijenta. Naravno treba voditi računa o sezoni poljo radova jer ostavljanje automobila onako na sred njive nije baš zgodna stvar, ako tuda prolaze kombajni, traktori itd. Sad u poznu jesen radovi su mahom završeni pa se stvar isplati. Mislim da kiša ne utiče puno na kvalitet ovog puta jer je na grebenu pa se voda sliva sa njega, ovaj deo koji sam prošao nema brazdi itd. nadam se da sam pomogao, apdejtovaću članak sa ovim informacijama koje ste vi inicirali, hvala na tome! Nebojša

      Like

      1. Postovani Nebojsa evo apdejta sa moje strane.Nisam posecivao Vas sajt neko vreme. Iskoristili smo poslednji suncani vikend jos u oktobru i posetili nasa banatska brda :). Pre same eksurzije sam se odlucio za prilaz iz pravca Grebenca kao sto ste i preporucili, a i po savetu ujaka koji zna svaki km po Vojvodini ( bio je vozac). Iz pravca Susare mi je bilo jasno da je neophodan terenac. Na samom ulasku u Grebenac se skrece levo prema seoskom groblju gde se zavsava asfalt i pocinje pescani kolski put kojim se moze stici do same kule. Put do samih brda je fenomenalan i ne preterano tezak. Na momente sam se osecao kao da vozim reli :). Usput je bilo jos nekoliko vozila koja su isla ka brdima, kao i nekoliko parkiranih ciji su vlasnici odlucili da deonicu predju pesaka. Pecanim putem se stize za 10-15 minuta, put je ravan ili blago zatalasan sa samo jednim malim usponom. Do brda se prolazi i kroz jedan ili dva lesna useka na cijim stranama se uzdize drvece pa imate utisak tunela. U podnozju brda pri dolasku smo naisli na veliko stado ovaca koje je odusevilo klinca. Uspon na brdo je bio malo naporan jer sam nosio i dete, ali je bilo uzivanje u malom pikniku i odmoru na vrhu. I pogledu naravno.
        Polako stize prolece i prave se planovi za nove izlete. Molio bih Vas za savet oko Djerdapa koji planiramo za neki aprilski vikend. Procitao sam Vas tekst MIROČ. ĐERDAP 2017, ali mi je tura deluje preteska za dete od 2.5 god. Mozda neka skracena verzija.Samo do vidikovca mali prikaz ili do vidikovca ploce? Ili mozda neki drugi deo Djerdapa? Hvala puno.
        Srdacan pozdrav

        Like

      2. Zdravo, super! Dodaćemo vaše iskustvo u sam tekst za ljude koji se odluče da tuda krenu! Što se tiče Djerdapa idite prvo na Ploču, Mali Prilaz je nezgodan, zarastao i čak malo eksponiran. Ploča je najjači utisak. Pa ako ste to lako savladali probajte na Štrbac, detaljno je sve markirano do Štrpca, ali do Ploče čini mi se da nije, ali nije teško. Probajte da skinete moj trek sa Wikiloc i instalirate Wikiloc app na telefonu, to je zgodna stvar. Hvala na komentaru!

        Like

    3. moguce je

      Like

  3. Poštovanje, stvarno sam iznenađen ovom lepotom prirode. Iskreno, nisam znao da ovo postoji.
    Što se tiče uputstva kako doći do brda, ako pratim vaše, stignem do Šušare i posle ne razumem. Naravno pratio sam mapu na goglu.
    Da li možete da date rutu na mapi ili označite karakteristčna mesta koja ste opisali u tekstu?

    Hvala

    Milivoj

    Like

    1. Hvala na komentaru. Ima tih račvanja i skretanja biciklom od Šušare, pa je teško vizuelizovati unapred. Preporučujem zato ovaj prilaz: https://www.wikiloc.com/car-trails/zagajicka-brda-najkraci-prilaz-22103996
      Dosta je jednostavniji nego kroz peščaru. Samo pravo 🙂

      Like

  4. Dragi autore,
    Čestitam na fantastičnim fotkama i još boljem izboru lokacija na koje putuješ!!
    Ako možeš da nam daš mali savet. Naime, u tekstu o peščari piše, po prvoj turi, da kad se prođe Šušara i asfaltni put sa desne strane i nastavi pravo kroz peščani deo, da postoji račvanje gde treba ići levo. Nisam siguran na koje se račvanje misli jer ih ima nekoliko pa ako možeš da ta deo puta, od Šušare do Zagajičkih brda, ucrtaš na mapu.
    Hvala unapred!

    Marko

    Like

    1. Pozdrav, na dnu teksta ostavljam “trekove” – tako je i ovde slučaj, vidi se ceo put biciklom od Deliblata sa dva pristupa brdima od Šušare, kroz polja i kroz peščaru, evo link još jednom: https://www.wikiloc.com/mountain-biking-trails/zagajicka-brda-cardak-susara-19056520

      Like

  5. Zvuči interesantno,imali u okolini neko prenoćište, ili bar restoran?

    Like

    1. Tek u Palanci kod Bele Crkve ili Vršcu, ovo je potpuno izolovano i tiho mesto ako se izuzmu pastiri koji tu borave.

      Like

  6. Nikad nisam bila u tom delu Vojvodine. Gledajuci slike deluje predivno. Medjutim, sta me brine. Procitala sam negde da je dosta toga nedavno izgorelo. Da li je istima?
    Pozdravi!

    Liked by 1 person

    1. Nazalost istina je (stanje stvari oktobar 2015). Mali deo izgleda kao na slikama trenutno. Treba sacekati sa posetom. U pitanju je “najnestvarniji” deo Vojvodine.

      Like

      1. Danas smo išli ( supruga ja i troje dece ), ali na žalost se nismo informisali pre polaska. Sve od početka kolskog puta je izgorelo jer se pali strnjika na okolnim poljima. Slika je kao iz nekih apokaliptičkih filmova. Sama brda sada izgledaju u najmanju ruku razočaravajuće – potpuno crna.

        Liked by 2 people

      2. Dobio sam informaciju o požaru ali sam tek juče popodne stigao da je napišem na blog. Tužno šta reći…

        Like

  7. Pozdrav Nebojša,
    Bio sam juče na Zagajičkim brdima, pešačka tura od Šušare. Voleo bih da vam pošaljem sliku da dodate u tekst (mesto odvajanja ulevo) koje ste opisali i koje treba da se prati da bi se preko polja stiglo na Zag brda. Ako se na tom mestu nastavi udesno tj pravo prateći glavni put i izadje na njivu, a potom skrene desno na kolski put, teško je snaći se zato što su seljaci na dosta deonica preorali taj kolski put pa smo i mi juče imali problem da se snadjemo iako smo ranije više puta išli.
    Što se tiče samih brda, u odličnom su stanju, gotovo da nema tragova požara, tako da se brda mogu pohoditi.
    Pozdrav

    Like

    1. Hvala Marko na aktuelnim informacijama! Ja se spremam na “update” u Zagajička brda za koju nedelju.
      Korigovaću deo priče vezan za dolazak za preko polja – i sklanjam vest o požaru! Veliki pozdrav, Nebojša

      Like

  8. Pozdrav Nebojsa!
    Pre dve godine sam sa drugarima ispesacio od Susare do antene na Zagajickim brdima.
    Ovih dana sam hteo da idem sa suprugom da i ona vidi tu lepotu uzivo,
    ali kada sam video ove tri fotke spaljenih brda verovatno cemo ici tek na prolece.
    Kazite mi da li je treca fotka spaljenih brda fotografisana odprilike od antene odnosno
    spomenika ili ja gresim?
    Da li uopste vredi ovih dana otici do Zagajickih brda?
    blog vam je brutalno dobar.
    Sve najbolje vam zelim.
    Pozdrav!
    Sasa NS

    Like

    1. Zdravo Saša, hvala na komplimentu! Jeste ta je slika sa antene otprilike. Nemojte da idete pre maja meseca 2020, do tada bi trebalo da se oporavi priroda. Nažalost spaljena su, opet. Prošle godine ista stvar, samo je bilo u novembru. Moje fotke na blogu su majske u prvom većem delu priče, a potom sledi nekoliko napravljenih krajem oktobra. Sad bi bilo jako lepo, da nisu spaljena brda..I ja sam planirao još jednom da odem…

      Like

      1. Jelena Aksentijevic May 22, 2020 — 9:59 pm

        Poštovani, da li imate neku informaciju tj.da li znate kakvo je stanje sada ?
        Jelena

        Like

      2. Odlicno je trenutno stanje (21.5.2020. sam bio). Pristupni kolski put suv, mozda nije vegetacija preizdasna kao prosle godine ali su Brda u lepom izdanju, ne vide se ostaci jesenje paljevine. Pozdrav! N.

        Like

  9. Hvala!

    Like

  10. poštovani..
    Planinari iz Osijeka dolaze u obilazak Deliblatske peščare .
    posudio bi ako smijem fotografiju br 16

    Like

    1. Može samo napomenite izvor 🙂 Ne znam kad ste planirali, nemojte pre maja meseca. Pozdrav! PS. Da li i kako je moguće obići Kopački Rit?

      Like

  11. Hvala na divnom tekstu, prvi lep vikend krećem za Zagajička brda. Opredelio sam se za prilaz iz Grebenca. Kažite mi gde po vašem mišljenju ima najviše pustinjskog pejsaža u peščari? Hvala

    Liked by 1 person

    1. Hvala na podršci. Moja preporuka je pričekati još malo da Zagajička Brda ozelene, onda su u svom najraskošnijem izdanju. Što se ostatka Peščare tiče nisam siguran da postoji to što tražite ona je više stepskog karaktera, prošarana protivpožarnim putevima. Ja sam nekako emotivno vezan za Zagajička brda a ostatak peščare retko posećujem. Pozdrav!

      Like

  12. Poštovani,
    planiramo odlazak na pešaćenje u brda sledeći vikend. Dolazimo kolima iz Banatskog Karlovca. Koliko vidim na mapi, najbliže nam je da idemo iz Šušare. Moje pitanje, da li je staza obeležena odatle i vaš predlog gde da parkiramo. Da nam nije možda interesantnija šetnja iz Grebenca? Koja je lakša za snalaženje?
    Hvala unapred!
    Sanja

    Like

    1. Zdravo, nije nista obelezeno. Na blogu pišu detaljne upute. Šetnja do brda nije preterano interesantna odakle god išli, možete da probate od Grebenca. Ja iskreno dugo nisam išao tuda. Mislim da su kolski putevi suvi pa se sutom znatno može skratiti pristupno tabananje.

      Like

      1. Hvala!

        Like

  13. Planiramo za vikend muz i ja da posetimo Deliblatsku pescaru. Idemo iz Sapca i mislila sam da prvo stignemo do Cardaka i tamo iznajmimo bicikle. Da li je moguce stici do Zagajickih brda i koliko je daleko/naporno? Kako je obelezen put? Posto na mapama ne vidim stazu do Z.brda
    Hvala unapred

    Liked by 1 person

    1. Zdravo, od Čardaka ima oko 12km asfaltom do Šušare asfaltnim putem. Taj deo je jednostavan. Od Susare treba potom produziti pescanim i zemljanim putem jos oko 5km – taj deo ce biti kondiciono malo naporniji i treba pratiti na Google Maps kuda se krecete jer ima nekoliko varijanti.

      Like

      1. Hvala puno na odgovoru, sad sam u dilemi to je preko 25km tamo i nazad. S obzirom da idemo prvi put, da li je bolja varijanta da obidjemo neku od staza od Cardaka, pa da sledeci put krenemo na Z.brda od Susare?
        Ili je moguce sve to za jedan dan obici? 🙂

        Liked by 1 person

      2. Zagajička brda su puno atraktivnija od staza sa Čardaka. Ako ste prvi put preskočite bicikl i probajte najkraćim prilazom do Zagajičkih brda (4km u jednom smeru). Opisao sam i taj prilaz.

        Like

Leave a comment