Divčibare – Ravna Gora.

Teza o 5 godišnjih doba…

Proleće je period godine kad planinar treba da obuzda svoju strast ka visokogorstvu, jer proleće je lepo samo ako se ne ide visoko.

U početku ni ja nisam razumeo ove Goranove reči. Prošle godine smo se bez preke potrebe vinuli u Julijske Alpe na 2300m i pošteno namučili kroz miks aprilskog snega, kamenja i trave.

Iako je sve je na prvi pogled procvetalo po gradskim parkovima, na planinama u aprilu već iznad 800m sigurno zatičemo jesen, golo drveće ako ne i sneg. Poviše gore, godišnji ciklus tako ne čine 4 već 5 godišnjih doba, nakon bajkovite zime, pejzaž još jednom prolazi kroz poznu jesen pre nego što konačno grane zeleno proleće.

Divcibare Ravna Gora-6

El Clasico.

U planinarskim krugovima pešačka tura „Divčibare – Rajac“ spada u prave klasike. Zahvaljujući prijateljima koji su bili locirani u obližnjim Pranjanima, pružila nam se mogućnost da sa dečijom pratnjom prošetamo najatraktivnijim delom ove rute, od Kraljevog Stola preko Riora do Ravne Gore a da ne moramo da se vraćamo nazad.

Divcibare Ravna Gora-16

Od Divčibara na istok preko planine Maljen vodi transverzala ka Rajcu. Preko zatalasanih brda, cvetnih livada i pored njiva nastavlja se prema Suvoboru.

Na transverzalu je najbolje „zakačiti se“ u vikend naselju Kraljev Sto iznad samih Divčibara. Makadamski put lošeg kvaliteta zavija ka istoku i prelazi preko kota Vlasovi (1003 m) i Čiker (872 m) podno vrha Velikog Maljena (970 m) i nastavlja ka Rioru (882m).

Prvih 6km trase prolaze kroz šumu i proplanke. Simfonija pitomih bregova počinje na Rioru – negde na 7. kilometru.

Dalje, livadskim putem, pa kroz šumarke grebenom dolazi se do Malog Riora (721 m). sledi spust do rečice Grab, koja se smatra granicom Maljena i Suvobora. Nakon kraćeg uspona stiže se na Ravnu Goru gde se izbija na asfalt i gde je bio cilj naše akcije.

Divcibare Ravna Gora-5

Ukupna dužina trase iznosi 14 km, sa oko 500m uspona. Početna tačka je ujedno i najviša tačka. Teren je pitom, i mahom prati kolske puteve. Problem je navigacija. Trasa je samo delimice markirana, čak su postavljeni i putokazi na nekoliko mesta, ali je veliki broj račvanja neoznačen, tako da je kretanje sa vodičem bilo u ljudskom obliku, bilo u vidu GPS-a i pored izrazito preglednog terena –  imperativ.

Divcibare Ravna Gora-2

Idealno vreme za posetu predelima je kasno proleće – početak maja. Kad krenu da cvetaju narcisi. Mi jesmo malo poranili, drveće je olistalo tek kad smo se primakli Ravnoj Gori – na Rioru i dalje jesen u skladu sa prethodno iznetom tezom.

Divcibare Ravna Gora-15

Zahvaljujući pitomom terenu ovo je savršena za priča za nekog ko se tek upušta u hiking sa decom. Trasa je takođe atraktivna i za poklonike MTB planinskog biciklizma, posebno deo od i oko Riora. Ne čudi da upravo na Maljenu ove godine startuje i prvi MTB maraton na ovim prostorima, „Black Peak Marathon“  Divčibare.

Divcibare Ravna Gora-18

Krenuli smo oko 9:30 sa Kraljevog stola i bez ikakve presije stigli oko 15 časova na Ravnu Goru. Dragi ljudi su nas potom prebacili u Pranjane gde je bila baza nekolicine učesnika današnje akcije.

Za razliku od tumaranja oko Divčibara u novembru 2015. Maljen je danas opravdao očekivanja a Zagajička brda dobila snažnog konkurenta u kategoriji „Kuda za par sati iz grada“.

Jer Divčibare su najbliža tačka Beogradu koja premašuje 1000 metara nadmorske visine.

Željno iščekujem završetak auto-puta na koridoru 11 do Lajkovca kada će ovi predeli biti zaista nadohvat ruke.

Divcibare Ravna Gora Blog 2

Wikiloc: Divčibare – Ravna Gora u jednom smeru.

One Comment

Add yours →

  1. врхунски одрађене фотке, текст…свака част…хвала

    Sviđa mi se

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: