Седемте Рилски Езера / Rilska Jezera.

Sedam veličanstvenih rilskih jezera su: Бъбрека (Bubreg), Окото (Oko), Сълзата (Suza), Близнака (Blizanci), Трилистника (Detelina), Рибното езеро (Ribno jezero), Долното езеро (Donje jezero).

U pitanju je najveća prirodna atrakcija Bugarske. Odnos uloženog napora i prirodne lepote koja se dobija zauzvrat kao retko gde drugde: koncentracija kaskadnih ledničkih jezera na relativno malom prostoru je unikatna. U centru pažnje su sedam gore pobrojanih jezera ali smo ih u ukupnom vidnom polju izbrojali preko deset.

Rilska jezera - Rila Lakes-6

Rilska jezera se nalaze u severozapadnom delu prostranog rilskog planinskog masiva, i ne treba ih dovoditi u vezu sa jezerima podno najvišeg vrha Rile i celog Balkana – Musale. Nalaze se na nadmorskoj visini između 2100 i 2600 metara nadmorske visine i međusobno su povezana vodopadima i potocima.

Rilska jezera - Rila Lakes-20

Pristup jezerima je značajno olakšan dvosednom žičarom koja polazi iznad planinskog mesta Paničište i za samo 20 minuta podiže posetioce sa 1590m nadmorske visine na čitavih 2100m. I to nije sve, u danima vikenda, tokom jula i avgusta radno vreme žičare je od 8:00 do 19:30.

Zbog lake dostupnosti, Rilska jezera su izuzetno popularna tokom letnjih meseci. Kako bi prigrabili svu ovu lepotu za sebe i izbegli gužvu na utabanoj stazi, preporuka glasi popeti se predveče žičarom, prespavati u planinarskom domu nadomak gornje stanice, a zatim ujutru poraniti u obilazak. S obzirom da tura nije naporna, moguće je istog dana vratiti se nazad za Srbiju.

Rilska jezera - Rila Lakes-2
Hiža Rilski Ezera i planinsko bilo Musale i Maljovice u pozadini.

Upravo je to bio i naš plan delovanja. Rezervisali smo spavanje u planinarskom domu “Hiža Rilski Ezera” neuobičajne kolosalne arhitekture koja datira iz ere Todora Živkova. Sutradan smo startovali već u zoru.

Rilska jezera - Rila Lakes-1

Postoji puno utabanih staza oko Rilskih jezera, ali ne postoje jasni i precizni putokazi. Klasičan krug oko jezera bi značio kretanje obrnuto od smera kazaljke: iz doma krenuti ka severozapadu, prateći stazu koja se penje uz kratku skijašku uspinjaču.

Na dnu ovog teksta se nalazi trek koji prolazi sve atraktivne deonice uključujući i uspon do tačke sa koje se vide svih sedam jezera. 

Prvo jezero na koje se nailazi na ovoj trasi je Бъбрека (Babreka) ili Bubreg do koga se uz veoma blagi uspon stiže za oko čas i po laganog hoda od hiže. Jezero se nalazi na nadmorskoj visini od 2240 metara i ima karakterističan oblik bubrega po čemu je i dobilo ime.

Rilska jezera - Rila Lakes-4
Rilska jezera - Rila Lakes-7

Nakon Babreke, staza nastavlja uzbrdo do sledećeg impresivnog prizora. Jezero Okoto je smešteno na visini od 2440 metara i duboko neverovatnih 37 metara. Ovde se sneg zadržava najduže jer je lednički cirk u kome se nalazi jezero, otvoren jedino ka severu. Nestvarni alpski prizori!

Rilska jezera - Rila Lakes-9
Rilska jezera - Rila Lakes-11

Staza produžava južnom stranom jezera Oko, odakle počinje za nijansu jači uspon u vidu serpentina do trećeg ujedno i najvišeg jezera – Слъзата.

Rilska jezera - Rila Lakes-18

Suza je ubedljivo najmanje po površini ali se nalazi na neverovatnih 2535m nadmorske visine. Rilska jezera su od oktobra do maja zaleđena, debljina leda tokom zime može da iznosi i preko 2 metra. Na Suzi srećemo i stado konja na pojilu.

Rilska jezera - Rila Lakes-21
Rilska jezera-28

Nakon Suze sledi i najlepši i najdramatičniji prizor na celom današnjem potezu iznad i oko Rilskih jezera:

Uspon na Jezerski vrh sa spektakularnim pogledom na donja jezera: Близнака (Blizanci), Трилистника (Detelina), Рибното (Ribno), Долното езеро.

Rilska jezera - Rila Lakes-24

Ako moram da biram, glasam za jezero Bliznaka kao možda najlepše od svih rilskih jezera. Po svom obliku me neodoljivo podseća na Veliko Škrčko jezero na Durmitoru. U razglednici sa obližnjim piramidalnim vrhom Haramiata – prizor za pamćenje.

Rilska jezera - Rila Lakes-25
Rilska jezera - Rila Lakes-22

Jezerski vrh (Езерен връх)  je krajnja tačka većine “turističkih” obilazaka Rilskih jezera. Odavde se veći deo posetilaca vraća istim putem nazad do jezera Babreka, a zatim poprečnom stazom pokraj jezera Bliznaka i Trilistnika nastavlja nazad do doma. Za takav sažet obilazak jezera dovoljno je 5 sati hoda sa svega 450 metara visinske razlike.

Rilska jezera - Rila Lakes-40
Babreka, Bliznaka i Trilistnika.

Mi smo se opredelili za “planinarsku” varijantu. Sa Jezerskog vrha se naime ne vide svih sedam jezera odjednom – kadar koji nisam želeo da propustim.

Za tu priliku smo se popeli još jednu etažu više, na obližnji planinski greben iznad jezera Suza nemarkiranom, ali opet jasnom i preglednom stazom.

Rilska jezera - Rila Lakes-31
Okoto i Babreka levo, krajnje desno proviruje Suza, u daljini preostala četiri jezera.

Grebenom je moguće produžiti i do najviše tačke ovog dela Rile – Osoviškog visa (2696 mnm) ali koji opet ne pruža bolju perspektivu na sama jezera od prizora sa bližeg, centralnog dela istog grebena.

Rilska jezera - Rila Lakes-33

Na južnoj strani ovog grebena nalazi se lednička udolina koja je na karti označena kao Pazar Dere. Tu je smešten planinarski dom Ivan Vazov. Planinarski domovi na Rili i Pirinu su strateški raspoređeni i mahom povezani markiranim transverzalama što ukazuje na solidan stepen planinarske kulture u ovoj zemlji.

Rilska jezera - Rila Lakes-27
Pogled na Pazar Dere sa grebena Osovice iznad jezera.

Nastavljajući dalje ka istoku, stiže se do prevoja Razdela na kome se spaja nekoliko planinarskih staza koje povezuju okolne ledničke cirkove i planinske grebene.

Ka jugu se otvara pogled ka ledničkoj dolinoj ka jugu sa novom grupom jezera. To su Urdena jezera. Iznad njih, na horizontu dominira moćan greben Maljovice (2729mnm), koga čine i vrhovi Damga ili Vazov vrh (2669mnm), Malak Mermer (2562m) i Golem Mermer (2589m).

Rilska jezera - Rila Lakes-42

Do vrha Damga bi se još i moglo dobaciti u jednom danu, ali mi nismo hteli da idemo ni toliko daleko. Krug oko jezera smo zatvarili sledeći stazu koja obilazi oko vrha Haramiata, prolazeći pored još jednog omanjeg jezera. Zatim smo nastavili pored Ribnog i Donjeg jezera i potom prateći tok reke Džerman do ispod samog doma. Alternativno je bilo moguće proći pored Trolistnog jezera a zatim odatle direktno produžiti za dom. Jer sva donja jezera su međusobno povezana stazama, na kojima je u podne već cirkulisao veliki broj ljudi.

Rilska jezera - Rila Lakes-37

Saldo akcije sa brojnim pauzama za fotografisanje: 7h45min, 14 kilometara sa 750m ukupnog uspona i silaska.

Za prvi susret sa bugarskim planinama čini mi se da nismo mogli da odaberemo lepši ambijent i destinaciju!

Wikiloc:

https://www.wikiloc.com/hiking-trails/rilska-jezera-rilski-ezera-seven-rila-lakes-26888594

Flickr:

https://flic.kr/s/aHsmp7Kb7b

Relive:

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close