Zrmanja.

Nakon upoznavanja Zrmanje u njenom gornjem delu toka, isplati se zastati na sjajnom vidikovcu Pariževačka glavica zarad još jednog doživljaja ove neobične reke.

Pogledi na ogoljeni kanjon i smaragdnu reku odaju utisak da pripadaju nekom drugom kontinentu. Teško je poverovati da je ovo ista ona Zrmanja koja se u obilju zelenila sastavlja sa Krupom samo 30-tak kilometara severnije!

Za nastanak ovog “pustinjskog” kanjona uticala su dva faktora. Prvi je tvrdo krečnjačko tlo, koje je reka probijala hiljadama godina. Ono je odgovorno i za smaragdnu boju reke. Drugi faktor je poslednje ledeno doba, kada je došlo do uzdizanja nivoa mora čime je donji tok reke poprimio estuarski karakter: uz dno korita Zrmanje se naime neprekidno provlači sloj morske vode.

Do vidikovca vodi solidan i kratak zemljani put sa glavnog magistralnog puta Zadar -Obrovac – Gračac u blizini mesta Jasenice. Pariževačka glavica je zbog lake dostupnosti poznata atrakcija. Pohode je i strani turisti, pogotovo oni sa nemačkog govornog područja. Razlog za to je ekranizacija nemačkog western klasika “Vinetu (Winnetou)” Karla Maja a koja je upravo snimana na ovom mestu. Preporuka za fotografe glasi: doći u jutarnjim satima za pejzaže, a zatim ponovo u zlatni sat pred zalazak za portrete 🙂

Sa Pariževačke glavice je moguće sići u sam kanjon, ali samo za one iskusnije, naoružane štapom i strpljenjem, jer staza ne postoji. Zbog nestabilnog terena i opasnosti od susreta sa zmijama otrovnicama, treba biti veoma oprezan. Za svega 400m koliko iznosi ukupna razdaljina do reke, je potrebno dobrih pola sata bauljanja po stenama i siparu.

Zrmanja River Canyon-16Zrmanja River Canyon-15Zrmanja River Canyon-14Zrmanja River Canyon Panorama-2Zrmanja River Canyon-11Zrmanja River Canyon-9Zrmanja.Zrmanja River Canyon-6

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close