Kotor. Kanjon Škurde.

Kotor, maj 2017.

U par reči bi se misija ovog bloga mogla izreći kao “demistifikacija odlaska u prirodu” sa ciljem da pokaže kako su dobra volja i solidna fizička kondicija u većini slučajeva sve što vam treba da se otisnete “tamo negde”.

Nestvarna mesta koje sam posetio u proteklih par godina su mahom planinski vrhovi, otvoreni prostori, mora i jezera i prostrani vidikovci.

U dubini planinskih masiva međutim, krije se još dosta toga nestvarnog. Pećine, kanjoni, skriveni teško pristupačni zatvoreni prostori nude gotovo ekskluzivne prizore koje je komplikovano i nebezbedno obilaziti u ličnoj režiji i bez dovoljno iskustva.

Dobrodošli na prvu pravu priču o kanjoningu.

Skurda

Kanjoning bi se mogao definisati kao „planinarenje“ kroz rečno korito kanjona planinske reke koje podrazumeva savladavanje raznih prepreka hodanjem, preskakanjem i plivanjem.

Skurda

Ekstremni kanjoning uz sve to znači i obaveznu dodatnu upotrebu alpinističkih sredstava po eksponiranom terenu.

Shkurda Appendix-1

Predrag Vučković – Extreme Canyoning dugi niz godina unazad organizuje kanjoning ekspedicije po regiji. Peđa, osim što je fotograf, je opsesivan zaljubljenik u kanjone. Evo i zbog čega:

“Tirkizno zelena voda, neverovatni vodopadi, uski hodnici, vertikalne litice, različiti oblici kamenih figura i skulptura zidova koje je oblikovala voda godinama, raznolikost biljnog, a i životinjskog sveta predstavljaju pravi estetski doživljaj što ovaj sport čini jedinstvenim, atraktivnim i zabavnim.”

Skurda

Peđine vanserijske fotografije kanjona po Srbiji i Crnoj Gori su bile dodatni podsticaj se nađem i okušam na takvom mestu.

Skurda

Gde se nalazi Škurda?

Škurda je reka preko koje ste verovatno i prošli a da to toga niste ni bili svesni. To je reka ponornica koja izvire na Lovćenu a uliva se u Kotorski zaliv razdvajući stari i novi deo grada Kotora.

Na svom kratkom i strmom toku, Škurda je usekla planinsko rečno korito sa sa mnogim slapovima, izvajanim zidovima i prelepim vodopadima kroz lovćenski kras, čineći ga idealnim za kanjoning aktivnosti.

Dok se u većini slučajeva kanjoni nalaze na veoma udaljenim i izolovanim mestima u unutrašnjosti dinarskog područja, kanjon Škurde je uslovno govoreći na dohvat civilizacije – svega nekoliko stotina metara od Starog grada u Kotoru.

Hod do tačke ulaska u kanjon podjednako je zanimljiv jer se krećemo serpentinama legendarnog karavanskog puta Kotor – Njeguši.

Skurda
Skurda

U tehničkom smislu Škurda je ekstremna, gotovo u svakom pogledu. Veliki broj vertikala i neprestano korišćenje užadi čine ovaj kanjon veoma zahtevnim i ne baš najpogodnijim za nas početnike. Izazovi su brojni kako u pogledu prolaska i savladavanja prepreka tako i u pogledu fotografisanja u ovakvim uslovima.

Brana Pantelic-1

Maj mesec je, vodopadi u punoj snazi – žive boje mahovine i kamena deluju čarobno, ali itekako otežavaju spuštanje i kretanje.

Kanjon Skurde-16

Interesantno kako kanjoni, koliko god bili nepristupačna mesta koja se retko pohode, mahom već imaju pripremljena “sidrišta” – to su klinovi koji su prethodno već fiksirani u kamenu – od strane neke iskusne kanjoning družine.

Kroz sidrišta se provlače užad i zatim “abseil” tehnikom otpenjava litica kanjona. Potrebno je puno strpljenja ali čini mi se i vežbe i iskustva prilikom spuštanja uz nebrojene vertikale koje se nižu jedna za drugom.

Kanjon Skurde-20
Kanjon Skurde-19

Prizori su naravno više nego nestvarni. Ambijent netaknute prirode potpuno van domašaja svakog ljudskog uticaja i delovanja. Vodopadi, kadice, kuloari.

Vajarsko delo majke prirode.

DCIM100GOPROGOPR0255.

Danima sam bio pod utiskom boravka u kanjonu. Zakoračio sam u jedan novi mikrosvet. Surov, ekstreman ali izazovan u svakom pogledu. Zahvalan sam Aleksandru Bzdušoku koji me je posebno motivisao da uđem u ovu priču.

Brana Pantelic-2

U Kotoru, 14. maja 2017. godine.

Leave a comment

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close