Kotor. Kanjon Škurde.

U par reči bi se misija ovog bloga mogla izreći kao „demistifikacija odlaska u prirodu“ sa ciljem da pokaže kako su dobra volja i solidna fizička kondicija u većini slučajeva sve što vam treba da se otisnete „tamo negde“.

Nestvarna mesta koje sam posetio u proteklih par godina su mahom planinski vrhovi, otvoreni prostori, mora i jezera i prostrani vidikovci.

U dubini planinskih masiva medjutim, krije se još dosta toga nestvarnog. Pećine, kanjoni, skriveni teško pristupačni zatvoreni prostori nude gotovo ekskluzivne prizore koje je komplikovano i nebezbedno obilaziti u ličnoj režiji i bez dovoljno iskustva.

Dobrodošli na prvu pravu priču o kanjoningu.

Skurda

U avgustu 2016. bio sam u kanjonu Cetine u Dalmaciji sa dečijom pratnjom, ali to je bila turistička šetnja spram priče koja sledi.

Kanjoning bi se mogao definisati kao „planinarenje“ kroz rečno korito kanjona planinske reke koje podrazumeva savladavanje raznih prepreka hodanjem, preskakanjem i plivanjem.

Skurda
Skurda / nestvarna.blog

Ekstremni kanjoning uz sve to znači i obaveznu dodatnu upotrebu alpinističkih sredstava po eksponiranom terenu.

Predrag Vučković – Extreme Canyoning dugi niz godina unazad organizuje kanjoning ekspedicije po regiji. Peđa, osim što je renomirani profesionalni fotograf, je opsesivan zaljubljenik u kanjone. Evo i zbog čega:

„Tirkizno zelena voda, neverovatni vodopadi, uski hodnici, vertikalne litice, različiti oblici kamenih figura i skulptura zidova koje je oblikovala voda godinama, raznolikost biljnog, a i životinjskog sveta predstavljaju pravi estetski doživljaj što ovaj sport čini jedinstvenim, atraktivnim i zabavnim.“

Skurda

Peđine vanserijske fotografije kanjona po Srbiji i Crnoj Gori (link ka galeriji se nalazi na dnu teksta) su bile dodatni podsticaj se nađem i okušam na takvom mestu.

Skurda

Gde se nalazi Škurda?

Škurda je reka preko koje ste verovatno i prošli a da to toga niste ni bili svesni. To je reka ponornica koja izvire na Lovćenu a uliva se u Kotorski zaliv razdvajući stari i novi deo grada Kotora.

Na svom kratkom i strmom toku, Škurda je usekla planinsko rečno korito sa sa mnogim slapovima, izvajanim zidovima i prelepim vodopadima kroz lovćenski kras, čineći ga idealnim za kanjoning aktivnosti.

Dok se u većini slučajeva kanjoni nalaze na veoma udaljenim i izolovanim mestima u unutrašnjosti dinarskog područja, kanjon Škurde je uslovno govoreći na dohvat civilizacije – svega nekoliko stotina metara od Starog grada u Kotoru.

Hod do tačke ulaska u kanjon podjednako je zanimljiv jer se krećemo serpentinama legendarnog karavanskog puta Kotor – Njeguši.

SkurdaSkurda

U tehničkom smislu Škurda je ekstremna, gotovo u svakom pogledu. Veliki broj vertikala i neprestano korišćenje užadi čine ovaj kanjon veoma zahtevnim i ne baš najpogodnijim za početnike. Izazovi su brojni kako u pogledu prolaska i savladavanja prepreka tako i u pogledu fotografisanja u ovakvim uslovima.

Maj mesec je, vodopadi u punoj snazi – žive boje mahovine i kamena deluju čarobno, ali itekako otežavaju spuštanje i kretanje.

Kanjon Skurde-16

Interesantno kako kanjoni koliko god bili nepristupačna mesta koja se retko pohode, mahom već imaju pripremljena „sidrišta“ – to su klinovi koji su prethodno već fiksirani u kamenu od strane neke entuzijastičke kanjoning družine.

Kroz sidrišta se provlače užad i zatim „abseil“ tehnikom otpenjava litica kanjona. Potrebno je puno strpljenja ali čini mi se i vežbe i iskustva prilikom spuštanja uz nebrojene vertikale koje se nižu jedna za drugom.

Kanjon Skurde-20Kanjon Skurde-19

Prizori su naravno više nego nestvarni. Ambijent netaknute prirode potpuno van domašaja svakog ljudskog uticaja i delovanja. Vodopadi, kadice, kuloari. Vajarsko delo majke prirode.

Kanjon Skurde-38-2

Danima sam bio pod utiskom boravka u kanjonu. Zakoračio sam u jedan novi mikrosvet. Surov, ekstreman ali izazovan u svakom pogledu. Zahvalan sam svom prijatelju Aleksandru Bzdušoku koji me je posebno motivisao da uđem u ovu priču.

Kanjon Skurde-33
Autor fotografije: Brana Pantelić.

Zbog peha sa foto-aparatom moja foto priča iz Škurde nije potpuna.

Do povratka u kanjon prepuštam Vas uživanju u galeriji Predraga Vučkovića.

http://www.extremecanyoning.com/galerija-kanjon-skurda-photo-by-predrag-vuckovic-5.html

U Kotoru, 14. maja 2017. godine, Nebojša Atanacković.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: