Sokolov Put 2016.

Treće izdanje planinske trke Sokolov put održano je 15. oktobra 2016. na Suvoj Planini. Na zahtevnoj stazi dužine 22 km uz 2.200 m uspona, učešće je uzelo preko 250 takmičara iz 12 zemalja.

Ovo je po mnogima najatraktivnija trail trka na ovim prostorima, jer greben Suve planine je po mnogo čemu spektakularan: Kad izađete na Trem, imate utisak da stojite na kičmi gigantskog uspavanog dinosaurusa.

Sokolov Put 2016

Glavni venac Suve Planine se prostire u dužini od čak 45 kilometara i krase ga tri vrha. Mosor je prvi, zatim sledi Sokolov kamen i konačno najviši vrh cele planine: Trem, gde je i cilj same trke.
Dalje iza Trema, uzani planinski greben se širi u krašku površ: pusto i divlje prostranstvo. Na prevoju zanimljivog naziva Pasarelo, od površi se odvaja severni krak grebena sa vrhom Divna Gorica.
Suvu planinu najlepše je doživeti u poznu jesen, a ako se kojim slučajem posreći slučaj temperaturne inverzije, prizori postaju nadrealni:

trem-26


 Trem, Suva Planina, Hod po oblacima 6.12.2015.

Ja sam se 15. oktobra na Suvoj planini konačno našao ne kao planinar već kao trkač. Ovo jeste bilo treće izdanje same trke, ali prvo jesenje. Nisam želeo da se odreknem fotografisanja, tako da sam prihvatio izazov nošenja “pravog” foto-aparata u rancu (Fuji XT-10 sa fiksnim pljosnatim objektivom XF 27mm).

Sokolov Put 2016

Trasa trke se može podeliti u dva dela:

 • U prvih 13km, od starta u Niškoj banji do prvog stenovitog vrha Mosor, preovlađuje šumski teren, krećemo se utabanim stazama, trčanje je moguće
 • Drugi, otvoreni, grebenski deo sa krečnjačkom podlogom trčanje svodi na minimum (spust od Sokolovog kamena do Devojačkog groba). Sve ostalo se pre može zvati “brzo planinarenje” nego “planinsko trčanje”. Štapovi su ovde od velike pomoći
Sokolov Put 2016
Sokolov Put 2016

Sokolov Put je jedna od retkih trka sa “brdskim ciljem” (ne računajući kratke i naporne Vertikalne kilometre). To me je posebno privuklo. Kad je najteže ali i najlepše – na vrhu – tu se trka završava.

Silazak sa Trema je posle relaksiran, ukoliko ste sa sobom poneli pravu garderobu. Vetar je po pravilu neumoljiv. Ali su pogledi izuzetni. Preporuka je ne vraćati se nazad stazom već pratiti ivicu grebena!

Sokolov Put 2016
Sokolov Put 2016
Sokolov Put 2016

Lična pozadina trke ili odgovor na neka od pitanja:

 • Koje su fizičke predispozicije potrebne za učešće na ovakvoj trci?
 • Da li pravo sa asfalta mogu da se upustim u ovako nešto?
 • Da li je trčati po brdima teže od maratona?
 • Da li je neophodno planinarsko iskustvo?

“Trail” trčanje jeste kruna, ishodište rekreativnog bavljenja sportom izdržljivosti u zrelim godinama. Triatlon je izuzezno atraktivan sport, ali na duže staze zahteva fokus, resurse i kao takav, negativno utiče na ostale sfere života.

Sezonski kros-trening da, kompetitivni dugi triatlon ne.

Šta podrazumevam pod sezonskim kros-treningom?

To je i dalje trening tri sporta, gde je faktor uživanja na prvom mestu:

 • Nema jasnog plana i strukture uz poštovanje određenih osnovnih načela poput “one-day-hard, one-day-easy”. Intervali su dobrodošli!
 • Zimi ne vozim trenažer, bicikl samo kao sporadični trening oporavka kroz komutiranje napolju kad vreme i okolnosti dozvole
 • Leti vozim bicikl, ali ne trčim uopšte, osim kada temperatura neočekivano padne ispod 20 stepeni
 • Plivanje tokom cele godine ali retko češće od 2x nedeljno
 • Planinarenje (kajak) tokom cele godine, barem jedan vikend mesečno, kada okolnosti dozvole
 • Podređivanje treninga životu, a ne života treningu – treniranje u terminu dok su deca na sportu je odličan recept
 • Trčim trail a ne asfalt svaki put kada to mogu

U skladu sa ovim “postulatima” koje sam sebi postavio, za Sokolov put sam se spremao nepuna dva meseca. Trčao sam tri puta nedeljno, vikendom obavezno trail. Tokom letnjih meseci uopšte nisam trčao, ali sam često boravio u prirodi. Sve to je bilo sasvim dovoljno da trku završim u planiranom vremenu od 4 i po sata sa pauzama za fotografisanje.

Zašto je trail superioran u odnosu na asfalt?

Dva sata trčanja po Košutnjaku sa prohodavanjem na jačim usponima će vas napuniti pozitivnom energijom i svesti vreme oporavka tela na minimum.

Fizika. Položaj tela pri trčanju uzbrdo po prirodnoj podlozi deluje manje destruktivno na mišiće, tetive i zglobove nego trčanje po tvrdoj podlozi ili na traci po ravnom u istom trajanju.

Kiseonik. Vazduh u teretani i vazduh na Košutnjaku nisu sazdani od iste materije.

Okruženje. Priroda ili grad? Stvar ukusa.

Zaključak: Trail trčanje iako sličnog trajanja i nivoa opterećenja, telu lakše pada od maratona.

Sokolov Put 2016

Tok trke.

Na Sokolov put sam došao sa Patrikom i Matejem iz Slovenije. Petak smo posvetili poslovnoj agendi u Nišu, da bi se u večernjim satima prebacili u Nišku Banju gde smo ostali dve noći.

Patrik i Matej su vrhunski drumski trkači sa maratonom ispod 3 sata. Sokol je i za njih predstavljao neku vrstu novog iskustva. Patrik je skoro izašao iz povrede a Mateja čeka Ljubljana za samo dve sedmice – tako da prvi deo trase prolazimo zajedno. Kako sam ja zastao na Mosoru da fotografišem, tako smo se i odvojili. Oni su pojačali u drugom delu i stigli na cilj pola sata pre mene, za oko 4 sata.

Kako se obući za ovu trku? Ovo je dosta značajno pitanje s obzirom da tok trke prolazi dve klimatske zone. Start trke je na nadmorskoj visini od 200m, a cilj na 1800m. U jesenjim uslovima temperatura će praktično ostati konstantna ali će vetar biti u pojačanju.

Slojevito odevanje je ključ, kao i dobro dihtovanje – ali tek kad se izbije na greben! Rukavice, baf i kapu treba skinuti par minuta pred start i navući ih tek na Mosoru kad krene vetar. Prvi deo trase je mahom zaštićen od vetra, mokra oprema kasnije neće biti upotrebljiva kad je najpotrebnija!

Okrepa i hidratacija? Nosio sam pojas sa vodom i izotonikom. Vodu sam dopunjavao na okrepnim stanicama. Preporuka su izotonik tablete za rastvaranje i salt stikovi kako bi se izbegli mogući grčevi u poslednjem delu trke. Okrepna stanica sa hranom je dosta rano, već na Rajcu, na 9. kilometru i ne treba je nikako preskakati već naprotiv dopuniti rezerve i napuniti džepove 🙂

Družina.

Aca iz Zrenjanina me je pozvao veče uoči trke sa rečima: Vikend je lep, prijave su zatvorene, Raško i ja dolazimo da prošetamo. Šetnja se pretvorila u avanturu – momci su krenuli direkt na Sokola sa Bojaninih voda i ispenjali se kroz stene. U pravo vreme na pravom mestu dobacuju mi sendvič. Ponovo se srećemo na Tremu.

Sokolov Put 2016
Sokolov Put 2016

Nadomak cilja srećem i Vladu Savića sa porodicom i gomilom male dece. Njegovi prijatelji iz Pančeva su ispenjali Trem sa 11-mesečnom bebom. Ivana Savić mi dobacuje pantalone i polar koje sam iskusno ostavio kod nje dva dana ranije, da ne moram da nosim iz podnožja.

Sutradan smo razmišljali da popnemo Divnu Goricu i uživamo u pogledu na ceo greben. Jaka kiša tokom noći, i veliki umor posle trke su odložili ovu akciju za mesec dana kasnije

https://www.strava.com/activities/745557350

http://www.wikiloc.com/wikiloc/view.do?id=15173101

Soundtrack na povratku iz Niš:

ZABRANJENO JE SVAKO NEOVLAŠĆENO KORIŠĆENJE TEKSTA I FOTOGRAFIJA SA OVOG BLOGA BEZ IZRIČITE PISMENE SAGLASNOSTI AUTORA. NEAUTORIZOVANA UPOTREBA CELOKUPNOG MATERIJALA ILI BILO KOG NJEGOVOG DELA SA OVOG BLOGA U BILO KOJE SVRHE SMATRA SE POVREDOM AUTORSKOG PRAVA.

4 thoughts on “Sokolov Put 2016.

 1. Kao veliki ljubitelj prirode, nešto planinarenja, skijanja još po staroj Jugoslaviji odlučila sam sa porodicom da ponudimo vrstu šumskog turizma sa smeštajem u Deliblatskoj peščari. Podržavamo i pohvaljujemo svaku Vašu aktivnost.
  šumska kuća Bubamara – Ladybirdlodge
  Ladybirdlodge – Bela Crkva booking
  fb:ladybirdlodgeserbia

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close