Suva Planina. Divna Gorica.

Suva planina – greben koji ostavlja bez daha. U poslednjih 18 meseci sam iz nekoliko segmenata i odvojenih akcija upoznao dug potez od Niške Banje, preko Mosora, Sokolovog Kamena i Trema pa skoro do Pasarela.

Došao je pravi trenutak da se sve to sagleda iz jedne celovite perspektive – a to je upravo ono što nudi pogled sa vrha Divna Gorica (1389m).

Divna Gorica

Gde se nalazi Divna Gorica?

Divna Gorica je najseverniji vrh Suve Planine i predstavlja završetak njenog bočnog kraka koji se od glavnog venca odvaja na Pasarelu (1522m).

Sporedni greben se blago, valovito prostire ka severu. Nema izražene vrhove već predstavlja kombinaciju šumsko-kraškog terena sa izraženom erozijom na svojoj jednoj strani, poput one na Tremu.

Negde na petom kilometru od Pasarela, greben se spušta na sedlo po imenu Preslap. Sa sedla se uzdiže do Divne Gorice, iza koje se ubrzo i završava.

Šumski put koji polazi od sela Mokra (Bela Palanka) pravi oštru krivinu ispod samog Preslapa. Na tom mestu postavljen je i planinarski putokaz za Divnu Goricu. Sam put je u dosta lošem stanju, ali je upotrebljiv za automobile sa podignutom šasijom.

Divna Gorica
Uspon na Divnu Goricu sa Preslapa. Šumski put u pozadini.

U suprotnom  – potrebno je prevaliti dodatnih, ne preterano atraktivnih 7 kilometara u jednom smeru, sa više stotina metara penjanja, da bi se sa asfalta, iz Mokre, stiglo do Preslapa.

Alternativno je moguće krenuti iz sela Divljana, popeti se na Pasarelo i odatle doći na Preslap i Goricu i vratiti se nazad kroz šumu ka Divljani.

Divna Gorica

Već na samom Preslapu otvara se taj magični pogled ka Tremu i Sokolovom kamenu koga tog jutra zatičemo pod kapom niskog oblaka.

Divna Gorica

Poglede sa ove strane planine sam prvi put spazio na internetu, na fotografijama Milana Simonovića iz Niša. Milan je zaljubljenik u Staru i Suvu planinu, koje redovno pohodi i prikuplja fantastične prizore na svojoj fb stranici “Istraži Staru Planinu”. On je na Divnoj Gorici i Ržencu bio tri sedmice pre nas, jutro posle Sokolovog puta, kada je erupcija jesenjih boja bila u punom jeku.

divna-gorica-blog-milan-1

U međuvremenu je stigao novembar, otkucavaju poslednji dani jeseni na planini uz miris nadolazeće zime u vazduhu. Sa istočne strane su dolina Nišave i Bela Palanka – progutane u magli.

Divna Gorica

Na drugoj strani pašnjaci planinskog sela Kosmovac još uvek bujaju u zelenkastim tonovima kontrirajući purpurnoj boji opalog lišća bukovih šuma.

Divna Gorica

Divna GoricaGorica je brzo savladana. Sam vrh i njegovo okruženje najbolje bih opisao kao “Mini-Trem”.

Divna Gorica

Vraćamo se na Preslap. Nastavljamo dalje ka Pasarelu, do koga nas deli nepuna 2 sata opuštenog hoda. Trasa do Pasarela je deo Niške planinarske transverzale i savršeno je obeležena i izmarkirana. Za svaku pohvalu!

Divna Gorica

Nakon početnog šumskog uspona sa Preslapa ka Ržencu, ostatak trase ka Pasarelu je ugodna šetnja kroz šumu sa povremenim izlascima na greben, sa koga se pružaju fantastični pogledi ka glavnom masivu Suve Planine.

Ugao posmatranja je sve oštriji kako se bližimo Pasarelu. Prolazimo i pored nedovršenog planinarskog doma, praznog katuna za stoku, da bi konačno izbili na tačku gde stojimo u liniji sa glavnim grebenom – Pasarelo.

Pasarelo Novembar

Ovde se zadržavamo dvadesetak minuta. U 13 časova okrećemo nazad, kako bi se bezbedno vratili pre spuštanja mraka.

Negde na pola puta pravimo i prvu veću pauzu danas. Dok su drugari divanili u šumi uz čaj u zavetrini, ja sam se muvao po obližnjim stenama u potrazi sa savršenom kompozicijom. Sunce, koga nije bilo u poslednjih dva sata, se neočekivano pojavilo iznad oblaka.

Brzo sam se sjurio u šumu, podigao Ivana i “posadio” na stenu zarad moje omiljene proporcije: “Mali čovek – Velika priroda”. Zraci sunca su se savršeno rasipali ispod oblaka. Magičan momenat zlatne jeseni je uhvaćen. Za pet minuta nagrnuli su novi oblaci i sve je nestalo.

Divna GoricaNa Preslapu se ponovo pročistilo, kapa sa Sokolovog kamena se konačno podigla. U sumrak kratkog jesenjeg dana, napuštamo ovo mesto sa jednim od najlepših pogleda u Srbiji.

Divna Gorica

Na Suvoj Planini preostaje da se istraži njen najzabačaniji jugoistočni kutak sa vrhovima Litica i  Golemo Stražište i kraškim prostranstvom, nalik na Hercegovinu.

Još priča sa Suve:

Trem i Sokolov Kamen: Hod po oblacima!

Sokolov Put: Niška Banja – Mosor – Sokolov Kamen – Trem.

 

Trekovi:

Sokolov Put Skyrace: Niška Banja – Mosor – Sokolov kamen – Devojački Grob – Trem

Klasičan uspon na Trem (i Sokolov Kamen za one sa jačom kondicijom):

Bojanine Vode – Devojački grob – Trem – Sokolov Kamen

Bočni greben: Preslap – Divna Gorica – Pasarelo

screen-shot-2016-11-09-at-11-07-14-pm

ZABRANJENO JE SVAKO NEOVLAŠĆENO KORIŠĆENJE TEKSTA I FOTOGRAFIJA SA OVOG BLOGA BEZ IZRIČITE PISMENE SAGLASNOSTI AUTORA. NEAUTORIZOVANA UPOTREBA CELOKUPNOG MATERIJALA ILI BILO KOG NJEGOVOG DELA SA OVOG BLOGA U BILO KOJE SVRHE SMATRA SE POVREDOM AUTORSKOG PRAVA.

4 thoughts on “Suva Planina. Divna Gorica.

 1. Живела Сува планина.

  Like

 2. Hvala za predivne opise i još prekrasnije fotografije.
  Jedno pitanje… Može li se SUV vozilom izaći (i to parkirati-okrenuti auto) do lakat krivine, ispod Pasarela. Pita zakasneli obožavaoc Suve planine, kome su zglobovi načeti od 30 godina gaženja blata u rudniku…

  Liked by 1 person

  1. Zdravo! Moze tojest bar je moglo pre 2 godine. To nije ispod Pasarela nego ispod Preslapa. Krece se od sela Mokra ako se dobro secam. I ja mozda odem ponovo tamo za 7 dana. Pozdrav! Nebojsa

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close