Bogićevica. Hridski Krš.

Babino polje, mart 2023

Nakon nestvarnog dana na Ropsu i Pasjem vrhu, jutro pred povratak smo se uputili u srce Nacionalnog parka.

Zadali smo sebi plan da do podneva budemo nazad u Plavu, ili u prevodu, za četiri sata da se dohvati i odskija Hridski Krš (2358m) iz Babinog polja. Umesto zaobilaza preko katuna Bogićevice, Eso nas vodi “prečicom”, direktnim skokom kroz strmu borovu šumu, oko klisure potoka Studenac.

Sam početak uspona je kondiciono i tehnički zahtevan pogotovo za one sa težim rancem, ali zato štedi vreme i trud, i što je još važnije prolazi kroz atraktivan predeo ispod prokletijska Tri Krša.

Neobične krupne stene, posledica odrona u nekoj bližoj ili daljoj prošlosti, su pokrivene debelim nametom snega, i sada izgledaju kao debeli snežni jastuci dok se kroz iste provlačimo na skijama. U pozadini se otvara pogled na koliko juče odskijani Pasji vrh sa druge strane Babinog polja. Netaknuti, skriveni, ušuškani predeo neobične lepote.

Harmonija zime u srcu plavskih Prokletija.

Izlaskom iz ovog nesvakidašnjeg ambijenta, šumski pojas polako ostaje iza nas dok ponovo dobijamo značajnije na visini. Na južnom horizontu ukazuje se kontura Hrida. Koji minut kasnije eto nas i sedlu između Krša Bogićevice i Hridskog krša. Otvara se pogled ka ostatku moćnog masiva. Nepregledna široka prostranstva, turno-skijaški raj.

Greben Tromeđe i Ujkov Krš leže pod nama, dok naslage šlaga u Albaniji mame i prizivaju u neke buduće back-country avanture.

Na sedlu pod Kršom Bogićevice, Maja Rops u pozadini.

Za razliku od Krša Bogićevice, prilaz samom vrhu Hridskog krša (2358m) je prostran i bezbedan i leti i zimi. Bez ikakvih poteškoća izlazimo na ovaj vrh u skijama.

Poslednji metri uspona na Hridski Krš, Tromeđa i greben Bogićevice u pozadini, katun Bogićevica leži dole u udolini.
Hridski Krš u prvom planu i Krš Bogićevice prekoputa.
Ujkov Krš (Kershi Ujkes).

Treći, Ujkov Krš, se osamio od prva dva i leži na samoj graničnoj liniji sa Albanijom. Iza njega, u Albaniji niz se nastavlja: Kershi Kocajve (“Kočajski krš”) – na njemu smo bili jednog jutra, doduše u letnjim uslovima. Ispod leži i čuveno “ovnovo jezero” – jezero Daš, najlepše u celim Prokletijama. Daš je sada pod debelim naslagama leda i snega, a nama ostaje žar da neki put dobacimo i do ovih predela na skijama. Po rečima Esada, moguće je, pogotovo u dugom prolećnom danu.

Ujkov Krš i nastavak grebena u Albaniji iznad Doberdola.
Krš Bogićevice, Pasji vrh i Bogdaš u pozadini.

Upada u oči tamni tonalitet stene Krša Bogićevice prekoputa. To je zbog toga, jer u severnom delu Prokletija preovlađuju stariji slojevi metamorfnih i vulkanskih stena. Krečnjaka je ovde malo za razliku od “Prokletija u užem smislu” iznad Grebaje, Ropojane, Teta i Valbone.

Mramorni divovi Valbone.
Maja Hekurave.
Esad u tranziciji…
…i niz kuloar Hridskog krša…
Hridski Krš i vertikalne linije kakve Esad preferira da izvlači. Dugi venac Prokletija u pozadini.
Prelepo skijanje i via normale preko prevoja za nas koji Bogićevicu nemamo svaki dan 🙂

Odosmo nazad u dolinu brže od žarkog sunca koje je već ogrejalo i nakvasilo južne padine.

Iz Plava na Hridski krš i nazad sve skupa za 5 sati. 11 kilometara, 700m visinski – kroz vrhunske predele i ovog puta, zahvaljujući sjajnom Esadu Redžematoviću koji ove terene poznaje kao svoj džep.

Bogićevica još jednom opravdava epitet najbolje ski-tour destinacije na Balkanu u svakom mogućem pogledu. Bilo da je prioritet skijanje u dubokom snegu, ili turiranje prostranim grebenima sa vrhunskim pogledima, ili, kako smo se ovo jutro uverili, prosto boravak u skrivenom neiskvarenom delu nacionalnog parka, nema dalje na Balkanu kad je zima u pitanju!

Esad Redžematović, Ljubiša Mićanović, Nebojša Atanacković

Plav, 13. mart 2023. godine

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close