Пирин / Pirin II

Da je voda fundamentalna pokretačka snaga planete, uverili smo se na Pirinu, u junu 2021. godine.

Proleće je kasnilo kao nikada pre: metarski snežni nameti su još uvek odolevali suncu u cirkovima i pod visokim planinskim prevojima.

Ispod toplljivog snega – huk vode. Raštrkana bujica se postupno grupisala, potoci ukrupnjavali i naposletku prelivali u vitalne organe planine – planinska jezera.

Pirin u proleće: savršenstvo kaskadne anatomije prirode na delu.

Reperkusije nenadmašne snežne zime su se tako osećale i tri meseca po kalendarskom okončanju iste. Iz vodonatopljenog tla nicali su prolećni tepisi krokusa (šafrana ili kaćuna) – vesnika proleća u visokim gorama, dok je čizma pokušavala da dohvati suvi komad tla.

Uputili smo se u srce pirinskih svetova – na visoko Tevno jezero, polazeći od hiže Bezbog, prolazeći pored golemog Popovog jezera. Jedan posve drugačiji Pirin u odnosu na prvi susret pre tri godine: Vihren, Kutelo i Končeto“mramorno bilo” Pirina, bezvodni je kraški greben i zapravo geološki izuzetak u odnosu na ostali deo masiva.

Svitanje na Končetu, avgust 2018. godine.

Iskonski pirinski pejzaž čine njegovih stotinu planinskih jezera najčešće umotanih u zeleni pojas bora krivulja koji neretko dobacuje iznad 2300 nadmorske. Prevoji i vrhovi poviše, su mahom hrpe krupnih stena tamnih nijansi.

Dve najveće planinske grupe u Bugarskoj su Rila i Pirin. Spadaju u najprostranije planinske masive jugoistočne Evrope. Oni plene kolosalnošću – to su visoki i veoma prostrani masivi.

Prvi utisak, će već sa žičare, ostaviti nepregledna prostranstva četinarske šume. Stoletna stabla bora i molike pokrivaju čitav pojas od 1000m do 2000m nadmorske visine. Iznenađuje odsustvo pašnjaka i ljudskih naselja na severnoj strani Pirina. Šumska bogatstva Bugarske i Rumunije neprocenjiva su, i to u evropskim i svetskim razmerama.

Cela Bugarska južno od Balkana (Stare planine) je zapravo zatalasana visoravan sa prosečnom visinom 600-800m. Put do planine u Bugarskoj je uglavnom jednostavan, poredeći ga sa Dinarskim područjem.

Stari panoramski dvosed Bezbog polazi od uspavanog mesta Dobrinište u blizini Banskog, i izvlači planinara na neverovatnih 2200m nadmorske visine bez da je za to potrošio i jednu kap znoja.

I pored ovako visokog starta, planinarenje koje sledi je daleko od šetnje. Teren je pravi alpski, katkad i negostoljubiv, sa čestim gubljenjem visine. Do susednog, Popovog jezera ima 2-3h hoda a da se još nije značajnije zakoračilo u masiv.

Popovo jezero je impozantnih razmera i pre podseća na Skandinaviju ili Kanadu nego na južni Balkan. Oko jezera nestaje i to malo utabane staze a na zelenu markaciju nastavlja se plava – i ona produžava ka Tevnom jezeru.

Upoznavanje prostranog dvorišta staroslovenskog boga groma – Peruna, je najbolje osmisliti kao travesiranje. Značajan broj planinarskih domova strateški je rasporođen kroz masiv i povezan markiranim stazama. Pristup okolnim vrhovima je po pravilu neoznačen.

Pravi uspon započinje od Popovog jezera. Sa 2150m nadmorske visine (Popovo jezero je na nižoj tački od Bezboškog) treba dohvatiti prevoj “Kraljevdvorska porta” na visini od 2650m nadmorske visine.

Prvi deo do Kraljevdvorskih jezera je u istovremeno i najstrmiji. Kasnije teren ponovo popušta do finalnog ulaska u sedlo između vrhova blizanaca – to je Kraljev Dvor.

Tevno jezero, Kraljev dvor (levo) i Kamenica.

Sa sedla će se otvoriti vidik ka impresivnom severnom zidu Kamenice, jednog od atraktivnijih vrhova Pirina. U produžetku treka, ka zapadu leži Tevno jezero, sa istoimenim planinarskim domom na 2500m nadmorske visine. Sa većim rancem, i definitivno zimskom kategorijom uspona, od Bezboga do Tevnog jezera smo stigli za nešto manje od 6 sati.

Tevno jezero sa moćnom Kamenicom u pozadini je upečatljiv prizor. U domu nas je dočekala domaćica Valentina, a kako je bio radni dan i snegovi se očito još nisu otopili, nije bilo mnogo planinara. Na raspolaganju smo imali čitavu spavaonicu inače predviđenu za grupu od četrdeset osoba.

Do Tevnog jezera se iz suprotnog smera dolazi od Hiže Vihren, ali je pristup kondiciono zahtevniji – prateći greben Tipic, i prelazeći vrhove iznad 2700m, potrebno je i do 9h da se stigne do jezera.

Od Tevnog jezera je moguće penjati vrhove Kamenice, kao i obližnji Momin Dvor. Osim ka Bezbogu ili ka Vihrenu, moguća je i devijacija treka ka Hiži Demjanica.

Svitanje na Temnom jezeru. Momin dvor levo. Kraljev Dvor u sredini, Kamenica desno.

Od Popovog jezera, na drugu stranu nalazi se vrh Džano i dolina Kremenskih jezera u produžetku. Od Bezboga je moguće penjati vrhove Poležan i Gazej. Pirin nudi puno opcija. To je planina gde voda i vegetacija dopiru veoma visoko.

U isto vreme njegovi stenoviti vrhovi mogu da budu itekako zahtevni i treba im prići sa respektom.

Bugarska je prepoznata destinacija u planinarskom svetu i na Pirinu se leti sreće veliki broj posetilaca iz cele Evrope koji tumaraju planinom. Neki od njih pohode planinu u autonomnom stilu, noseći šator sa sobom, u potrazi za istinskom divljinom, a koje na Pirinu ima na pretek.

Povratak u civilizaciju – istim putem nazad. Lagano i bez presije, sada kada je cilj ostvaren a staza poznata. Uživanje u planinskom jutru, i smeni godišnjih doba na planini.

Do Hiže Bezbog smo stigli za 4 i po sata u pretežnom silasku. Od podnožja ski-lifta “Goce Delčev” do Soluna, od snega do morskih talasa, sa plus 10 na plus 40, stiže se za samo tri sata vožnje. Zasluženi letnji odmor je mogao da počne. Rila i Pirin savršena stop-over akcija pred pasivizaciju na plažama Egejskog mora.

Dobrinište, 24. jun 2021. godine.

1 thought on “Пирин / Pirin II

  1. Fantasticno! Veliki pozdrav za Nebojsu i njegovu ekipu od Vrhova Crne Gore

    Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close