Šar Planina. Brezovica.

Priča je dostupna i za čitaoce na albanskom jeziku !
Kjo histori është në dispozicion edhe për lexuesit në gjuhën shqipe !

Već na pomen reči, Brezovica izaziva poštovanje u skijaškim krugovima. Sa svojim ušuškanim padinama i snegom do maja meseca, duboko je urezana u sećanje prekaljenih skijaša sa ovih prostora.

Tužne devedesete su učinile svoje. Odsečena i zaboravljena od strane starih posetilaca, ostavljena da lebdi u orbiti balkanskog i kosovskog limba, Breza je postala skijaški mit.

A 1990. je na Brezovici izgrađena najviša žičara u tadašnjoj Jugoslaviji. Gornja stanica Piribreg se nalazi na frapantnih 2530 metara nadmorske (Pančić je koji metar ispod 2000m). Očevici kažu da je radila svega nekoliko dana nakon puštanja u rad. Raspad stare države ju je zauvek zaustavio, jer se poslednji stub navodno nalazi na makedonskoj teritoriji.

Trideset godina posle, Breza je svjevrsni “timewarp” u skijaške osamdesete: infrastruktura vertikalnog transporta i održavanje staza su otprilike na tom nivou.

Eksplozija zimskog turizma i masovna komercijalizacija ski centara praćena pomahnitalom gradnjom (Bansko, Kopaonik to name a few…) poslednjih godina izvrću celu stvar:

Organski šmek oronule Breze je upravo ono što privlači alternativnu publiku, jer za istinske poklonike u planinu i spust, Breza je poput divlje plaže, u poređenju sa bezličnim hotelskim kompleksom na obali.

Geografija terena i odsustvo veće mreže staza je kao stvorena za “free tour” koncept: Kombinacija žičare i kraći turno-skijaški uspon do vrhova a potom tranzicija u ski mode i nekoliko kilometara dugi spust kroz divlje predele nalik alpskim.

Buzz o Brezi je polako počeo da se širi i van Balkana. Atmosfera u i oko nje je prava skijaška. Lokalci ovde i dalje vode glavnu reč u pozitivnom smislu.

Naš požrtvovani domaćin na Šari je “vuk na skijama” iz Štrpca Siniša Cumpalović. Prvog dana smo se opredelili za free tour a drugi dan za ski tour program.

“Turno Wolf”

Brezovica (Velika Livada) 2200m – Crni Kamen 2536m – Durlov Potok – Brezovica 1710m – Brezovica (Velika Livada) 2200m – Piribreg 2530m – Brezovica 1710m.

Preskočili smo monotono tabananje ski staze, odspavali koji sat duže i iskoristili prvu žicu da nas izvuče iznad 2000 metara. Nakon stavljanja koža uputili smo se na Crni Kamen (2536m), najatraktivniji vrh severnog dela šarskog masiva.

Od gornje stanice žice na Velikoj livadi do Crnog Kamena ima oko 90 minuta turiranja sa skoro 500m ukupnog penjanja (sa jednom kratkom ski tranzicijom ka Ravši).

Pogled sa vrha je praznik za sva čula. Ceo ovaj potez preko Jezerskog vrha do Bistre, smo prehodali jednog nezaboravnog dana u februaru 2016 vođeni od strane još jednog sjajnog momka iz Štrpca, Aranđela Davidovića. Bio je to svojevrsni šarski “haute route”od Prevalca do Brezovice.

Crni Kamen 2536m.

Na vrhu je usledila tranzicija u ski-mode i potom taj famozni spust o kome svi pričaju, kroz Durlov potok. Današnji uslovi za spust nažalost nisu bili idealni, sneg je ispod 2000m debelo nakvašen. Pre dve nedelje na istom mestu smo imali maglu na vrhu i nikakve poglede, ali zato relativno korektan spust u povratku.

Skijaški uslovi na Šari su naime izuzetno promenljivi i nepredvidivi. Padine grebena su izložene vetru, zbog čestih nanosa snega, podloga je veoma dinamična. Zbog svega toga je tvrda i stabilna free-ride skija daleko zahvalnija od lagane turno skije. Brezovica je stoga na prvom mestu “free tour” a ne “ski tour” destinacija!

Silazak sa Crnog Kamena.
Marjan Trampuš u akciji.
“Black Rock Downhill”
Ne zanemariti rizik od lavine.

Nakon silaska i pauze kod Daneta, ostalo je vremena i za popodnevni uspon na Piribreg. Siniša je imao neodložne obaveze u svom malinjaku, te nam se na Piribreg spontano pridružio Fis Nimani, sjajni skijaš i planinar iz Prištine, koga smo upoznali par nedelja ranije, prilikom naše maglovite free-ride izvidnice na Brezovici.

Pogled sa Piribrega ka Crnom Kamenu i južnom delu grebena. Desno proviruje Ošljak.

Negde usput smo pokupili i neočekivanog gosta iz Slovenije: Rok Zalokar je planinski vodič koji je ove zime pokrenuo “Heli Ski” projekat u albanskim Prokletijama.

Fisov i Rokov spust niz kuloar smo jedva uspeli da ispratimo pogledom, dole smo se uputili via normale preko planinskog sedla, već blago načeti sa današnjih 800m uspona na skijama. Sutra je valjalo ustati u 4 kako bismo uhvatiti dobar sneg.

Prevalac 1510m – Guri i Prevalles 1991m – Gužbaba 2550m.

Prava turno poslastica je dakle usledila sledećeg dana u vidu petosatnog uspona od Prevalca do grebena Gužbabe – kroz netaknute divlje predele.

Selo Prevalac (Prevalla) se nalazi na nadmorskoj visini od 1510m na 17-tom kilometru od Štrpca na putu ka Prizrenu. Prevalac je polazna tačka za uspone ka ovom, podjednako impresivnom delu šarskog grebena i vrhovima kao što su: Bistra, Gužbaba, Konjuška, Crni vrh (Maja e Zeze). Naravno u odsustvu pomoći prijatelja u vidu žičare ski-centra, usponi su dugi, pravi turaški ali kroz vrhunske predele sa dopunskim pogledima na masiv Prokletija ka jugu.

I dok pogled sa Gužbabe ka ostatku masiva u Makedoniji ipak nije kao onaj sa Bistre, prolazak kroz očaravajući lednički cirk na visini od 2200m je ostavio jak utisak.

Spust sa grebena Gužbabe je pravo uživanje. Od vetrovitog grebena na 2500m do kafe-pauze u Prevalcu nema više od 40-tak minuta u povratku – to je definicija turno skijanja. Maratonske dnevne pešačke ture se na skijama transformišu u poludnevne.

Brezovica je u potpunosti opravdala ulogu favorita u kategoriji top turno destinacija na Balkanu.

Hvala Siniša Cumpalović i Marjan Trampuš bez čije pomoći ne bi bilo ove priče! U potpisu: turno ekipa na Brezi 16-18 mart 2019. Đorđe Lašić, Aleksandar Bzdušok, Nebojša Atanacković.

“Nestvarna mesta” u severnom delu Šare 2015-2019:

Planovi za 2020: Predeo južno od Gužbabe (Konjuška i Crni Vrh) deluje zavodljivo, kao i potencijalna repriza uspona na Bistru, samo ovaj put na skijama.

Praktične informacije.

Kako doći? Najbrži put od Beograda je autoputem do Bujanovca a potom preko Gnjilana i Vitine dalje do Štrpca. Ukoliko je na prelazu Končulj velika gužva, postoji i alternativni prelaz preko Velikog Trnovca (Breznica).

Gde odsesti? Motel “Hill” na izlazu iz Štrpca se čini najboljom opcijom – noćenje sa doručkom 15 eur.

Upotreba planinskog ski vodiča na Šari je, usudio bih se da kažem, obligatorna, kao i obavezno korišćenje opreme za lociranje i spašavanje od lavina koja se može iznajmiti kod Daneta.

Priloženi trekovi stoga služe samo za ilustraciju i bolju pripremu akcije. Obavezno angažujte lokalnog vodiča!

https://www.wikiloc.com/back-country-skiing-trails/brezovica-crni-kamen-freetour-34392315

https://www.wikiloc.com/back-country-skiing-trails/brezovica-piribreg-freetour-34392259

https://www.wikiloc.com/back-country-skiing-trails/sar-planina-sharr-guzbaba-ski-touring-34325966

Marjan Trampuš niz Crni Kamen.

2 thoughts on “Šar Planina. Brezovica.

 1. Nebojša, poštovanje.
  Pratim ovaj blog već duže vreme i moram da pohvalim fotografije i tekstove koji krase ceo sajt.
  Imam jedno pitanje – u delu teksta “Kako doći” naveli ste alternativni prelaz ka Kosovu preko Velikog Trnovca. Koliko znam (a često idem dole), alternativni prelazi Breznica i Dobrosin u bujanovačkoj opštini su zatvoreni, dok je Končulj jedini “legalni” prelaz za sada. Konsultovao sam se i sa Google mapama, na graničnoj liniji ne vidim nikakvu kućicu osim na Končulju. Ukoliko imate drugačija saznanja – molim Vas da ih prenesete.
  Srdačan pozdrav
  Pavle Ranđelović
  pavle.randjelovic.in.rs

  Like

  1. Dobar dan! Meni su ljudi iz Bujanovca rekli da preko leta gotovo isključivo idu preko “malog prelaza” ja mogu da se raspitam na šta tačno misle, takodje mi je još jedna strana potvrdila da postoji još jedan prelaz. Raspitaću se! Pozdrav i hvala na komentaru.

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close