Durmitor. Lokvice i Savin Kuk.

Nije se dugo čekalo na nastavak druženja sa moćnim Durmitoromnovembarska avantura sa klincima je četiri meseca kasnije dobila i svoj zimski nastavak.

Dok smo jesenas koračali obodom masiva po durmitorskim gredama sada smo se obreli međ njegovim bogazima – u nestvarnoj zimskoj bajci u i oko ledničkog cirka Lokvice.

Crno Jezero – Lokvice na krpljama.

Lokvice su popularno odredište za pešačenje u letnjim mesecima, pogotovo za ljubitelje prirode bez visokogorskih ambicija. Piknik šetnja od Crnog jezera do katuna (2h) je šansa da se oseti moćan planinski masiv Durmitora bez da se penju neki od njegovih zahtevnih vrhova.

Katun Lokvice. Levo je Međed, u produžetku Terzin Bogaz i Bandijerna.

Zimi je naravno sve znatno komplikovanije i Lokvice predstavljaju legitiman planinarski cilj u uslovima nakon svežih snežnih padavina. Od rampe na jezeru do silaska u dno ledničkog cirka nam je bilo potrebno dobrih 4 sata hoda 9. februara 2019. godine.

Praskozorje pod Međedom.

Valoviti teren je bio prilika da se ponovo isprobaju krplje.

Zašto krplje a ne turno skije?

Teren do samih Lokvica sporo dobija na visini, i bogat je oblicima kraške erozije: zimski trek tako prolazi kroz kraške valove i vrtače pri čemu se više puta dobija i gubi na visini.

Prvi deo uspona odnosno poslednji deo silaska krivuda kroz gustu četinarsku šumu iznad samog jezera, bez prostranih padina koje bi spust pretvorile u uživanje. Kako je turno set ipak za koji kilogram teži od para krplji i planinarskih gojzerica, presudio je faktor težine i želja da se kroz ove predele krećemo što lakši.

Krplje ne samo da minimizuju propadanje i tako štede energiju, već sprečavaju da planinarska obuća bude u direktnom kontaktu sa hladnoćom i vlagom – itekako bitan faktor za celodnevne ili višednevne avanture u snegu.

U rancu se za svaki slučaj nalazio i neizostavni deo planinarske zimske opreme (cepin i dereze). Postojao je plan da ukoliko okolnosti dozvole, dobacimo i dalje, do Trojnog prevoja i Bandijerne.

Bandijerna i Trojni prevoj – neki drugi put!

Obilne padavine prethodnih dana su Trojni prevoj ipak učinile nedostižnim u nedostatku veće i jače grupe. Ovako nam je sa druge strane ostalo pregršt vremena da se opustimo u nestvarnom zimskom ambijentu.


Saldo akcije je i pored neispenjanih vrhova izašao na značajnih 15km sa 850m penjanja u svežem snegu. Proveli smo 12 fantastičnih sati u netaknutoj zimskoj divljini.

Ski-Touring šetnja grebenom Savinog Kuka.

Za naredno jutro pre povratka kući smo se opredelili za kratku skitouring šetnju grebenom Savinog kuka. Kako smo i ovaj put bili smešteni u fantastičnim brvnarama „Family Farm“ na svega 250 metara od podnožja skijališta, na skijama smo krenuli takoreći pravo iz spavaće sobe.

Nakon napornog prvog dana na krpljama i ranog starta u 3:00 ujutru, nije bilo snage a ni realne potrebe da forsiramo ceo uspon „od nule“. Sve žičare ski centra su bile u funkciji (ali tek od 10:00); uz duže spavanje preostalo je samo savladavanje poslednjih par stotina metara uspona.

Savin Kuk je preporuka za sve koji se tek upuštaju u turno skijanje. Od poslednje žice do vrha ima jedva 200m visinske razlike, a blizina skijališta nudi osećaj bezbednosti. Nasuprot blizini civilizacije, prizori sa grebena ostavljaju bez daha i nude potpuni, alpski doživljaj moćne planine!

Preporuka glasi da se poslednje stanice ne ide pravo na vrh „via normale“ već produži ulevo skoro do ivice ponora a potom prateći greben produži ka vrhu.

Skijanje nazad po slobodnom izboru. Moguće je spustiti se nazad kroz strmi Kotao između Savinog Kuka i Šljemena i potom uređenim ski stazama, ili alternativno direkt sa vrha dole preko Bistre.

Jugoistočna orijentacija i grebenska pozicija svakako nisu aduti koji obećavaju dugotrajnu mekanu podlogu tako da treba biti oprezan i dati prednost spustu preko staza ako niste u pratnji iskusnog lokalca koji ume da proceni trenutno stanje.

Prepoznatljiva vizura Durmitora od Crnog jezera: Savin Kuk i Međed.

Trek: https://www.wikiloc.com/snowshoeing-trails/durmitor-crno-jezero-lokvice-krplje-33333568

Flickr galerija: https://www.flickr.com/gp/jazzm8/134G77

Oprema: Krplje TSL Outdoor Ride 305

Gastro: Dvorište u centru Žabljaka (non-smoking!)

Smeštaj: Family Farm

2 mišljenja na “Durmitor. Lokvice i Savin Kuk.

  1. Svaka čast. Bravo ! Fantastične fotografije. Prelijep dan. Pozdrav. Predrag Popović. Vrhovi Crne Gore

    Sviđa mi se

    1. Hvala Predraže, Lokvice su nam se otvorile u zaista bajkovitom snežnom izdanju. Spustili smo se u sam cirk sa snežnim dinama preko stena.

      Sviđa mi se

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close