Šar Planina – Popova Šapka.

Jesenja ekspedicija u srcu šarskog masiva je bila posvećena čarobnom prostoru Lešnice, između atraktivnih vrhova Plat i Srednji Kamen, da bi se preko Titovog vrha i visokih pašnjaka Vakufa vratili do Popove Šapke: veliki prsten od tridesetak kilometara je tada opkolio centralni greben makedonskog dela Šare: Ceripašinu planinu.

SkiTouring Šar-Planina 2018.

Ceripašina planina se uzdiže iznad same Popove Šapke, te je ovo idealna destinacija za jednodnevne zimske uspone, kada Srednji Kamen zbog dubokog lavinoznog snega ostaje van domašaja.

Zahvaljujući svojoj poziciji, i značajnoj nadmorskoj visini, pogled sa grebena Ceripašine je vanserijski: obuhvata čitav masiv Šare od Borislaveca do Ljubotena  dok se horizont  proteže od Pirina u Bugarskoj do Prokletija u Albaniji!

U zimskim uslovima, upravo visoki i vetroviti planinski grebeni postaju najprohodniji delovi planine, za razliku od letnjih staza koje prate izohipse i pravilo što manjeg gubitka visine.

Zimski trek do najvišeg vrha Šare prati upravo greben Ceripašine: preko prolaznih vrhova Anteni, Sini Vrv, Karabunar i Bakardan moguće je u kratkom zimskom danu popeti i sam Titov vrv. Naravno uz obaveznu zimsku opremu (dereze pre svega).

Skopski skajraneri pod Karabunarom.

Zbog kretanja po grebenu i čestog gubitka visine, ovo je zahtevnija trasa od “letnje pateke” – ali u zimskim okolnostima bez mukotrpnog propadanja u dubok sneg.

Prosečna visina grebena iznosi impozantnih 2500m nadmorske visine: zahvaljujući prostranim širokim padinama, spust sa Ceripašine je skijaška poslastica. Ako negde turno skijanje ima smisla onda je to upravo na Popovoj Šapci i grebenu Ceripašine!

SkiTouring Šar-Planina 2018.
Uspon na turno skijama iz Popove Šapke ka vrhu Anteni.

Baza naših outdoor aktivnosti na Šari je Konak, perfektno lociran na samoj ski-stazi. Odavde do prvog prolaznog cilja – vrha Anteni ima tačno 5 kilometara sa konstantnih 800 visinskih metara uspona. Zbog svežih padavina prethodne večeri, Popova Šapka je tog jutra osvanula u gustoj, kondenzujućoj magli.

Međutim, negde na 2000m nadmorske visine usledila je toliko priželjkivana inverzija: Usledili su prizori kakve nisam doživeo još od nestvarnog 6. decembra 2015. na Suvoj Planini!

SkiTouring Šar-Planina 2018.
SkiTouring Šar-Planina 2018.
SkiTouring Šar-Planina 2018.
SkiTouring Šar-Planina 2018.

Do samog grebena Ceripašine vodi i ski-lift koji je, nažalost, zbog svoje dotrajalosti, neretko van funkcije. Uz Piribreg na Brezovici ovo je najviši ski-lift u bivšoj Jugoslaviji.

Ako nema vetra na grebenu, sajla nije zamrzla i očekuje se stabilno vreme, lift će tokom ski sezone eventualno proraditi, ali ne pre 9:30 ujutru.

Žičara skraćuje cela dva sata kondiciono najzahtevnijeg dela uspona uz crnu ski stazu, ali zbog nesigurnog i kasnog prvog polaska, oslanjanje na žičaru je lutrija.

SkiTouring Šar-Planina 2018.
Ski-Lift Ceripašina 2400mnm.

Horizont sa Ceripašine ka istoku, iznad mora oblaka, doseže sve relevantne vrhove Balkana: od Midžora, Rile i Pirina do venca Prokletija.

Makedonija, doduše pod oblacima, je kao na dlanu: Planina Karadžica je u prvom planu, dok na horizontu stražare Kožuf, Nidže i Pelister.

Sar-Planina-Popova-Sapka-Turno-Ski-Touring-Dodatne-6
Planina Karadžica iznad mora oblaka.

Ka zapadu nova perspektiva omiljenog Srednjeg Kamena sa vencem severnih Prokletija u pozadini.

SkiTouring Šar-Planina 2018.
Srednji Kamen i kanjon Lešnice.
SkiTouring Šar-Planina 2018.
Prepoznatljivi Škeljzen i oblaci nad severnom Albanijom.

Tu su Škeljzen i Gjalica u Albaniji, Ošljak i Koritnik na Kosovu, dok se ka severu nižu vrhovi severnog kraka Šare: Vrtop, Kobilica, Bistra (Peskovi), Jezerski vrh, Piribreg i konačno Ljuboten.

Sar-Planina-Popova-Sapka-Turno-Ski-Touring-8
Vrtop i Kobilica. Iza se nazire Ošljak na metohijskoj strani.

Prateći greben ka jugu, sledeće uzvišenje je Sini Vrv, sa koga se otvaraju veličanstveni pogledi na Bakardan 2700m i Karabunar 2565m – potonji ujedno i cilj naše današnje kružne ski ture.

Za bezbedan konačni uspon na Karabunar, usledila je neophodna tranzicija sa turno skija u planinarske dereze.

SkiTouring Šar-Planina 2018.
“Walk to Climb” tranzicija.

Dereze savršeno funkcionišu i sa turno pancericama, samo ih je neophodno pre uspona unapred pažljivo podesiti na veličinu pancerica (a koja je par brojeva veća od planinarske obuće).

Nakon desetak minuta strmog uspona, usledili su pogledi za pamćenje na trio gorostasa 2700+.

Bakardan 2700m, Mali Turčin 2701m i Titov Vrv 2748m su najviši vrhovi na Šari, i spadaju među najviše vrhove Balkankog poluostrva.

SkiTouring Šar-Planina 2018.
Nestvarna perspektiva najviših vrhova Šare.
Titov vrv 2748m krajnje levo.

Po silasku sa vrha usledila je nova tranzicija: Skidanje, prethodno na suncu prosušenih koža, i priprema za zasluženu nagradu: spust ka dolini na skijama.

SkiTouring Šar-Planina 2018.
SkiTouring Šar-Planina 2018.

Sa 2500m nadmorske visine spustili smo se na skijama do letnje staze za Titov vrv na visinu od oko 1900m na dužini od 5 kilometara – u prevodu savršen, dug i blag spust u trajanju od 30-tak minuta sa pauzama.

SkiTouring Šar-Planina 2018.

Preostala je još poslednja hodačka sekcija pomenutom letnjom stazom, sada očekivano pod snegom. Skije su od velike koristi jer prolazimo kroz  klizav sneg raspiren vetrom.

Nakon sat vremena izbijamo na gornju stanicu ski staze na Popovoj Šapci – preostaje samo da se istom spustimo do Konaka, naravno uz ponovno uvežbavanje Walk to Ski tranzicije: skidanje koža i pakovanje u ranac, dotezanje pancerica za “Ski Mode”.

Zatvaramo krug u Konaku, ozareni još jednim nestvarnim iskustvom i danom za pamćenje na Šar-Planini!

Prikaz avanture na karti:

Sar Planina Prikaz Avantura na Karti

Wikiloc: Popova Šapka – Ceripašina planina – Karabunar – Popova Šapka

Ostale ekspedicije sa bloga na Šari:

Ski tour + Free tour Brezovica.

Jesenja ekspedicija u srcu šarskog masiva: Plat Srednji Kamen, Titov Vrv.

Zimska grebenska tura: Prevalac – Bistra – Jezerska Čuka – Crni Kamen – Brezovica.

Šarplaninski Sky-race 2015 od Brezovice do Starog Sela, Livadičko jezero i Ljuboten.

2 thoughts on “Šar Planina – Popova Šapka.

 1. Pozdrav
  Poslovno sam na Kosovu (Ferijzaj) ovaj i idući tjedan. Za svaki slučaj ponio sam turno ski opremu jer treba uvijek biti spreman za izazove. Volio bih vam se pridružiti na jednodnevnom turno skijanju ukoliko idete negdje u blizini (šar planina ili sl). Solidan sam skijaš u odličnoj fizičkoj spremi… a kako sam solo ovdje ne bih želio ići sam (ako baš ne moram)
  Hvala na odgovoru

  Liked by 1 person

  1. Pozdrav Davorine, mogu Vam poslati kontakt u Brezovici to vam je od Uroševca 45 minuta – Siniša je sjajan momak i turno vodič.

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close