Karpati: Țarcu (Carka).

Borlova, decembar 2017

Rumunija: U našim glavama tako daleko a zapravo tako blizu!

Najbliža planina Beogradu sa nadmorskom visinom iznad 2000m nije ni Midžor ni Kopaonik već Carka (na rumunskom Carku) – istureno odeljenje jugozapadnih Karpata na samo tri i po sata vožnje kroz banatsku ravnicu!

Uspon na Carku u zimskim uslovima je bio brzinski smišljen povod da se konačno isproba “turno skijanje”.

Tarcu Carpathian Karpati

Šta je ski-touring i kakve su to “turno skije”? Da li je to isto što i “nordijsko ski trčanje”?

Turno skijanje nije ni nordijsko ni alpsko skijanje već njihov zajednički imenilac i istorijska prethodnica. Same skije su alpske (akcenat na maloj težini a ne na tvrdoći daske) dok su vezovi nalik nordijskim (peta se uzbrdo podiže a na spustu je fiksna).

Nordijsko kao i potonje alpsko zahtevaju pripremljenu stazu ili u najmanju ruku  “špuru”. Nasuprot tome turno skije su, kako i samo ime kaže, tradicionalno zimsko prevozno sredstvo kroz divlje predele koje svoje korene vuče još od davnina, mnogo pre nego što su na planinama osvanule uspinjače i ski-liftovi.

Tarcu Carpathian Karpati

Da li je današnje turno skijanje isto što i free-ride?

Samo donekle. Free-ride daske su deblje, teže, duže i što šire za što bolje manevrisanje kroz duboki praškasti sneg, ali zbog svoje težine nisu pogodne da se nose na nogama ili leđima duži period uzbrdo, kao ni za skijanje po tvrdim ili utabanim podlogama.

Tarcu Carpathian Karpati

Turno-Set: Kože, pancerice.

U turno-set pored skija i vezova spadaju i specijalne kože, koje se lepe sa donje strane skija. Kože sprečavaju da planinar proklizi na padini, te tako na blagim i srednjim deonicama uspona omogućavaju pešačenje i na samim skijama.

Na strmim delovima ili u slučaju zaleđene podloge, preporučuje se nošenje skija na leđima i hodanje u posebnim dizajniranim turno ski pancericama (sa ili bez dereza zavisno od situacije).

Tarcu Carpathian Karpati

Zahvaljujući modernoj tehnologiji, u ovim cipelama je moguće hodati i prelaziti i desetak i više kilometara ako je to potrebno, a zatim u njima nesmetano bezbedno skijati nazad.

Onog trenutka kada se demontiraju kože, a vez i pancerica prebace u ski mode, savremeni turno-set praktično zadržava sva svojstva alpskog karving skijanja.

To je ujedno i poenta vucaranja skija do vrha. Kada se jednom ispenjemo gore, značajno se skraćuje vreme silaska, jer se na skijama po pravilu krećemo daleko brže nazad ka dolini. Nema mukotrpnog propadanja u duboki sneg koje sam prošle godine iskusio na Bogićevici (sneg tokom dana popušta obasjan sunčevim zracima).

I na turno-pancerice se lako montiraju dereze (bilo univerzalne bilo polu-automatske) za nesmetano kretanje u uslovima leda.

Tarcu Carpathian Karpati

Turno oprema koliko god bila savremena i minimizovana, ipak predstavlja dodatno opterećenje za planinara i iziskuje vrhunsku fizičku i kondicionu spremnost!

Zimsko planinarenje na skijama u kombinaciji sa fotografijom a sve to u vremenski ograničenim uslovima kratkog zimskog dana čini celu akciju kompleksnom.

Ovo nije lagana šetnjica po snegu kako fotografije sa lica mesta to možda sugerišu već vrhunski izazov u pogledu opreme, logistike, orijentacije i fizičke izdržljivosti! 

Turno uspone treba pažljivo birati, izbegavati prevelike visinske razlike u jednom danu kao i terene sa dugim i monotonim prilazima gde se slabo dobija na visini (krplje u tom slučaju predstavljaju bolji izbor).

Naravno da veština skijanja igra bitnu ulogu, bez dovoljno iskustva i bez pratnje vodiča, treba birati blaže i poznate terene!

Tarcu Carpathian Karpati

Kako nabaviti turno-opremu?

Kao i sva druga oprema za usko-specijalizovan profil korisnika, turno oprema nije jeftina i nije lako dostupna u Srbiji. Specijalizovane prodavnice planinarske opreme u Srbiji apsolutno ne drže na stanju ništa od skija i pancerica iz ovog programa.

Ponuda polovne opreme na oglasima je ograničenog karaktera.

Kao i u mnogo čemu drugom, Slovenija (i Hrvatska) nude daleko bolji izbor. Uz malo sreće i traganja za prošlogodišnjim modelima na početku ili izmaku sezone moguće je opsrkbiti se vrhunskom opremom za okvirni budžet od 500 Eur (uz povrat PDV-a).

Tarcu Carpathian Karpati

Car(s)ka Turno-Ski Avantura 26.12.2016.

Moja prvobitna ideja je bila da turno skijanje isprobamo na Popovoj Šapci uz pratnju ski vodiča. Ovu akciju smo odložili u poslednji čas zbog nepovoljnih vremenskih uslova na Šari*.

Carka mi se učinila kao potencijalno dobra alternativa za vatreno krštenje. Nismo mnogo pogrešili – iako je bilo dosta leda i prvi deo uspona kroz šumu trajao duže nego što smo mislili, akciju smo okončali uspešno popevši se na vrh i 2190m nadmorske visine sa početnih 1250m.

Tarcu Carpathian Karpati

Planinarenje je aktivnost kojom usled nedostatka slobodnog vremena popunjavam pukotine svakodnevnice u doslovnom smislu te reči.

Ovom akcijom smo zaista dotakli granične vrednosti fizičke ii svake druge izdržljivosti u kategoriji “Kuda iz grada za manje od 24 sata”:

23:00 – 01:30 Spavanje (kod svoje kuće)

02:15 – 06:00 Beograd – Vršac – Rešica – Karansebeš – Borlova. 

Početna tačka uspona na Carku se nalazi na asfaltnom putu za Muntele Mic ski resort nekih 30 minuta vožnje iz doline.

6:30 – 7:15 Priprema opreme za ski uspon

7:15 – 17:00 Boravak u planini

17:30 – 21:30 Povratak u Beograd istim putem

Tarcu Carpathian Karpati

Tarku u svom zimskom ruhu je opravdao očekivanja. Čaroban snežni greben koji se gotovo neočekivano uzdiže sa svoje banatske strane a potom nudi impresivan pogled ka ostatku zapadnih Karpata sa moćnom planinom Retezat u pozadini.

Tarcu Carpathian Karpati

Da je više vremena pa da se prespava u kućici pored meteo stanice i repetitora na samom vrhu a zatim prošeta i drugom stranom grebena. Sve u svemu, Rumunija tek čeka da bude otkrivena na stranicama ovog bloga.

Tarcu Carpathian Karpati

S obzirom da je kod našeg suseda bio drugi dan Božića, sreli smo puno finog sveta u planini. Posebno zahvaljujem kolegi ski planinaru, Florianu Stani koji nas je poveo lakšim i atraktivnijim delom grebena ka vrhu (naš trek se nalazi na dnu teksta).

Čuvar stanice na vrhu nas je takođe bratski ugostio uz rakijicu, radio program iz Srbije i ponudu da prespavamo gore.

Neki drugi planinari su nam ponovo doneli GPS uređaj koji smo ispustili.

Vreme uspona do vrha na skijama: 6 i po sati sa minimalnim pauzama. Vreme spusta nazad: 2 sata i 15 minuta.

Ski-touring ekipa 26.12.2016: Ivan Bon i Nebojša Atanacković. Aleksandar Bzdušok.

Tarcu Carpathian Karpati
Tarcu Carpathian Karpati

Trek:

https://www.wikiloc.com/cross-country-skiing-trails/karpati-tarcu-ski-touring-21782407

Galerija:

https://www.flickr.com/gp/jazzm8/1N9uG9

Hvala Žarku Čiči čija poseta Carki samo par sedmica pre nas je bila i glavna inspiracija da se uputimo u Karpate. Žarko inače redovno obilazi balkanske vrleti u sopstvenoj režiji – potražite njegove foto izveštaje na FB-u…

*Ski touring na Popovoj Šapci se dogodio mesec dana kasnije – pročitaj ceo članak ovde

6 thoughts on “Karpati: Țarcu (Carka).

 1. S obzirom na sopstvene godine,iskustvo i kondicionu spremnost,ja cu se i dalje “motati” po podnozju planina,koje ti osvajas.A cak i nisam ni tuzan zbog toga,jer ti to sve posle prelepo opises i dokumentujes fotkama… Isto tako znas,
  da i ja istinski uzivam u laganijim setnjama.
  I da,Rumunija je prelepa i treba je otkrivati sto vise

  Liked by 1 person

  1. nekad je iz podnozja lepsi pogled nego sa vrha 🙂 retezat je u viziru jeste malo dalje još skoro do sibijua ali da se dobaciti u jednom i po danu čujemo se 🙂

   Like

 2. Neke fotografije u stvarno “nestvarne” 🙂

  Liked by 1 person

 3. Stižu još nestvarnije slike sa upravo završene ski touring akcije na Šar-Planini.

  Like

 4. Prelepo a blizu. Sjajne foto. Duboko zavidim,

  Like

  1. hvala olivere, stvarno je blizu. i više se isplati hodati nego skijati kad se sve sabere 🙂

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close