Karpati: Țarcu (Carka).

Rumunija: U našim glavama tako daleko a zapravo tako blizu!

Najbliža planina Beogradu sa nadmorskom visinom iznad 2000m nije ni Midžor ni Kopaonik već Carka (na rumunskom Carku) – istureno odeljenje jugozapadnih Karpata na samo tri i po sata vožnje kroz banatsku ravnicu!

Uspon na Carku u zimskim uslovima je bio brzinski smišljen povod da se konačno isproba „turno skijanje“.

Tarcu Carpathian Karpati

Šta je ski-touring i kakve su to „turno skije“? Da li je to isto što i „nordijsko ski trčanje“?

Turno skijanje nije ni nordijsko ni alpsko skijanje već njihov zajednički imenilac i istorijska prethodnica. Same skije su alpske (akcenat na maloj težini a ne na tvrdoći daske) dok su vezovi nalik nordijskim (peta se uzbrdo podiže a na spustu je fiksna).

Nordijsko kao i potonje alpsko zahtevaju pripremljenu stazu ili u najmanju ruku  „špuru“. Nasuprot tome turno skije su, kako i samo ime kaže, tradicionalno zimsko prevozno sredstvo kroz divlje predele koje svoje korene vuče još od davnina, mnogo pre nego što su na planinama osvanule uspinjače i ski-liftovi.

Tarcu Carpathian Karpati

Da li je današnje turno skijanje isto što i free-ride?

Samo donekle. Free-ride daske su deblje i teže za što bolje manevrisanje kroz duboki praškasti sneg, ali zbog svoje težine nisu pogodne da se nose na nogama ili leđima duži period uzbrdo.

Tarcu Carpathian Karpati

Turno-Set: Kože, pancerice.

U turno-set pored skija i vezova spadaju i specijalne kože, koje se lepe sa donje strane skija. Kože sprečavaju da planinar proklizi na padini, te tako na blagim i srednjim deonicama uspona omogućavaju pešačenje i na samim skijama.

Tarcu Carpathian Karpati

Na strmim delovima ili u slučaju zaleđene podloge, preporučuje se nošenje skija na leđima i hodanje u posebnim dizajniranim turno ski pancericama (sa ili bez dereza zavisno od situacije).

Tarcu Carpathian Karpati

Zahvaljujući modernoj tehnologiji, u ovim cipelama je moguće hodati i prelaziti i desetak i više kilometara ako je to potrebno, a zatim u njima nesmetano bezbedno skijati nazad.

Onog trenutka kada se demontiraju kože, a vez i pancerica prebace u ski mode, savremeni turno-set praktično zadržava sva svojstva alpskog karving skijanja.

To je ujedno i poenta vucaranja skija do vrha. Kada se jednom ispenjemo gore, značajno se skraćuje vreme silaska, jer se na skijama po pravilu krećemo daleko brže nazad ka dolini. Nema mukotrpnog propadanja u duboki sneg koje sam prošle godine iskusio na Bogićevici (sneg tokom dana popušta obasjan sunčevim zracima).

I na turno-pancerice se lako montiraju dereze (bilo univerzalne bilo polu-automatske) za nesmetano kretanje u uslovima leda.

Tarcu Carpathian Karpati

Turno oprema koliko god bila savremena i minimizovana, ipak predstavlja dodatno opterećenje za planinara i iziskuje vrhunsku fizičku i kondicionu spremnost!

Zimsko planinarenje na skijama u kombinaciji sa fotografijom a sve to u vremenski ograničenim uslovima kratkog zimskog dana čini celu akciju kompleksnom.

Ovo nije lagana šetnjica po snegu kako fotografije sa lica mesta to možda sugerišu već vrhunski izazov u pogledu opreme, logistike, orijentacije i fizičke izdržljivosti! 

Turno uspone treba pažljivo birati, izbegavati prevelike visinske razlike u jednom danu kao i terene sa dugim i monotonim prilazima gde se slabo dobija na visini (krplje u tom slučaju predstavljaju bolji izbor).

Naravno da veština skijanja igra bitnu ulogu, bez dovoljno iskustva i bez pratnje vodiča, treba birati blaže i poznate terene!

Tarcu Carpathian Karpati

Kako nabaviti turno-opremu?

Kao i sva druga oprema za usko-specijalizovan profil korisnika, turno oprema nije jeftina i nije lako dostupna u Srbiji. Specijalizovane prodavnice planinarske opreme u Srbiji apsolutno ne drže na stanju ništa od skija i pancerica iz ovog programa.

Ponuda polovne opreme na oglasima je ograničenog karaktera.

Kao i u mnogo čemu drugom, Slovenija (i Hrvatska) nude daleko bolji izbor. Uz malo sreće i traganja za prošlogodišnjim modelima na početku ili izmaku sezone moguće je opsrkbiti se vrhunskom opremom za okvirni budžet od 500 Eur (uz povrat PDV-a).

Tarcu Carpathian Karpati

Car(s)ka Turno-Ski Avantura 26.12.2016.

Moja prvobitna ideja je bila da turno skijanje isprobamo na Popovoj Šapci uz pratnju ski vodiča. Ovu akciju smo odložili u poslednji čas zbog nepovoljnih vremenskih uslova na Šari*.

Carka mi se učinila kao potencijalno dobra alternativa za vatreno krštenje. Nismo mnogo pogrešili – iako je bilo dosta leda i prvi deo uspona kroz šumu trajao duže nego što smo mislili, akciju smo okončali uspešno popevši se na vrh i 2190m nadmorske visine sa početnih 1250m.

Tarcu Carpathian Karpati

Planinarenje je aktivnost kojom usled nedostatka slobodnog vremena popunjavam pukotine svakodnevnice u doslovnom smislu te reči.

Ovom akcijom smo zaista dotakli granične vrednosti fizičke ii svake druge izdržljivosti u kategoriji „Kuda iz grada za manje od 24 sata“:

23:00 – 01:30 Spavanje (kod svoje kuće)

02:15 – 06:00 Beograd – Vršac – Rešica – Karansebeš – Borlova. 

Početna tačka uspona na Carku se nalazi na asfaltnom putu za Muntele Mic ski resort nekih 30 minuta vožnje iz doline.

6:30 – 7:15 Priprema opreme za ski uspon

7:15 – 17:00 Boravak u planini

17:30 – 21:30 Povratak u Beograd istim putem

Tarcu Carpathian Karpati

Tarku u svom zimskom ruhu je opravdao očekivanja. Čaroban snežni greben koji se gotovo neočekivano uzdiže sa svoje banatske strane a potom nudi impresivan pogled ka ostatku zapadnih Karpata sa moćnom planinom Retezat u pozadini.

Tarcu Carpathian Karpati

Da je više vremena pa da se prespava u kućici pored meteo stanice i repetitora na samom vrhu a zatim prošeta i drugom stranom grebena. Sve u svemu, Rumunija tek čeka da bude otkrivena na stranicama ovog bloga.

Tarcu Carpathian Karpati

S obzirom da je kod našeg suseda bio drugi dan Božića, sreli smo puno finog sveta u planini. Posebno zahvaljujem kolegi ski planinaru, Florianu Stani koji nas je poveo lakšim i atraktivnijim delom grebena ka vrhu (naš trek se nalazi na dnu teksta).

Čuvar stanice na vrhu nas je takođe bratski ugostio uz rakijicu, radio program iz Srbije i ponudu da prespavamo gore.

Neki drugi planinari su nam ponovo doneli GPS uređaj koji smo ispustili.

Vreme uspona do vrha na skijama: 6 i po sati sa minimalnim pauzama. Vreme spusta nazad: 2 sata i 15 minuta.

Ski-touring ekipa 26.12.2016: Ivan Bon i Nebojša Atanacković. Aleksandar Bzdušok.

Tarcu Carpathian Karpati

Tarcu Carpathian Karpati

 

Trek:

https://www.wikiloc.com/cross-country-skiing-trails/karpati-tarcu-ski-touring-21782407

Galerija:

https://www.flickr.com/gp/jazzm8/1N9uG9

Hvala Žarku Čiči čija poseta Carki samo par sedmica pre nas je bila i glavna inspiracija da se uputimo u Karpate. Žarko inače redovno obilazi balkanske vrleti u sopstvenoj režiji – potražite njegove foto izveštaje na FB-u…

*Ski touring na Popovoj Šapci se dogodio mesec dana kasnije – pročitaj ceo članak ovde

6 Comments

Add yours →

 1. S obzirom na sopstvene godine,iskustvo i kondicionu spremnost,ja cu se i dalje „motati“ po podnozju planina,koje ti osvajas.A cak i nisam ni tuzan zbog toga,jer ti to sve posle prelepo opises i dokumentujes fotkama… Isto tako znas,
  da i ja istinski uzivam u laganijim setnjama.
  I da,Rumunija je prelepa i treba je otkrivati sto vise

  Liked by 1 person

 2. Neke fotografije u stvarno „nestvarne“ 🙂

  Liked by 1 person

 3. Stižu još nestvarnije slike sa upravo završene ski touring akcije na Šar-Planini.

  Sviđa mi se

 4. Prelepo a blizu. Sjajne foto. Duboko zavidim,

  Sviđa mi se

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: