Deliblatska Peščara. Zagajička Brda.

Zagajička brda su neobičan predeo na severoistočnom obodu Deliblatske peščare.

Loptasti bregovi dopadljivog izgleda su drevne peščane dine, delom šumovite a delom prekrivene stepskom vegetacijom, jedinstveni relikt pra-pejzaža Panonske nizije pre nego što su istu progutale oranice.

Redovno ih pohodim, sa decom ili solo, posebno u prilikama kada je malo vremena za neku dalju akciju. Zagajička brda nude veoma atipičnu sliku predela kakvih nema mnogo na ovim prostorima. Pogotovo iz „vojvođanskog ugla posmatranja“, iz monotone ravnice. Sa ovog mesta pruža se pogled i ka Dunavu i ka južnim Karpatima. Na severu se jasno ocrtava Vršački breg.

Zagajicka Brda Zlatna Jesen-18

Kako doći?

Ovaj prirodni fenomen nalazi se na samo 75 kilometara od glavnog grada. Pristup je moguć iz tri pravca. Lična preporuka glasi dolazak na brda biciklom u duhu održivog turizma!

1.Prilaz od mesta Šušara u kombinaciji sa MTB vožnjom kroz Deliblatsku peščaru.

Preko  Dolova, Mramorka i Deliblata stiže se do centra za posetioce „Čardak“ na južnom obodu Deliblatske peščare. Dalje do Šušare vodi uzani put u dužini od 11,5 kilometara, koji negde po sredini preseca samu peščaru u smeru od juga ka severu. Atraktivan je za vožnju biciklom a nezgodan za obična vozila. Iako većim delom asfaltni, put je na dosta mesta urušen i kao takav pogodan samo za automobile sa podugnutom šasijom.

Preporuka glasi parkirati bliže Čardaku i produžiti dalje biciklom. Retki su automobili koji zalutaju ili se odluče da prođu ovuda što ovu trasu čini verovatno najboljim biciklističkim iskustvom u okolini Beograda. Trasa je idealno dozirana za rekreativce – stari asfalt je pohaban i urušen na tačno „10 sektora“ (izbrojao sam ih) – dobar MTB ili ciklokros će preleti preko rupčaga – svako drugo prevozno sredstvo uključujući i drumski bicikl ovde mora dobro da uspori.

Na ulasku u selo Šušara (mađarski Fejertelep) asfalt zavija ulevo. Upravo u toj krivini je tačka odvajanja za Zagajička brda za koja treba produžiti pravo.

Nakon par minuta pojaviće se novo račvanje. Ako skrenete levo, nakon nekog vremena izbićete na polja a odatle na najvišu kotu Zagajičkih brda kod spomenika i antene.

Alternativno je moguće nastaviti vožnju kroz peščaru i krivudavim i delimice zaoranim putevima stići do stočarskog katuna na Zagajičkim brdima  

Lična preporuka je doći kroz peščaru a vratiti se preko polja (gpx trek je priložen pri dnu ovog teksta – prohodnost puteva varira od sezonskih uslova).

Imati u vidu da kretanje MTB-om po kolskom putu i kroz bagrenjake je zanimljiva ali i naporna akcija za mlađu pratnju. Potrebno je savladati i nekoliko kraćih uspona što po ovakvom terenu predstavlja značajan napor kada težina bicikla dostiže i 50% težine deteta.

Zagajicka Brda Maj-5

2. Prilaz od mesta Izbište i magistralnog puta za Vršac.

Ko ne planira MTB turu do Šušare, najkraća opcija vodi magistralnim putem Pančevo – Vršac. Potrebno je u mestu Uljma skrenuti desno putem za Belu Crkvu. Ubrzo zatim u mestu Izbište ponovo skrenuti desno ka Šušari.

U nekom trenutku put se penje na breg i pravi blagu krivinu udesno. Odmah posle krivine treba skrenuti na poljski put levo.

Ovaj put je najkraća veza Zagajičkih brda i nekog asfaltnog puta i koja iznosi 4 kilometra pri čemu se ne gubi na visini. Sa dobrim automobilom sa podignutom šasijom je moguće nastaviti ovim putem i dodatno skratiti pešačenje skoro upola. Nije preppručljivo voziti do samih brda gradskim automobilom – poslednja sekcija poljskog puta je prilično izbrazdana sa nekoliko kritičnih dubokih ulegnuća.

3. Prilaz od mesta Grebenac.

Na samom ulasku u Grebenac se skreće levo prema seoskom groblju gde završava asfalt i počinje peščani kolski put kojim se može stići čak i do same kule-antene. Put do brda je zanimljiv za vožnju i ne preterano težak. Vožnja traje 15-tak minuta, put je ravan ili blago zatalasan sa samo jednim malim usponom. Do brda se prolazi i kroz jedan ili dva lesna useka na čijim stranama se uzdiže drveće  što stvara utisak tunela.

Zagajička Brda – Zlatna jesen.

Zagajicka Brda Zlatna Jesen-11Zagajicka Brda - Deliblatska Pescara-6Zagajicka Brda - Deliblatska Pescara-16

Zagajička brda – martovski prizori.

Zagajicka Brda Prolece-2Zagajicka Brda Prolece-4

Zagajička brda – majski prizori.

Zagajicka Brda Maj-4Zagajicka Brda Maj-6

Zagajička brda – kraj avgusta.

Zagajicka Brda Leto-6Zagajicka Brda Leto-1

Zagajička Brda. Zimska bajka.

Zagajicka Brda Zima-4Zagajicka Brda Zima-2Zagajicka Brda Zima-3

Zaključne misli.

Zagajička brda ostaju moj lični favorit u kategoriji „Kuda za sat vremena iz grada“. Idealna su destinacija za nekoga ko se tek upušta u hiking sa decom. Penjanje uzbrdo ovde je još uvek opciona kategorija –  dobar korak u izgradnji forme za ozbiljnije poduhvate i prave planine na leto.

MTB Trek:

Čardak – Šušara – Zagajička brda – dolazak kroz peščaru, povratak kroz polja:

https://www.wikiloc.com/wikiloc/view.do?id=19056520

Najkraća veza peške (delimice i automobilom):

https://www.wikiloc.com/car-trails/zagajicka-brda-najkraci-prilaz-22103996

Rano jutro u oktobru na Zagajičkim brdima – foto galerija:

https://www.flickr.com/gp/jazzm8/rBk589

Zagajicka Brda Leto Avgust-2

ZABRANJENO JE SVAKO NEOVLAŠĆENO KORIŠĆENJE TEKSTA I FOTOGRAFIJA SA OVOG BLOGA BEZ IZRIČITE PISMENE SAGLASNOSTI AUTORA. NEAUTORIZOVANA UPOTREBA CELOKUPNOG MATERIJALA ILI BILO KOG NJEGOVOG DELA SA OVOG BLOGA U BILO KOJE SVRHE SMATRA SE POVREDOM AUTORSKOG PRAVA.

19 Comments

Add yours →

 1. Divno! Hvala na tekstu, sutra planiram jedno solo putovanje do tamo. Nadam se da cu se snaci!

  Liked by 1 person

 2. Postovani hvala na odlicnom tekstu
  Nedavno sam sa malim detetom bio do Cardaka a zelja mi je da se popnemo i na brda koja ste opisali.
  Zanima me, posto ste prosli biciklovima i kroz pescaru i kroz polja na putu do brda, da li je moguce automobilom (sa vecim klirensom naravno) proci dalje od raskrnice kod Susare koje pominjete u tekstu?
  hvala na odgovoru
  pozdrav

  Sviđa mi se

  • Hvala na komentaru. Iskreno stanje puta dosta zavisi od sezone poljoprivrednih radova, kiše u prethodnom periodu. Ima par uskih izbrazdanih delova u početnom delu kroz peščaru, koji mogu da budu problem i za obična kola i tzv. gradske džipove. Mislim da je od Grebenca sigurnije uputiti se kolskim putem autom u Zagajička brda – sve je ravno i ne bi trebalo da bude problema pod uslovom da nije bilo neke kiše ili poljoprivredna mehanizacija nije urušila deo puta. U svkaom slučaju probajte od Grebenca pa dokle se može!

   Sviđa mi se

   • Hvala na odgovoru iz prve ruke. Zbunilo me jer google navigacija pokazuje neki put izmedju Izbista i Susare a here put preko Grebenca koji prepurucujete. Videcemo da iskoristimo vikend ako ne padne kisa. Sa malim detetom za sada samo mozemo da odemo autom blizu neke lepe lokacije pa da malo prosetamo kao sto smo obilazili do sada vidikovce na Tari i Olimpu. Kada porastemo pokusacemo neke ozbiljnije setnje. Hvala Vam na ovom blogu i srecno u daljim avanturama.
    Pozdrav

    Liked by 1 person

  • Poštovani Roberte, zaintrigiralo me je vaše dobro opažanje da postoji solidan kolski put od asfaltnog puta Izbište – Šušara. Jutros sam ga testirao – sa dobrim autom (SUV) taj put je prohodan čitavih 2km ka Zagajičkim brdima, nema račvanja, plus ide takoreći grebenom. Može se prići na svega 2km od kule na Zagajičkim brdima – ta sekcija je prepuna brazdi i bara i ja tu ne bih vozio „gradski automobil“. Sa druge strane, čak i da se ovim putem samo hoda a ne vozi to je lakša opcija nego od Šušare jer nema nikakvog uspona – naravno monotono je, od Šušare se malo kači peščarskog ambijenta. Naravno treba voditi računa o sezoni poljo radova jer ostavljanje automobila onako na sred njive nije baš zgodna stvar, ako tuda prolaze kombajni, traktori itd. Sad u poznu jesen radovi su mahom završeni pa se stvar isplati. Mislim da kiša ne utiče puno na kvalitet ovog puta jer je na grebenu pa se voda sliva sa njega, ovaj deo koji sam prošao nema brazdi itd. nadam se da sam pomogao, apdejtovaću članak sa ovim informacijama koje ste vi inicirali, hvala na tome! Nebojša

   Sviđa mi se

   • Postovani Nebojsa evo apdejta sa moje strane.Nisam posecivao Vas sajt neko vreme. Iskoristili smo poslednji suncani vikend jos u oktobru i posetili nasa banatska brda :). Pre same eksurzije sam se odlucio za prilaz iz pravca Grebenca kao sto ste i preporucili, a i po savetu ujaka koji zna svaki km po Vojvodini ( bio je vozac). Iz pravca Susare mi je bilo jasno da je neophodan terenac. Na samom ulasku u Grebenac se skrece levo prema seoskom groblju gde se zavsava asfalt i pocinje pescani kolski put kojim se moze stici do same kule. Put do samih brda je fenomenalan i ne preterano tezak. Na momente sam se osecao kao da vozim reli :). Usput je bilo jos nekoliko vozila koja su isla ka brdima, kao i nekoliko parkiranih ciji su vlasnici odlucili da deonicu predju pesaka. Pecanim putem se stize za 10-15 minuta, put je ravan ili blago zatalasan sa samo jednim malim usponom. Do brda se prolazi i kroz jedan ili dva lesna useka na cijim stranama se uzdize drvece pa imate utisak tunela. U podnozju brda pri dolasku smo naisli na veliko stado ovaca koje je odusevilo klinca. Uspon na brdo je bio malo naporan jer sam nosio i dete, ali je bilo uzivanje u malom pikniku i odmoru na vrhu. I pogledu naravno.
    Polako stize prolece i prave se planovi za nove izlete. Molio bih Vas za savet oko Djerdapa koji planiramo za neki aprilski vikend. Procitao sam Vas tekst MIROČ. ĐERDAP 2017, ali mi je tura deluje preteska za dete od 2.5 god. Mozda neka skracena verzija.Samo do vidikovca mali prikaz ili do vidikovca ploce? Ili mozda neki drugi deo Djerdapa? Hvala puno.
    Srdacan pozdrav

    Sviđa mi se

   • Zdravo, super! Dodaćemo vaše iskustvo u sam tekst za ljude koji se odluče da tuda krenu! Što se tiče Djerdapa idite prvo na Ploču, Mali Prilaz je nezgodan, zarastao i čak malo eksponiran. Ploča je najjači utisak. Pa ako ste to lako savladali probajte na Štrbac, detaljno je sve markirano do Štrpca, ali do Ploče čini mi se da nije, ali nije teško. Probajte da skinete moj trek sa Wikiloc i instalirate Wikiloc app na telefonu, to je zgodna stvar. Hvala na komentaru!

    Sviđa mi se

 3. Poštovanje, stvarno sam iznenađen ovom lepotom prirode. Iskreno, nisam znao da ovo postoji.
  Što se tiče uputstva kako doći do brda, ako pratim vaše, stignem do Šušare i posle ne razumem. Naravno pratio sam mapu na goglu.
  Da li možete da date rutu na mapi ili označite karakteristčna mesta koja ste opisali u tekstu?

  Hvala

  Milivoj

  Sviđa mi se

 4. Dragi autore,
  Čestitam na fantastičnim fotkama i još boljem izboru lokacija na koje putuješ!!
  Ako možeš da nam daš mali savet. Naime, u tekstu o peščari piše, po prvoj turi, da kad se prođe Šušara i asfaltni put sa desne strane i nastavi pravo kroz peščani deo, da postoji račvanje gde treba ići levo. Nisam siguran na koje se račvanje misli jer ih ima nekoliko pa ako možeš da ta deo puta, od Šušare do Zagajičkih brda, ucrtaš na mapu.
  Hvala unapred!

  Marko

  Sviđa mi se

 5. Zvuči interesantno,imali u okolini neko prenoćište, ili bar restoran?

  Sviđa mi se

 6. Nikad nisam bila u tom delu Vojvodine. Gledajuci slike deluje predivno. Medjutim, sta me brine. Procitala sam negde da je dosta toga nedavno izgorelo. Da li je istima?
  Pozdravi!

  Liked by 1 person

 7. Pozdrav Nebojša,
  Bio sam juče na Zagajičkim brdima, pešačka tura od Šušare. Voleo bih da vam pošaljem sliku da dodate u tekst (mesto odvajanja ulevo) koje ste opisali i koje treba da se prati da bi se preko polja stiglo na Zag brda. Ako se na tom mestu nastavi udesno tj pravo prateći glavni put i izadje na njivu, a potom skrene desno na kolski put, teško je snaći se zato što su seljaci na dosta deonica preorali taj kolski put pa smo i mi juče imali problem da se snadjemo iako smo ranije više puta išli.
  Što se tiče samih brda, u odličnom su stanju, gotovo da nema tragova požara, tako da se brda mogu pohoditi.
  Pozdrav

  Sviđa mi se

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: