Deliblatska Peščara. Zagajička Brda.

Zagajička (Zagajska)  brda su neobičan predeo na severoistočnom obodu Deliblatske peščare. Loptasti bregovi dopadljivog izgleda su drevne peščane dine, delom šumovite a delom prekrivene stepskom vegetacijom, jedinstveni relikt pra-pejzaža Panonske nizije pre nego što su istu progutale oranice.

Redovno ih pohodim, sa decom ili solo, posebno u prilikama kada je malo vremena za neku dalju akciju. Zagajička brda nude veoma atipičnu sliku predela kakvih nema mnogo na ovim prostorima. Pogotovo iz „vojvođanskog ugla“ monotone ravnice. Sa ovog mesta pruža se pogled i ka Dunavu i ka južnim Karpatima. Na severu se jasno ocrtava Vršački breg.

Zagajska Brda-9

Kako doći?

Ovaj prirodni fenomen nalazi se na samo 75 kilometara od glavnog grada. Pristup je moguć iz dva pravca.

Prvi put u leto 2014. godine, učinili smo to iz pravca Grebenca. Ambiciozna i nepotrebna kružna tura samo je malim delom kačila atraktivnu stepu i brežuljke Zagajice a većom delom prolazila kroz gustu šumu Dumaču ili pored oranica.

Preporučujem prilaz od mesta Šušara u kombinaciji sa MTB vožnjom kroz Deliblatsku peščaru.

Preko  Dolova, Mramorka i Deliblata stiže se do centra za posetioce „Čardak“ na južnom obodu Deliblatske peščare. Dalje do Šušare vodi uzani put u dužini od 11,5 kilometara, koji negde po sredini preseca samu peščaru u smeru od juga ka severu. Atraktivan je za vožnju biciklom a nezgodan za obična vozila. Iako većim delom asfaltni, put je na dosta mesta urušen i kao takav pogodan samo za automobile sa podugnutom šasijom.

Preporuka glasi parkirati na Čardaku i produžiti dalje biciklom. Retki su automobili koji zalutaju ili se odluče da prođu ovuda što ovu trasu čini verovatno najboljim biciklističkim iskustvom u okolini Beograda. Trasa je idealno dozirana za rekreativce – stari asfalt je pohaban i urušen na tačno „10 sektora“ (izbrojao sam ih) – dobar MTB ili ciklokros će preleti preko rupčaga – svako drugo prevozno sredstvo uključujući i drumski bicikl ovde mora dobro da uspori.

Na ulasku u selo Šušara (mađarski Fejertelep) asfalt zavija ulevo. Upravo u toj krivini je tačka odvajanja za Zagajička brda za koja treba produžiti pravo.

Nakon par minuta pojaviće se novo račvanje. Ako skrenete levo, nakon nekog vremena izbićete na polja a odatle na najvišu kotu Zagajičkih brda kod spomenika i antene.

Ako nastavite pravo, nastavićete vožnju nekih 2km kroz peščaru i udariti u njivu. Tu treba skrenuti desno. Kolski put će vas dovesti do Zagajičkih brda pravo na proplanak sa stočarima prema Grebencu. Ako ste prošli kroz spektakularni „lesni tunel“ znači da niste omašili. Odmah po izlasku iz tunela hvatati levo skretanje. Kolski put ide dalje ka Grebencu.

Lična preporuka je doći kroz peščaru a vratiti se preko polja (trek na dnu teksta). Satelitske mape sa telefona (Google, Here WeGo) će isto odraditi posao.

Zagajska Brda-8

Ko ne planira MTB turu do Šušare, nekim „normalnim putem“ stiže preko magistralnog puta Pančevo – Vršac. Skretanje je 1,5km nakon mesta Izbište. Nakon ulaska u selo, treba skrenuti levo i potom na gore opisanoj krivini parkirati auto i pratiti mapu ili trekove do Zagajičkih brda.

Kretanje MTB-om po kolskom putu i kroz bagrenjake je zanimljiva ali i naporna akcija za najmlađe. Potrebno je savladati i nekoliko kraćih uspona što po ovakvom terenu predstavlja značajan napor kada težina bicikla dostiže i 50% težine deteta.

Zagajička brda – martovski prizori.

Zagajska Brda-2Zagajska Brda-1Zagajska Brda-5

Zagajička brda – majski prizori.

Zagajska Brda-6Zagajska Brda-7

Zagajička brda – kraj avgusta.

Zagajicka Brda Leto-2Zagajicka Brda Leto-5

Zagajička Brda. Zimska bajka.

zagajicka-brda-zimska-9zagajicka-brda-zimska-5zagajicka-brda-zimska-3

Zaključne misli.

Zagajička brda ostaju moj lični favorit u kategoriji „Kuda za sat vremena iz grada“. Idealna su destinacija za nekoga ko se tek upušta u hiking sa decom. Penjanje uzbrdo ovde je još uvek opciona kategorija –  dobar korak u izgradnji forme za ozbiljnije poduhvate i prave planine na leto.

Trek:

Čardak – Šušara – Zagajička brda – dolazak kroz peščaru, povratak kroz polja:

https://www.wikiloc.com/wikiloc/view.do?id=19056520

Zagajica.

ZABRANJENO JE SVAKO NEOVLAŠĆENO KORIŠĆENJE TEKSTA I FOTOGRAFIJA SA OVOG BLOGA BEZ IZRIČITE PISMENE SAGLASNOSTI AUTORA. NEAUTORIZOVANA UPOTREBA CELOKUPNOG MATERIJALA ILI BILO KOG NJEGOVOG DELA SA OVOG BLOGA U BILO KOJE SVRHE SMATRA SE POVREDOM AUTORSKOG PRAVA.

One Comment

Add yours →

  1. Divno! Hvala na tekstu, sutra planiram jedno solo putovanje do tamo. Nadam se da cu se snaci!

    Liked by 1 person

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: