Еменски каньон. Трявна.

BalkanСтара планина ili u antička vremena, Haemus Mons, gromadna je planina koja po sredini preseca Bugarsku i praktično je deli na dve geografske celine, severnu i južnu.

Kao i istočna Srbija, sever Bugarske u sebi krije iz daleka nevidljive mikro-prostore. Pod šumama i poljima leži neki drugi svet kraškog podzemlja, koje tek ponegde, sporadično, izbija na svetlo dana.

Ti neobični kraški ožiljci podbalkanskog pobrđa su po pravilu klisurice, skriveni vodopadi, “oknate” pećine – peštere (пештере), ili pak, one prave, duboke jame – dupke (дупке).

Za nepuna dva dana tumaranja Bugarskom, obišli smo četiri kraška lokaliteta i prespavali u jednom starom gradiću (Трявна). Bugarska je zanimljiva, prijemčiva i dostupna.

U blizini stare carske prestonice Veliko Trnovo, nalazi se selo Emen.

Emen deli sudbinu većine ruralnih mesta u Bugarskoj, koja polako ali sigurno izumiru, jer Bugarska je, mimo glavnih saobraćajnih žila, doslovno napuštena zemlja – ljudi na ulicama gotovo da i nema. U prosečnom bugarskom selu, tek svaka peta kuća nije napuštena. Samo mali broj mesta je uspeo da se odupre ovom razarajućem efektu tranzicije i post-socijalizma.

Emen, od sebi stotina sličnih naseobina, izdvaja obližnja klisura reke Negovanke, a koja je pomalo pretenciozno nazvana “kanjonom”.

Emenski kanjon.
“Emenska Roraima”.

Šetnja uređenom stazom po obodu Emenskog kanjona predstavlja idealno doziran porodični izlet (5km tamo i nazad). Pogledi na stenovite litice samo su uvertira u ono što sledi: silaskom u korito, otvoriće se skriveno mesto i ujedno glavna atrakcija treka: Momin Skok.

Jezero, vodopad, pećina – sve je tu. Mikro-lokacija Mominog skoka zaista je neočekivana i izuzetna. Preporuka je doći ovde radnim danom, u proleće, kada će broj posetilaca biti zanemarljiv a mesto odisati iskrenom atmosferom starih vremena kada ovuda nisu špartali turisti.

Nekada je kroz Emenski kanjon kursirao “eko-put” (Еменска екопьтека) poput onog na Vračanskom Balkanu. Nažalost, osim poslednjeg drvenog mosta pred samim Mominim skokom, svi ostali su van upotrebe, a trek je lišen nekolicine atraktivnih vidikovaca.

To opet ne umanjuje čistotu ovog lako dostupnog prostora, na svega 8 kilometara od budućeg autoputa, a sadašnjeg magistralnog puta Sofija – Veliko Trnovo – Varna.

Umesto u Velikom Trnovu, koje bi bilo logičan izbor, odlučio sam da prenoćimo u jednom, van granica Bugarske, manje poznatom mestu.

Trijavna (Трявна).

Minijaturna Trijavna (Трявна), smeštena na šumovitom obodu centralnog Balkana, baštini arhitektonsko nasleđe iz perioda Bugarskog nacionalnog preporoda u XIX veku (“Българско възраждане”). Ovde se razvilo zanatstvo još u Otomansko vreme, kada je Trijavna naširoko prepoznata po drvorezu i nameštaju. Nakon konačnog oslobođenja Bugarske 1878. Trijavna postaje centar tekstilne i drvne industrije.

Stotinjak očuvanih kuća u starom balkanskom stilu lociranih duh glavne čaršije, stara sahat kula i kameni most, spomenik su važne epohe i simbol nacionalnog identiteta Bugarske.

Iako je bio najavljen kišovit dan, Trijavna me je tog jutra počastila nebom i svitanjem za pamćenje. Prošetao sam pustim ulicama mesta, da bismo se posle doručka uputili u obližnji muzej.

U sklopu naše bugarske turneje, posetili smo i glavne atrakcije severnog dela Bugarske – to su kolosalne “prohodne” pećine. Prva se upravo tako i zove, Проходна ili Окната пещера.

A druga je Devetaška pećina (Деветашка пещера).

Prizori su atraktivni, i kako to obično biva – zaslužuju posebnu priču.

Stoga, do skorog čitanja,

Vid i Nebojša, maj 2023. godine.

3 thoughts on “Еменски каньон. Трявна.

 1. Very nice post with great photos as usual!

  Also, lovely to see your son (?) joining you to your hiking adventures! Well done

  Liked by 1 person

  1. Thanks 🙂 Yes, its my third, youngest son. There are many posts with the older two (including single-day ascent to the peak of Skolio, Olympus, Greece, when they were age 9 and 11).

   Liked by 1 person

   1. Well done and great to know you have been visiting Olympus with your other two sons!

    I am sure they had a great experience on the second highest peak of Mt. Olympus!

    Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close