Кањон Јерме. Гребен и Влашка Планина.

Priču iz Jerme su fotkali, planirali i realizovali  Goran Stamenković i Nebojša Atanacković.

Kanjon reke Jerme se nalazi na jugoistoku Srbije, između strmih zidova Greben planine i Vlaške planine.Jerma izvire u blizini Vlasinskog jezera u Srbiji, da bi kao Erma tekla kroz susednu Bugarsku, gde gradi još jedan aktraktivan kanjon – Trnovsko ždrelo (Ждрелото на Ерма). Na svom 72km dugom toku Jerma se još jednom se vraća u Srbiju. Nakon minijaturnog ali živopisnog kanjona se uliva u Nišavu kod sela Sukovo, blizu Dimitrovgrada.

Prostor oko Jerme u ekonomskom pogledu spada u najpasivnije krajeve Srbije. Zanimljivo da je sve do probijanja usko-kolosečne pruge kroz kanjon, cela oblast bila praktično odsečena od ostatka zemlje.

Prugu je davnih dana zamenio asfaltni put, koji je, reklo bi se, samo ubrzao odliv lokalnog stanovništva u gradove.

Jermu osim netaknute prirode kanjona i okolnih planina, krase i neiskvarene ambijentalne celine starih sela. Većina njih, a pogotovo ona teže dostupna, poput sela Selište podno same Vlaške planine, se nalaze u poslednjoj fazi izumiranja.

Kao i na Staroj planini, i ovde zatičemo autentični balkanski tip kuća. I dok je u drugim nešto razvijenijim krajevima Srbije, gotovo nestalo starina u seoskom pejzažu, jugoistok Srbije u tome ne oskudeva. Zaista je paradoksalno je da mesta sa očuvanim nasleđem doživljavaju ovakvu tužnu sudbinu. Većina kuća, škola i starih ambara su zarasli i napušteni, i pitanje je dana kada će postati obične ruine.

Sa stanovnicima ovih “naselja duhova” situacija je još tužnija. Ne tako davno, mahale su vrvele od života, priseća se starica Mira slika iz svog detinjstva, pedesetih godina prošlog veka.

Danas je ovde jedva nekolicina veoma starih ljudi.

Kao što Goran reče, čovek se oseća nekako poražen posle razgovora sa ovim ljudima, i nakon boravka na ovakvom mestu.

A Selište je, gle ironije, smešteno na lokaciji na kojoj bi mu pozavideli mnogi: iznad samog kanjona, između dve planine sa pogledom na hiljadu metara visoke litice Greben planine. Da je Selište u Južnom Tirolu, tražila bi se karta više za ovaj panoramski pogled.

Ali nije. Tu je gde jeste i u državi kakva jeste.

Tračak nade donose malobrojni povratnici i mladi aktivisti – istinski zaljubljenici u prirodu. U Jermi se svakog avgusta organizuje avanturistički kamp (Jerma outdoor fest), a prostor neretko posećuju i poklonici planinskog trčanja (Skyrunning Srbija).

U Poganovu, u dolini, stvari su se malo pokrenule sa mrtve tačke. Dušan Jovanović je odlučio da poslove u gradu prepusti mlađim generacijama i vratio se u rodni kraj, gde je renovirao staro seosko domaćinstvo iz XIX veka, pri čemu se trudio se da sačuva svaki arhitektonski detalj.

Kako sam kaže, kuća i ceo ansambl zgrada oko nje je potpuno autentičan primerak samoniklog balkanskog načina gradnje, građen po modelu ondašnjeg čorbadzijskog doma. Ime je dobila po šopki – specifičnoj ćeramidi ili crepu, pravljenoj u crepani u samom Poganovu, po kojoj je u to vreme, selo bilo nadaleko poznato.

Greben planina.

U planinarskom smislu, dilema je glasila: da li prvo penjati Greben ili Vlašku planinu? Greben je atraktivniji ali se kretajući po njemu ne stiče taj grandiozan utisak kakav se dobija kad se planina posmatra iz perspektive koju nudi upravo susedna Vlaška planina.

Izbor za prvo upoznavanje sa srpskim Rodopima je pao na greben Grebena. Moćan pogled na isti sa vlaške strane je usledio nekoliko meseci kasnije.

Osim Grebena i Vlaške planine treba spomenuti i livadasti Ruj, koji se nalazi na samoj granici sa Bugarskom, i koji takođe pripada ovom prostoru.

Markirana staza polazi od stare škole iz mesta Dragovita i vodi do vrha Beženište (1338m). Do Dragovite se lako stiže asfaltnim putem od Poganova (10 minuta vožnje od Poganovske Šopke gde smo odseli). Tamo gde završava put, počinje uspon.

Staza u prvom delu prati nešto uži kolski put, da bi nakon par kilometara zakoračila u šumu a ubrzo i izbila na delimično stenoviti greben. Greben je dosta obrastao vegetacijom tako da nema govora o penjanju kroz nekakav ogoljeni kamenjar.

U jednom trenutku se prelazi i preko njegove najuže tačke poznate kao Nož gde je širina prolaska svedena na svega par metara.

Do vrha ima oko 2 sata hoda, i skoro isto toliko nazad. Dužina staze iznosi 10 kilometara sa oko 500m visinske razlike.

Vlaška planina.

I Vlaška i Greben planina su po sastavu i poreklu krečnjačke (kraške) planine. Međutim, za razliku od Grebena, na Vlaškoj planini gotovo i nema tipičnog kraškog reljefa. Najviši vrh Vlaške planine – Panica 1442m i nije vrh u klasičnom smislu, već najviša tačka prostranog planinskog platoa.

Iako je planina dobila ime po selu Vlasi koje se nalazi sa njene severne strane, uspon na Vlašku planinu ide po južnoj strani, od mahale Selište do koje vodi solidan makadamski put. Na put se uključuje preko “gvozdenog mosta” na Jermi, nekoliko stotina metara južnije od Vlaškog ždrela (prvi kameni tuneli na koje se nailazi kroz kanjon Jerme). Alternativno je moguće prići podnožju uspona i od sela Kusa Vrana.

Na ulasku u selo su vidljive planinarske markacije, ali usled veoma zaraslog terena oko sela, uskoro postaju slabo uočljive, sve do izbijanja na “jaku stazu” siparom, koja se dobrih 40 minuta penje direkt uzbrdo ka grebenu Vlaške planine.

Kada se izbije na plato, ukazaće se nestvarni pogled na susedni Greben. Slabo markirana staza ka Panici (1442m) vodi levo, duž samog grebena povremeno zaobilazeći rastinje. Do vrha ima još oko sat vremena hoda po platou. Sa vrha će se otvoriti i pogledi ka zapadu, ka Suvoj planini i Babušničkom stolu…

Pogled sa Vlaške na Greben planinu.

Kanjon Jerme je ostavio jak utisak – ne toliko nekim “očiglednim” prizorima koliko je pobudio znatiželju da se dublje zagrebe i istraži netaknuta divljina i bogato nasleđe skrivenog kutka jugoistočne Srbije na samoj granici sa Bugarskom.

Vlaška planina.

Flickr: https://www.flickr.com/gp/jazzm8/JZ1X8K

Relive: https://www.relive.cc/view/g35698886984

Jerma Outdoor Fest – festival za sportiste, avanturiste i aktivne porodice se odrzava svake godine u drugoj polovini avgusta u kanjonu Jerme.

Više informacija na: neat-serbia.com !

Topla preporuka za smeštaj i sjajno kulinarsko iskustvo:

http://www.etno-selo-poganovo.rs/

4 thoughts on “Кањон Јерме. Гребен и Влашка Планина.

 1. Miodrag Cvejin June 18, 2019 — 4:55 pm

  Nestace i to malo tragova naseg bivstovanja,na ovim prostorima,a tako cesto se busamo u grudi,kako smo narod najstariji …Nazalost,ne zasluzujemo bolje ..I u mom Banatu je sve teze naci autenticne banatske kuce,a one,kao i kuce koje si ti pokazao,su mogli biti nasi “Truli” …Ali da ne kvarim utisak tvoje prelepe setnje i onoga sto si nam preneo.Stvarno velicanstveno!

  Liked by 1 person

  1. I meni je kroz glavu prošlo kako idemo u Italiju, Francusku da se divimo starinama a i to malo što postoji u Srbiji završava na ovako tužan način…

   Like

 2. Miodrag Ivancev August 18, 2019 — 8:25 pm

  Hvala vam na inicijativi i odlicnoj reportazi iz kraja koji je predugo u zaboravu. Predlazem da napravite reportazu i sa suprotne strane Grebena ,tj Vlaske planine.

  Like

  1. Pogled na Greben planinu je sjajan, znam i planiram na jesen da dopunimo priču! Hvala na pozitivnom komentaru i što čitate blog, Nebojša

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

<span>%d</span> bloggers like this:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close