Мелник / Melnik.

Na jugu Bugarske, blizu granice sa Grčkom, na obodu moćne planine Pirin ušuškao se šarmantni Melnik, zvanično, najmanji grad u Bugarskoj.

Melnik-7

Čine ga stotinjak kuća i zdanja izgrađenih u tradicionalnom balkanskom stilu. Osim po arhitekturi, Melnik je poznat po vinu, a za ljubitelje prirode pre svega po nesvakidašnjim peščanim formacijama koje su uzdižu oko ovog mesta. Melnik je, najprostije rečeno, okružen brojnim “đavoljim varošima”.

Melnik-4

Melnik-11

Neobični geografski lokaliteti po pravilu kroz istoriju prizivaju spiritualnost.

Poput Meteora u Grčkoj, i na uzvišenjima oko Melnika, još u ranom srednjem veku su počeli da niču sakralni objekti. Međutim, turbulentan točak istorije i prirodne katastrofe u vidu zemljotresa i požara učinili su da je malo toga do današnjeg dana sačuvano. Osim nekoliko ruina i temelja, jedini izuzetak predstavlja čuveni Roženski manastir udaljen 6 kilometara odavde.

Melnik-13

Melnik je u prošlosti predstavljao važno mesto. Ovde su stolovali i neki od bugarskih vladara, a u novija vremena Melnik je bio trgovačko čvorište sa heterogenim stanovništom koga su činili Grci, Bugari, Vlasi, Rumuni, Turci. Nakon balkanskih ratova Melnik tone u zaborav i izolaciju iz koga ga poslednjih godina izbavlja autohtona sorta grožđa: “širokolistni Melnik”. U međuvremenu je veliki broj malih vinarija nikao u okolini, što u kombinaciji sa peščanim piramidama i starim manastirom dovodi posetioce u ovo autentično mesto.

Melnik-1

Do peščanih piramida vodi uređena stepenasta staza koja se nalazi na suprotnom kraju grada (od onog u koji se u grad dolazi motornim vozilom). Nakon 300 stepenika tj. oko 100m visinske razlike izbija se na prostran plato. Ovde se nekada davno nalazio despotski i carski manastir Svete Bogorodice Speleotise (“Sveta Zona”) čiji ktitor je bio Despot Aleksej Slav (XIII vek).

Od stare građevine vidljivi su jedino temelji, u blizini novosagrađene kapele. Za utehu se zato odavde pružaju velelepni pogledi na Melnik i njegove peščane piramide.

Melnik-8

Melnik-9

Staza nastavlja dalje obodom uzvišenja i na kraju se račva na dva kraja, jedan vodi do ostatataka manastira Svetog Arhangela a drugi do ostataka manastira Svetog Nikole. Čudnovate formacije su sve vreme u vidnom polju.

Melnik-5Melnik-10

Krug je moguće zatvoriti silaskom preko šumske staze koja vas vraća pravo u grad nedaleko od crkve Svetog Nikole.

Za celu šetnju je dovoljno odvojiti oko 90 minuta. Kako u Melniku već vlada mediteranska klima, isplati se poraniti i izbeći vrućinu u letnjim mesecima. A kad upeče zvezda, prepustiti se kvalitetnom “domešnom” vinu i čarima lokalne kuhinje u nekoj od brojnih mehana duž glavne džade.

Melnik-2

Melnik smo posetili u leto 2018. i opšti utisak je više nego pozitivan. Mesto je poluprazno, nema tragova gužve i buke, naprotiv, ne pamtim da sam negde bolje spavao.

Grad je još uvek u procesu revitalizacije, napola sređen, napola ruiniran. Čak i sama glavna ulica nije do kraja popločana (u jednom trenutku prelazi u zemljani put!)

Cene su izuzetno povoljne (litar vrhunskog domaćeg vina u kafani 5 leva).

Komercijalizacija za sada nije na vidiku tako da se poseta isplati što pre! Melnik je idealno mesto za konak na putu ka istočnom Egeju.

Melnik-12

1 thought on “Мелник / Melnik.

  1. Jos jednom Hvala sto otkrivas ovakva mesta…

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close