Izgubljeni raj: Skadarsko jezero III

Nakon prošlogodišnjeg upoznavanja Krajine – južnog oboda Skadarskog jezera, i izleta na kajaku oko Vranjine, dopunjenog vidikovcima iznad Rijeke Crnojevića, priču o izgubljenom raju zaokružujem obilaskom Riječke nahije, severne strane jezera pod brdom Bobija.

Ovo je priča o ribarskom mestu u kamenu – Dodošima, starom sedištu Crne Gore Žabljaku Crnojevića i živopisnom Karuču.

Skadarsko-1
Čarolija Skadarskog jezera.

Dodoši.

Dodoši su staro ribarsko selo zbijenog tipa smešteno na isturenom rtu u podnožju Bobije. Do njih vodi samo jedan kopneni put ako se izuzme prašnjava letnja veza ka Žabljaku Crnojevića. Put do Dodoša je uzan i krivudav ali pleni vrhunskim pogledima na jezero sa Vranjinom i Rumijom u pozadini.

Čarolija Skadarsko-10
Dodoši – panorama.

Samo selo ima dva lica, letnje i zimsko.

Preko leta, nivo jezera je nizak, prepuštajući prostor pejzažu rečne šume prožetom brojnim proplancima. Vodeni gorostas jezera se svodi na jedan uzani kanal tačnije reku Karatun. Vodenim putem odavde je moguće kretati se u tri smera: ka centralnom delu jezera, tojest Prevlaci i ušću Rijeke Crnojevića, zatim ka Žabljaku Crnojevića i konačno ka najsevernijem prostranom jezerskom zalivu – Veliko Blato.

Čarolija Skadarsko-6
Pogled ka Bazagurskoj matici.

Zimi sve izgleda potpuno drugačije, Dodoši su skoro sa svih strana okruženi vodom koja doseže do kamenog bedema samog naselja. I zimski prizori su izrazito atraktivni – ali to ostaje za neku sledeću posetu.

Čarolija Skadarsko-5
Dodoši. Pogled na jezero sa Bobije.

Stanovnici Dodoša se, kao je i za očekivati, tradicionalno bave ribarstvom i vrlo su vešti u tome. Cela oblast “riječke nahije” je zemlja Ceklina – Ceklin je ratoborno crnogorsko pleme koje u XVII zaposelo istočni deo Skadarskog jezera proterujući odatle tursko stanovništvo.

Crna Gora 2017
Dodoši.

Žabljak Crnojevića.

Do Žabljaka se iz Dodoša stiže za desetak minuta čamcem dok bi normalnim kopnenim putem to trajalo daleko duže preko Podgorice. Danas je to uspavano ne preterano atraktivno mesto na ušću Male Morače u jezero, a nekada je ovde bilo poslednje sedište srednjevekovne crnogorske države. Obnova države će uslediti nekoliko vekova kasnije na Cetinju.

Crna Gora 2017
Tvrđava Žabljak Crnojevića.

Od Žabljaka se ka severu odvaja još jedan prelepi jezerski zaliv – Veliko Blato, sa prečistom vodom, stvoren za neko buduće uživanje na kajaku.

Crna Gora 2017
Beli lokvanj.

Karuč.

Karuč je biser kulturnog nasleđa Skadarskog jezera, mesto gde su se odavnina raspletale ribarske mreže i gde je Petar I Petrović imao svoj zimovnik čije ruševine su i danas vidljive. Karuč sa svojim živopisnim dubokim “karučkim okom” pleni nesvakidašnjom atmosferom – ovde se treba potpuno opustiti i prepustiti okolini a najbolje mesto za to je ribarska konoba “Karuč” domaćina Sloba Jovićevića. Na meniju je odlična riblja čorba, pastrmka i jegulje. Cene su pristupačne a posle ručka se možete i provozati Slobinim čunom po jezeru.

Čarolija Skadarsko-1
Karuč i karučko oko.

Pavlova strana.

Najlepši vidikovac na jezeru i često korišćeni motiv prosto vredi posetiti svaki put kad ste u blizini. Početak juna je, vodostaj je opao taman koliko treba da boje jezerabudu na svom vrhuncu – najpoznatija razglednica Crne Gore blista punim sjajem!

Čarolija Skadarsko-2
Rijeka Crnojevića. Pavlova strana.

Stop Porto-Lake-Skadar.

Priča o živopisnom Skadarskom jezeru ima i svoju tamnu stranu. Krivolov dinamitom i agregatima je nažalost redovna pojava. Osetljiv ekosistem jezera je posebno ugrožen pogubnom izgadnjom takozvanog turističkog resorta Porto-Lake u blizini mesta Poseljani u srcu nacionalnog parka. Već sada je doslovno iz aviona moguće videti ožiljak koji su načinili bageri i eksploziv razarajući samo tkivo ekosistema: njegove prirodne kamenite obale.

Blog “Nestvarna Mesta” poziva sve ljude dobre volje koji imaju ekološku svest da potpišu peticiju protiv izgradnje kompleksa “Porto Lake”:

https://www.change.org/p/government-of-montenegro-save-skadar-lake-last-european-wilderness

Turizam na jezeru treba da raste – ali prirodno!

Crna Gora 2017
Mali Uroš u Dodošima.

Dopalo Vam se? Ne propustite ni ostale epizode iz Izgubljenog raja:

Prvi deo priče o jezeru: Vranjina, Lučica, Donji Murići, Godinje.

Izgubljeni Raj: Skadarsko Jezero I

Drugi deo priče o jezeru:

Kajakom oko Vranjine, Ušće Morače, Rijeka Crnojevića.

Izgubljeni Raj: Skadarsko Jezero II

6 thoughts on “Izgubljeni raj: Skadarsko jezero III

  1. Proveli smo se sjajno u obilasku Karuca, Dodosa, Rijeke Crnojevica… Fantasticna priroda, dobri ljudi koji cene tradiciju, izuzetna hrana…
    Imate odlican blog i instagram! Jos jedanput hvala sto nas inspirisete 🙂

    https://pawtraveller.blogspot.com/2021/07/ceklin-kroz-divlje-struge-kupljene.html?m=1

    Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close