Suva Planina. Divna Gorica.

Predeo (ponovo) posetili u oktobru 2020. Dragan Stojkić i Nebojša Atanacković

Suva planina  je najprostraniji planinski masiv jugoistočne Srbije, poslednje istureno odeljenje Karpatsko-Balkanskog planinskog sistema ka zapadu.

Njen glavni greben se prostire u dužini od čak 45 kilometara na potezu od Niške Banje do Babušnice, u pravcu severozapad – jugoistok. Krase ga tri dominantna vrha: Mosor (984m) kao najbliži gradu Nišu, zatim sledi Sokolov Kamen (1523m) i konačno najviši vrh Suve planine: Trem (1809m)Između Sokolovog Kamena i Trema se nalazi planinsko sedlo Devojački grob (1311m).

Dalje iza Trema, dugi planinski greben se širi u krašku površ: pusto i divlje prostranstvo.

Kako ovaj planinski greben izgleda sagledan iz jedne celovite perspektive? Upravo to je ono što nudi pogled sa Preslapa i Divne Gorice (1389m).

Gde se nalazi Divna Gorica?

Divna Gorica je najseverniji vrh Suve Planine i predstavlja završetak njenog bočnog kraka koji se od glavnog venca odvaja na prevoju Pasarelo (1522m).

Sporedni greben se blago, valovito prostire ka severu. Nema izražene vrhove već predstavlja kombinaciju šumsko-kraškog terena sa izraženom erozijom na svojoj jednoj strani, poput one na Tremu.

Negde na petom kilometru od Pasarela, severni greben se spušta na sedlo po imenu Preslap. Sa sedla se ponovo uzdiže do Divne Gorice, iza koje se greben ubrzo i završava.

Planinar na Preslapu.

Šumski put koji polazi od sela Mokra (Bela Palanka) pravi oštru krivinu ispod samog Preslapa. Na tom mestu postavljen je i planinarski putokaz za Divnu Goricu. Sam put je u dosta lošem stanju, ali je upotrebljiv za automobile sa podignutom šasijom.

U suprotnom  – potrebno je prevaliti dodatnih, ne preterano atraktivnih 7 kilometara u jednom smeru, sa više stotina metara penjanja, da bi se sa asfalta, iz Mokre, stiglo do Preslapa. Uspon od vrha šumskog puta do Preslapa je kratak ali po pravilu izuzetno blatnjav.

Alternativno je moguće krenuti iz sela Divljana, popeti se na Pasarelo i odatle krenuti ka Preslapu. S obzirom da je početna tačka uspona znatno niže, ovo je već jača tura.

I konačno, na bočni greben Suve planine, može se doći i od sela Kosmovac. Na greben je moguće izaći bliže vrhu Smrdan, a sa grebena sići nazad u Kosmovac od Preslapa.

Već na samom Preslapu otvoriće se taj magični pogled ka Tremu i Sokolovom kamenu. Niže dole, blistavi terasasti pašnjaci planinskog sela Kosmovac podsećaju na egzotična polja čaja.

Gorica će sa Preslapa biti brzo savladana (30min). Sam vrh i njegovo okruženje najbolje bih opisao kao “Mini-Trem“.

Nakon povratka na Preslap istim putem, dalje ka Smrdanu i Pasarelu treba produžiti kroz strmu bukovu šumu. To je najkritičnija sekcija uspona, jer je staza u ovom delu potpuno zarasla, a opalo granje komplikuje prolaz. Vidljive su markacije Niške planinarske transverzale (NT) duž cele trase od Gorice do Pasarela ali su na dosta delova izbledele ili obrasle.

Nakon jačeg šumskog uspona sa Preslapa ponovo se izlazi na otvoren prostor – to je proplanak prekriven klekom po imenu Rženac. Nastavak od Rženca ka Smrdanu je ugodna šetnja kroz šumu sa povremenim izlascima na greben, sa koga se pružaju fantastični pogledi ka glavnom grebenu Suve Planine. Ugao posmatranja je sve oštriji kako se približava Pasarelu.

Nakon 2 časa hoda od Preslapa pojaviće se livada na kojoj se nalazi nedovršeni planinarski dom. Obližnji grebenski vrh više livade je Smrdan. Do Pasarela ima još dvadesetak minuta hoda u jednom smeru, staza prolazi pored poslednjeg živog katuna na nekada stokom bogatoj Suvoj planini.

Da li ići još dalje do Pasarela ili okrenuti nazad na Smrdanu? Odlučiće prolazno vreme do Smrdana ali i doba godine, tojest dužina obdanice. Strmi silazak kroz šumu nazad ka Preslapu nije preporučljiv po mraku. Svakako, perspektive sa Pasarela i sa Smrdana se ne razlikuju preterano mnogo, meni je možda lično draža ona sa Smrdana.


Foto priča sa Divne gorice, Rženca i Smrdana kroz objektiv Dragana Stojkića:

Hvala Dragane!


Suva planina je jedna od dostupnijih planina u Srbiji a opet dovoljno visoka i krševita da na momente pruža pravi visokogorski osećaj. Ako tek otkrivate planine Srbije i Balkana, Suva planina je savršena destinacija. A ako ste već ispenjali njen najviši i najpopularniji vrh Trem – onda je pravo vreme za dopunu perspektive – sa Divne gorice, Smrdana ili Pasarela. I ovde smo sreli divlje konje.

Dragan Stojkić ( “Portrait of An Athlete” ) i Nebojša Atanacković, oktobar 2020.

GPX: Preslap – Divna Gorica – Pasarelo

6 thoughts on “Suva Planina. Divna Gorica.

  1. Живела Сува планина.

    Like

  2. Hvala za predivne opise i još prekrasnije fotografije.
    Jedno pitanje… Može li se SUV vozilom izaći (i to parkirati-okrenuti auto) do lakat krivine, ispod Pasarela. Pita zakasneli obožavaoc Suve planine, kome su zglobovi načeti od 30 godina gaženja blata u rudniku…

    Liked by 1 person

    1. Zdravo! Moze tojest bar je moglo pre 2 godine. To nije ispod Pasarela nego ispod Preslapa. Krece se od sela Mokra ako se dobro secam. I ja mozda odem ponovo tamo za 7 dana. Pozdrav! Nebojsa

      Like

  3. Svaka cast!
    Hvala za retko dobro uredjen sajt i za brojne opise!
    Puno srece u daljem radu

    Liked by 1 person

Leave a comment