Izgubljeni Raj: Skadarsko jezero II.

Zašto Skadarsko jezero?

Zato što se ovde sudara toliko toga u geografskom i civilizacijskom pogledu.

Zato što je Skadarsko jezero poslednja oaza mediteranske Crne Gore.

Zato što je Skadarsko jezero raj za fotografe.

Skadarsko.

Koja je spektakularna prirodna atrakcija vremenski najbliža Beogradu?

Piramida Rtnja, greben Suve planine ili Skadarsko jezero?

Uz malu investiciju u avionsku kartu, na 12 kilometara od podgoričkog aerodroma, nalazi se tačan odgovor na pitanje, Skadarsko jezero.

Jezero i njegova okolina su riznica atrakcija, na dugom potezu od Cetinja pa do granice s Albanijom.

Od svih elemenata prirode, istažujemo prvo vodu. Održivi turizam ne prepoznaje zvuk brodskog motora. Izbor pada na kajak.

skadarsko-blog-25

Ovo je nastavak majske avanture na jezeru, tokom koje sam popeo centralni vidikovac, brdo Vranjinu, a potom se provozao čamcem pored ostrva Kamenik, Čakovica i Liponjak. Nakon toga prošao sam “Krajinom” – južnim obodom jezera, da bi preko nestvarno lepog zaliva Lučica stigao do rajske plaže u Donjim Murićima, gde sam se prebacio do ostrvske gorice i ženskog manastira Beška.

Toliko sam naime uspeo da spakujem u jedan jedini dan, a da ostane prostora i za uživanje.

skadarsko-blog-23

Četiri meseca kasnije put me ponovo dovodi na crnogorsko primorje. Nemam dilemu kako provesti slobodan dan: istražujući Skadarsko jezero – ovoga puta u društvu prijatelja i fotografa Dragana Stojkića. Zajedno smo i pohodili Zelengoru prošle godine. Vredelo je čekati za nastavak druženja.

Skadarsko.

Uz obilje foto-opreme i funkcionalne garderobe sleteli smo u Podgoricu, koji minut pre 10 gde nas čeka prethodno rezervisani auto.

Dalji plan delovanja je sledeći:

  • pravac Vranjina, info centar Skadarskog jezera gde iznajmljujemo kajake na kojima provodimo sledećih 5 sati
  • vožnja panoramskim putem Virpazar – Rijeka Crnojevića (24km), zarad pogleda sa vidikovaca dok još ima svetla.

Skadarsko jezero sa kajaka. Info Centar – Ušće Morače – Velika Čakovica.

Proces iznajmljivanja kajaka u Info Centru je vrlo jednostavan. Dočekuje nas ljubazno osoblje. Na raspolaganju su sit-on-top kajaci i jedan jedini sit-in kajak. Odlučujemo se za tu miks varijantu. Foto opremu pakujemo u nepropusne rančeve (#mares, #ortlieb) i krećemo!

skadarsko-blog-21

Veslamo najpre istočno ka Manastirskoj Tapiji, kroz zamočvareni deo jezera ispod manastira Sv. Nikole na Vranjini. Voda je veoma plitka i to odvraća turističke brodice.

Septembar je mesec sa najnižim vodostajem, dok ne krenu jesenje kiše. Močvarasti deo jezera je na svom vrhuncu.

skadarsko-blog-22

Skadarsko.

Krećemo se ka ušću Morače.

Ulazimo u čistu, prozirnu ali i hladnu vodu. Spajajaju se jezerska voda i friška planinska Morača. Ispod je peščano dno, tako da ne mogu da odolim a da ne izađem iz kajaka i prohodam.

Skadarsko.

Ulazimo i u sam rečni tok Morače. Nigde nikoga oko nas. Tek negde u daljini se čuju ribari.

Široko jezersko prostranstvo zamenjuje suženi rečni pejzaž sa ritskom šumom.

Skadarsko.

Ovo je ušće glavnog toka Morače. Međutim jedan njen deo, Mala Morača se uliva u jezero i sa one strane Vranjine. Odavde bismo mogli da veslamo uzvodno i potom prateći Malu Moraču vratimo nazad u jezero.

Ili bismo mogli da produžimo dalje u pravcu Plavnice i da satima veslamo dalje ka Albaniji kroz nepregledne močvare i lokvanjska polja.

skadarsko-blog-27

U potrazi sam za nekom tačkom, gde bismo mogli da sagledamo stvari i iz nešto drugačije perspektive. Zato okrećemo nazad i veslamo direkt ka mostu kako bismo prošli ispod njega i doveslali do nekog od ostrva na drugoj strani jezera.

Skadarsko.

Veslanje ipak ne ide lako, primećujem da moj sit-in kajak nema ugrađenu kobilicu – tako da me i najmanji dašak vetra baca na stranu. Dragan na sit-on-top kajak ima još veći otpor.

Nakon pola sata neprekidnog cik-cak veslanja po još uvek mirnom jezeru, stižemo do stenovitog ostrvceta Velika Čakovica.

Skadarsko.

Silazak iz kajaka je osetljiva operacija, pogotovo na manje pristupačnom terenu. Kako vezati kajake?  U tu svrhu koristim gurtne prsluka za spasavanje i obližnje deblo drveta koje zaglavljujem između stena.

skadarsko-blog-33

Sa sobom smo iskusno poneli i adekvatnu obuću za hodanje (#salomonke), tako da smo u prilici da se bez problema ispenjemo na greben i odatle napravimo zanimljive fotografije.

skadarsko-blog-32

Na ostrvu ostajemo preko sat vremena. Uskoro vetar kreće da se pojačava tako da odlučujemo da se vratimo. 5 sati na vodi bilo je sasvim dovoljno da nam se otvore zanimljivi prizori.

Skadarsko.

U povratku imamo čeoni vetar i prska na sve strane. Nismo srećom otišli predaleko, 45 minuta dobrog treninga je dovoljno se vratimo na početnu tačku kod Info Centra Nacionalnog parka.

Iznajmljeni kajaci su odradili posao za ovaj kratak vodeni izlet, ali ipak ne bi bili pogodni za dužu turu. Sit-on-top kajak ide dosta sporo, a sit-inu nedostaje prekopotrebna kobilica, da bi se ušlo u duži ritam veslanja.

skadarsko-dodatak-1

Panoramski put: Virpazar – Poseljani – Rijeka Crnojevića – Pavlova Strana.

Nema presvlačenja, kafe ili taman posla pauze za ručak. Današnji dan je suviše dragocen i hoćemo da iskoristimo svaki minut. Sedamo u auto i vozimo ka Rijeci Crnojevića.

Skadarsko.

Odmah iznad Virpazara, stajemo na označenom vidikovcu Zekova glava. Odatle je lep pogled na ušće Morače, gde smo bili pre samo par sati.U pozadini je Albanija.

skadarsko-blog-28

Sledeća zanimljiva tačka je pogled sa puta kod mesta Poseljani. U kadru međutim nedostaje dvogrba Vranjina. Posećujemo i obližnju crkvicu na zanimljivom mestu. Ceo prostor je magičan.

skadarsko-blog-29

U nastavku puta, nadomak samog mesta Rijeka Crnojevića nailazimo na tablu na kojoj piše “Panorama”.

Ulazimo u imanje braće Đurašković (inače vrlo često prezime u Rijeci Crnojevića). Domaćin nam objašnjava da je prokrčio put do sjajnog vidikovca, ali pošto ga je to koštalo “silnog posla i truda”, zauzvrat očekuje da kupimo nešto od domaćih proizvoda. Nema problema – odgovaramo, dok nam je radoznalost sada tek dodatno raspirena.

Nakon par minuta hoda, ispred nas se ukazuje spektakularan prizor ka velikom meandru veličanstvene Rijeke Crnojevića…

skadarsko-blog-34

rijeka-2

Skadarsko.

Ovaj vidikovac je nešto novo na Skadarskom jezeru. Nastavljamo dalje ka dobro poznatom mestu – Pavlovoj strani. U Rijeci Crnojevića skrećemo desno, i nakon nekoliko minuta vijuganja po uskom putu ukazuje nam se čuveni pogled koji krasi mnoge brošure Crne Gore.

rijeka-1

Skadarsko.

Osim predivnog meandra, oivičenog lokvanjima, Pavlova strana hvata i “Vranjinu” i zasluženo nosi epitet najpoptunijeg vidikovca na Skadarskom jezeru.

Skadarsko.

Svetla je sve manje i nema dovoljno vremena za bajkoviti Karuč od koga nas deli još nekoliko krivina. Već sada mi je jasno da priča o Skadarskom jezeru zaslužuje i svoj treći deo. Prilog toj činjenici je i podatak da je od skora moguće iznajmiti kajake i u samoj Rijeci Crnojevića.

Skadarsko.

Ekologija.

Skadarsko jezero predstavlja izuzetno osetljiv eko-sistem sa mnoštvom retkih biljnih i životinjskih vrsta. U najfrekventnijem delu jezera, oko Vranjine i utvrđenja Lesendro primetan je veliki broj plastičnih flaša i sličnog otpada koji potiču od neodgovornih posetilaca i lokalaca.

Moj lični utisak je da je i sama ponuda turističkih obilazaka gliserima, brodicama poprilično van kontrole.

U maju sam bio svedok potpuno bizarnog prizora: sveštenik u mantiji na gliseru sa sportskim motorom, najverovatnije prevozeći turiste do manastira Kom.

I konačno, u crnogorskim medijima se nedavno pojavila i priča o kontraverznom projektu “Porto Lake” – derivatu tivatskog luksuznog naselja sa marinom, samo ovaj put posred Nacionalnog Parka.

Svima treba da bude jasno da bi izgradnja ovakvog i sličnih projekata bila pogubna za ovaj dragulj prirode.

Skadarsko.

Korisne informacije.

Cena avio-karte Beograd-Podgorica-Beograd, kraj septembra, jutarnji letovi, kupovina 2 dana pred put: 130 eur po osobi.

Rent-A-Car – telefonska rezervacija dva dana unapred, preuzimanje i ostavljanje na aerodromu u Podgorici: 30 eur na dan.

Izajmljivanje kajaka u NP “Skadarsko Jezero” 3 eur / h, bez prethodne rezervacije.

Ulaznica u NP Skadarsko jezero 2 Eur po osobi.

rijeka-crnojevica-i-skadarsko

Dopalo Vam se? Ne propustite ni ostale epizode iz Izgubljenog raja:

Prvi deo priče o jezeru: Vranjina, Lučica, Donji Murići, Godinje.

Izgubljeni Raj: Skadarsko Jezero I

Treći deo priče o jezeru: Riječka nahija: Dodoši, Karuč, Žabljak Crnojevića.

Izgubljeni Raj: Skadarsko Jezero III

Fotografije: Dragan Stojkić i Nebojša Atanacković.

Tekst: Nebojša Atanacković.

ZABRANJENO JE SVAKO NEOVLAŠĆENO KORIŠĆENJE TEKSTA I FOTOGRAFIJA SA OVOG BLOGA BEZ IZRIČITE PISMENE SAGLASNOSTI AUTORA. NEAUTORIZOVANA UPOTREBA CELOKUPNOG MATERIJALA ILI BILO KOG NJEGOVOG DELA SA OVOG BLOGA U BILO KOJE SVRHE SMATRA SE POVREDOM AUTORSKOG PRAVA.

2 thoughts on “Izgubljeni Raj: Skadarsko jezero II.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close