Маљен.

Divčibare, maj 2019-2021 godine

Njegovo veličanstvo – Maljen. Da se domicilni podmaljenac, Dragan Lubinić i ja pitamo, bio bi “Veljen”. Ovde se Šumadija pretapa u Zapadnu Srbiju, a po čistom danu vidik spaja Durmitor i Beograd. Kad se visoko prolećno sunce konačno spusti bliže horizontu, igra svetla i senki će zasvirati  “simfoniju pitomih bregova” oko visova Kamalj, Rior i Veliki Maljen i tako razotkriti lepotu “nevidljivog” krajolika.

U pitanju je impozantan prostor, bez mnogo tragova ljudskog prisustva, retka oaza netaknute prirode bliže glavnom gradu. Nadamo se da će i ostati tako.

Po severnom obodu Maljena vodi pešačka transverzala Divčibare – Ravna gora – Rajac. Njen najatraktivniji deo je upravo parče oko uzvišenja Rior – do kog se isplati doći i u varijanti povratka na početnu tačku (Kraljev sto, Divčibare).

Južni završetak Maljena je Vlašić, atraktivan vis nad klisurom Kozlice i Kamenice. I tamo smo bili u zalazak jednog vetrovitog majskog dana.

Kroz valovite pašnjake između Riora i Vlašića prolazi atraktivan kolski put kružnog oblika, i najbolje ga je “dohvatiti” biciklom od Tometinog polja.

Biciklom ili peške, Maljen je vrlo verovatno najbolje treking iskustvo bliže Beogradu, pogotovo za ljubitelje otvorenih prostranstava. Posebno pleni široki pogled ka Kablaru preko naboranih pašnjaka i udolina prožetim šumarcima hrasta lužnjaka, breze i jele.

Oko Riora su vidljivi ostaci slavne Kolubarske bitke.

Najbolji period za posetu Maljenu je kraj maja i početak juna – kada posle duge zime, ovi predeli konačno ponovo ozelene, a tu su i narcisi.

Proleće je period godine kad planinar treba da obuzda svoju strast ka visokogorstvu, jer proleće je lepo samo ako se ne ide visoko!

Kraljev Sto – Rior (- Ravna gora).

Početak treka se nalazi na obodu naselja Kraljev Sto iznad samih Divčibara. Makadamski put lošeg kvaliteta zavija ka istoku i prelazi preko kota Vlasovi (1003 m) i Čiker (872 m) podno vrha Velikog Maljena (970 m) i nastavlja ka Rioru (882m). U prvih par kilometara je moguće izbeći kolski put i preprečiti preko pašnjaka i šuma, kretajući se kroz atraktivnije predele (markacija nema, trek je po običaju priložen na dnu priče).

Simfonija pitomih bregova, glavni adut transverzale, počinje negde na 7. kilometru, pre i oko Riora.

Livadskim putem dalje grebenom dolazi se i do Malog Riora (721 m). Zatim sledi spust do rečice Grab, koja se smatra granicom Maljena i Suvobora. Nakon kraćeg završnog uspona stiglo bi se na Ravnu Goru gde se ponovo izbija na asfalt.

Ukupna dužina segmenta do Ravne gore iznosi 14 km, sa oko 400m uspona. Početna tačka je ujedno i najviša tačka (1040m).

Teren je pitom, i mahom prati kolske puteve. Problem je navigacija. Trasa je samo delimice markirana, čak su postavljeni i putokazi na nekoliko mesta, ali je veliki broj račvanja neoznačen, tako da je kretanje sa vodičem bilo u ljudskom obliku, bilo u vidu GPS-a i pored izrazito preglednog terena – imperativ.

Kretanje od početne tačke A do krajnje tačke B u solo režiji predstavlja logistički izazov. Umesto odlaska na Ravnu goru, jednostavniji je povratak na istu početnu tačku (Kraljev sto). U tom slučaju, sa okretom na Rioru, potrebno je prevaliti oko 16km ali sa 600m visinske razlike, što se može smatrati srednje zahtevnom pešačkom turom.

MTB: Tometino polje – Veliki Maljen -Kamalj

Maljenski MTB krug polazi od Tometinog polja i sledi kamenit kolski put ka Velikom Maljenu. Uspon ka Velikom Maljenu je značajnim delom u hladovini četinarske šume, dok se po istočnoj strani otvaraju pogledi na goletni prostor naizmeničnih uzvišenja i useka brojnih potoka koji formiraju sliv rečica Kozlice i Tinje. Ispod Velikog Maljena, nalazi se spomenik borcima Kolubarske bitke. Tu treba skrenuti ka istoku, ka sledećem uzvišenju – Kamalju.

Kamalj (verovatno od “ka Maljenu”) je centralno pozicionirani vis – “sweet spot” u središtu maljenskih goleti. Ovde treba dočekati zalazak sunca, jer kada svetlo zaigra po pitomim bregovima – prizori su očaravajući, nalik onima oko Riora.

Loš kolski put zavija nazad ka jugu i par kilometara dalje, preko mosta na Kozlici ispod fabrike vode zatvara krug. U silasku sa Kamalja na točkovima treba biti oprezan, zbog sveprisutnog krupnog kamenja i vododerina.

Iako je Maljen iz ugla pešaka više nego pitom, biciklistički krug od 12,5 kilometara dobro će protresti i iskusnijeg tehničara na dva točka. Ispod svojih travnatih pašnjaka, Maljen je kamenita planina – da je drugačije, njegovi, za oko pitki pašnjaci, bi odavno bili pretočeni u oranice ili voćnjake.

Wikiloc:

Kraljev Sto (Divčibare) – Rior i nazad (16km 600m visinske)

Divčibare – Ravna Gora u jednom smeru (14km 400m visinske)

Prvi trek (tamo i nazad) u prvom delu ne sledi kolski put već se kreće kroz teren (atraktivnije). Drugi trek (transverzala) sve vreme prati kolski put. Trekovi nemaju identičnu polaznu tačku.

Hvala Goranu Stamenkoviću za noćno vođstvo i nova saznanja u i oko Riora.

Posebno hvala Draganu Lubiniću, “ambasadoru” nestvarnih predela na tromeđi Požege, Valjeva i Kosjerića.

5 thoughts on “Маљен.

  1. врхунски одрађене фотке, текст…свака част…хвала

    Like

  2. Cesto sam na nekim od ovih mesta i jedno moram priznati-ulovili ste trenutak, svaka cast.Ne zelim da kazem da su slike radjene ili lazirane samo ja ne mogu potrefiti niti uglove niti osvetljenje,zaista svaka cast.

    Like

    1. Hvala na iskrenom komentaru. Doba dana je bilo veoma posebno, na Maljenu je zbog pitomog terena, zalazak izrazito efektan, ali se nazad treba vraćati po mraku, što zahteva malo bolje poznavanje terena i obaveznu upotrebu GPS-a.

      Like

  3. Probali smo prvi trek (tamo i nazad). U prvom delu gde ne sledi kolski put već se kreće kroz teren, preko brda smo probali, medjutim dosli smo do nekog starog kombija sa Novosadskim tablicama, i nismo mogli dalje, rastinje su bile prevelike.

    Mozda je kraj juna mnogo kasno za taj put?

    Like

Leave a comment