Маљен. Краљев Сто. Риор.

Divčibare, maj 2019. godine

Proleće je period godine kad planinar treba da obuzda svoju strast ka visokogorstvu, jer proleće je lepo samo ako se ne ide visoko.

U početku ni ja nisam razumeo ove Goranove reči. Pre par godina smo se bez preke potrebe vinuli u Julijske Alpe na 2300m i pošteno namučili kroz miks aprilskog snega, kamenja i trave.

Iako je sve je na prvi pogled procvetalo po gradskim parkovima, na visokim planinama sve do juna zatičemo sumorne tonove, golo drveće i sneg. Poviše gore, godišnji ciklus tako ne čine četiri već pet godišnjih doba: nakon bajkovite zime, pejzaž još jednom prolazi kroz poznu jesen pre nego što konačno grane zeleno proleće.

U maju mesecu zbog toga ne treba hrliti na planine iznad 1000m visine. To je mesec i kada su konačno i destinacije bliže Beogradu u svom najatraktivnijem izdanju: Zagajička brda, Miroč ili Valjevske planine.

Divčibare – Ravna gora.

U planinarskim krugovima pešačka tura “Divčibare – Ravna gora – Rajac” preko Maljena i Suvobora spada u prave klasike.

Početak treka se nalazi na obodu naselja Kraljev Sto iznad samih Divčibara. Makadamski put lošeg kvaliteta zavija ka istoku i prelazi preko kota Vlasovi (1003 m) i Čiker (872 m) podno vrha Velikog Maljena (970 m) i nastavlja ka Rioru (882m). U prvih par kilometara je moguće izbeći kolski put i preprečiti preko pašnjaka i šuma, kretajući se kroz atraktivnije predele (markacija nema, trek je po običaju priložen na dnu priče).

Simfonija pitomih bregova, glavni adut transverzale, počinje negde na 7. kilometru, pre i oko Riora.

Livadskim putem dalje grebenom dolazi se i do Malog Riora (721 m). Zatim sledi spust do rečice Grab, koja se smatra granicom Maljena i Suvobora. Nakon kraćeg završnog uspona stiže se na Ravnu Goru gde se ponovo izbija na asfalt.

Ukupna dužina segmenta do Ravne gore iznosi 14 km, sa oko 400m uspona. Početna tačka je ujedno i najviša tačka (1040m).

Ako se sa Kraljevog stola krene u 9 časova, za očekivati je da se na Ravnu Goru bez presije stigne u 15 časova.

Teren je pitom, i mahom prati kolske puteve. Problem je navigacija. Trasa je samo delimice markirana, čak su postavljeni i putokazi na nekoliko mesta, ali je veliki broj račvanja neoznačen, tako da je kretanje sa vodičem bilo u ljudskom obliku, bilo u vidu GPS-a i pored izrazito preglednog terena – imperativ.

Divčibare – Rior – Divčibare

Kretanje od početne tačke A do krajnje tačke B u solo režiji predstavlja logistički izazov. Puno je jednostavniji povratak na istu početnu tačku. U tom slučaju, sa okretom na Rioru, potrebno je prevaliti oko 16km ali sa 600m visinske razlike, što se može smatrati srednje zahtevnom pešačkom turom.

Kada doći?

Idealno vreme za posetu ovom prostoru je kasno proleće – druga polovina maja. Livade su u punom cvatu, a tu su i narcisi.

Zahvaljujući blagom terenu ovo je dobra priča za sve koji prave prve korake u trekingu sa ili bez dečije pratnje. Predeo je privlačan i za poklonike planinskog biciklizma, posebno deo oko Riora, i dalje na jug, ka Tometinom polju.

U pitanju je impozantan prostor, bez mnogo tragova ljudskog prisustva, retka oaza netaknute prirode a tako blizu glavnog grada. Posebno pleni široki pogled ka Kablaru preko naboranih pašnjaka Maljena, prožet proređenim šumarcima hrasta lužnjaka, brezama i jelama. U neposrednoj blizini staze vidljivi su i ostaci rovova slavne Kolubarske bitke.

Da li je ovo najbolje treking iskustvo u blizini Beograda? Vrlo verovatno da: Maljen je opasan konkurent Zagajičkim brdima u kategoriji “Kuda za par sati iz grada”. Divčibare su najbliža tačka Beogradu koja premašuje 1000 metara nadmorske visine.

Flickr: Maljen – Kraljev Sto – Rior.

Wikiloc:

Kraljev Sto (Divčibare) – Rior i nazad (16km 600m visinske)

Divčibare – Ravna Gora u jednom smeru (14km 400m visinske)

Prvi trek (tamo i nazad) u prvom delu ne sledi kolski put već se kreće kroz teren (atraktivnije). Drugi trek (transverzala) sve vreme prati kolski put. Trekovi nemaju identičnu polaznu tačku.

Hvala Goranu Stamenkoviću, nezvaničnom ambasadoru tromeđe Požege, Valjeva i Mionice na dnevnom i noćnom vođstvu i novim saznanjima.

4 thoughts on “Маљен. Краљев Сто. Риор.

 1. врхунски одрађене фотке, текст…свака част…хвала

  Like

 2. Cesto sam na nekim od ovih mesta i jedno moram priznati-ulovili ste trenutak, svaka cast.Ne zelim da kazem da su slike radjene ili lazirane samo ja ne mogu potrefiti niti uglove niti osvetljenje,zaista svaka cast.

  Like

  1. Hvala na iskrenom komentaru. Doba dana je bilo veoma posebno, na Maljenu je zbog pitomog terena, zalazak izrazito efektan, ali se nazad treba vraćati po mraku, što zahteva malo bolje poznavanje terena i obaveznu upotrebu GPS-a.

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close