Vidikovci nad Bledom.

Krug oko Male Osojnice i Ojstrice nudi romantično iskustvo kroz živopisnu šumu sa bajkovitim pogledima. Bled je sa punim pravom mondenska prestonica Slovenije. Upravo pogledi sa Osojnice spadaju u najčešće korišćene motive sa brošura za promociju slovenačkog turizma uopšte.

Krug nije ni previše težak ni previše lak – idealan za početnike i decu svih uzrasta. Početna tačka je na stazi oko jezera i nalazi se na 480m nadmorske visine, dok se najviša tačka nalazi na 670mnm.
Staza je dobro uređena i označena. Za ceo krug sa izdašnim pauzama za uživanje potrebno je odvojiti svega par sati.

Bled-1

Preporučujem prvo uspon ka Maloj Osojnici – ovaj vidikovac je na nešto većoj visini od Ojstrice sa nekoliko usputnih, podjednako inspiritavnih pogleda. Putokaz se odvaja od kružne staze kod napuštene vile na jugozapadnom obodu jezera, nekih 10 minuta laganog hoda od Vile Bled. Uzana šumska staza odvaja se uzbrdo i ubrzo zavija nagore u obliku nekoliko serpentina, sa otvorenim pogledima na jezero smaragdno zelene boje.

Bled, Slovenia.

Staza potom dolazi do samih stena, ovaj deo je u pedantnom slovenačkom stilu čak obezbeđen sajlama. I onda filmski momenat: duge uzane stepenice i izlazak na prvu panoramsku platformu.

Bled, Slovenia.

Svaki trenutak proveden ovde vredi stostruko, vredi poraniti i biti ovde pre ostalih!

Bled-2

I do samog vrha Male Osojnice nema još dugo. Par minuta kasnije nalazite se na prostranom ograđenom vidikovcu sa otvorenim pogledima.

Bled-3

Kadar hvata celo Bledsko jezero sa hodočasnom crkvom Blažene Marije na ostrvu, Blejski grad je u liniji sa otokom, dok horizontom dominiraju Karavanke sa svojim najvišim vrhom Stol (oko 2300mnm) – greben ovog venca granična je linija Slovenije i Austrije.

Bled Dodatak (2 of 2)

Staza se ubrzo nadovezuje na šumski put za izvlačenje drvenih trupaca. Levo je putokaz ka Velikoj Osojnici (?). Tamo nismo išli već silazimo nizbrdo u smeru Ojstrice (nosi isto ime kao daleko suroviji vrh Savinjskih Alpa). Ojstrica je stenoviti greben koji nudi poglede na Bled iz nešto niže perspektive od Male Osojnice. Na vidikovcu već ima nekoliko parova koji su zauzeli klupice i okolni prostor. Gore na Osojnici smo bili potpuno sami, tako da se ne zadržavamo mnogo.

I za kraj zasluženi odmor i prilika da se probaju te famozne kremšnite…

Bled, Slovenia.

Za kraj lična preporuka za „otmeno kampovanje“ na Bledu:

Garden Village Eco Resort http://gardenvillagebled.com/

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: