Stari Begej i Carska Bara.

Odlučili smo da iskoristimo idealne jesenje temperature, spojimo trening sa boravkom u prirodi i pod režiserskom palicom trenera Vlade Savića bacimo pogled i pustimo korak kroz predeo Carske bare nadomak Zrenjanina.

Carska bara je zaštićeni prirodni rezervat sa velikim brojem različitih vrsta ptiica (predstavlja pravi raj za ornitologe). Činjenica da je u pitanju zaštićena zona znači garantovani boravak u netaknutoj prirodi bez vikendica i upliva ljudske ruke kao što je to slučaj na nekim pejzažno srodnim mestima poput Palića.

Do bare se iz Beograda stiže za 45 minuta preko novog Pupinovog mosta. Zgodno mesto za start predstavlja parking kod hotela Sibila. Iako ne postoje putokazi ili markacije, na samom parkingu se nalazi bilbord sa velikom turističkom kartom. Isti možete slikati svojim mobilnim telefonom i eto mape u džepu. Orijentacija  je izuzetno jednostavna, verovatnoća da se izgubite minimalna. Lokalna turistička zajednica nudi i panoramsku turu sa vode ali u trenutku našeg boravka, plovilo nije bilo u funkciji.

Mi smo ovoga puta došli na Carsku baru s idejom da je“optrčimo“ u krugu ukupne dužine 20,5 kilometara. Vlada Savić (aktuelni rekorder Srbije na Ironman distanci) je pre samo par sedmica sproveo u delo svoj „epski san iz mladosti“ . Zajedno sa Danilom Jovanovićem i Marjanom Lukićem (takođe aktuelni prvaci države u svojim kategorijama na nešto kraćim distancama)  istrčali su krug oko cele Deliblatske peščare u dužini od neverovatnih 100 kilometara i ukupnom trajanju od oko 12 sati. Moj prvobitan plan je da bio ih barem na delu tog kolosalnog poduhvata ispratim što na biciklu što trčeći i podržim celu akciju uz par reči i fotografija na ovom blogu. Termin se nažalost poklopio sa planinarskim vikendom na Korabu koji smo Ivan i ja iz nedelje u nedelju odlagali. Bila bi to sjajna prilika da se kroz ovaj neobičan poduhvat ljudima približi Deliblatska Peščara.

Kako se nismo zakačili u peščari, Carska bara ispade utešna nagrada 🙂

Trkački krug između dva Begeja.

Krenuli smo nasipom izmedju „novog“ i Starog Begeja. Izuzimamući povremena stada krava,  u pitanju je monotoni deo bez značajnih diskontinuiteta u tipično ritskom ravničarskom pejzažu.

Carska Bara Vladine-1
Peloton na glavnom nasipu.

Dolaskom do ustave, dinamika predela postaje za nijansu intenzivnija (Upravo sa ove tačke i potiče naslovna fotografija).

Carska Bara Trail
Rukavac ka Begeju.

Nasip dalje produžava sve do ušća Begeja u Tisu u dužini od 4,5km. Taj deo zbog ograničenog vremena ali i plana da ne trčimo više od 20 kilometara toga dana, mi nismo stigli da obidjemo. Umesto toga zavijamo udesno ka severu i potom uz Stari Begej pored same Carske bare se vraćamo na početnu tačku – parking hotela Sibila i veliki ribnjak pored njega.

Carska Bara Trail
Carska Bara.

Sa obe strane plitkog nasipa protežu se neprekidna polja močvare i trske. Ravničarska konfiguracija terena čini izlet idealnim za jednu porodičnu avanturu na biciklima ( u kombinaciji sa brodskim izletom). Krug je previše velik da bi se pešačilo, na biciklu monotoni delovi brže prolaze. Vožnja pored same Carske bare bila bi za nijansu tehnički zahtevnija od one po nasipu. I mi smo danas imali biciklističku pratnju i logističku podršku dvotočkaša.

Carska Bara Trail
Biciklisti na kraju konvoja.

Izbijanjem na asfaltni put koji inače vodi ka selu Belo Blato mi skrećemo desno i nakon nekoliko stotina metara stižemo na cilj. Za ceo krug bilo nam je potrebno nešto više od dva sata uključujući pauze.

Carska Bara Vladine-2
Pauza.
Carska Bara Vladine-3
Chat Run.

Garmin Ruta: https://connect.garmin.com/activity/957768115

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: