Meandri Uvca 2015.

Uvac smo posetili krajem juna 2015. S obzirom da nije u pitanju jako penjanje po zahtevnom terenu ovo je idealna destinacija za porodičnu avanturu. Iskoristili smo prvi vikend nakon završetka školske godine dok još nisu krenule velike vrućine i sezonske gužve na putevima.

Uvac-6
Pars Pro Toto pogled sa Molitve. Uvac, Zapadna Srbija.

Krenuli smo u subotu pre podne. Preko Mladenovca, Rudnika, Čačka i Jelice stigli smo do pitome Ivanjice gde smo proveli prijatan ostatak dana na Ivanjičkim konacima i dobro se naspavali. U nedelju ujutru nastavljamo preko Javora ka Sjenici. Nekoliko kilometara pre ulaska u Sjenicu, u mestu označenom na karti kao Krstac nailazi se na jezero sa desne strane. Ne možete da ga promašite. Odmah pored puta je kućica iz koje će iskočiti neko od rendžera Specijalnog Rezervata Prirode. Naplatiće vam ulaznice (simboličan iznos) i ponuditi brodski izlet.

Vožnja brodićem je OK ali pravu sliku predela ipak pruža šetnja po obodu same klisure. Na kraju krajeva došli smo da hodamo. Do najpoznatijeg vidikovca Molitva ima nekih 6 kilometara (od kampa!) tojest oko 2 i po sata hoda sa klincima (6 i 9 godina). S obzirom da je dosta toplo, i da deca nisu bila top fit tog vikenda dogovaram se sa rendžerom da mu se javimo telefonski sa Molitve kako bi nas pokupio u povratku na medjustanici 40 minuta pre vidikovca. To se ispostavlja kao idealno rešenje jer na taj način dobijamo i sliku predela sa vode u povratku i ne vraćamo se istim putem nazad. To je upravo i moja preporuka za sve koji se odluče da posete Uvac tokom letnje sezone.

Mi nastavljamo autom dalje do kampa. Put je u lošem stanju posle prolećnih kiša i preporučuje se samo za 4×4 vozila. Deonica do kampa je kratka ali dosta zahtevna. Ukoliko dolazite običnim vozilom u  periodu nakon obilnih padavina, ima smisla prijaviti se za brodski izlet, krenuti brodićem do Ledene pećine, u povratku iskočiti na međustanici i popeti se do Molitve i zatim vratiti nazad peške.

Uvac-1
Ulaz u rezervat.

Mi smo od kampa krenuli dalje dobro označenom stazom. Već nakon prvog kilometra nailazi se na viseći most preko Uvca. Staza ne vodi preko mosta ali je zabavno preći most i ponovo se vratiti na markiranu trasu. Potom uglavnom pašnjaci koji su krajem juna u svom najživopisnijem izdanju.

Идила, лепота, зелена Србија.
Pitoma zelena Srbija.

Zatim se prolazi pored lokaliteta zvanog Devojačka stena i ubrzo se izdižete na plato. Nižu se lepi pogledi na meandre sa leve strane. Do Molitve nema još dugo. Teren je sada krševit.

I konačno stižemo do Molitve. Drvena platforma omogućava da praktično stojite u samom kanjonu.  Uskoro će se pojaviti i beloglavi supovi u gracioznom letu na termalnim strujama.

Uvac-5
Beloglavi sup.

Za supove kažu da su veoma pametne ptice. Gnezda grade u steni na savršenim mestima zaštićenim od kiše i vetra. Mnogo mi je drago što je populacija ovih stvorenja na Uvcu ne samo sačuvana nego i značajno uvećana. Pogled na meandre je naravno spektakularan…Vodostaj je visok, meandri su prepuni vode koja puca od zelenila.

Молитва.
Meandri sa Molitve.

Nakon opuštaćujeg odmora na vidikovcu pozivamo rendžera i potvrdjujemo dogovor da nas pokupi na unapred ugovorenom mestu. Nekih pola sata se vraćamo istim putem zatim uočavamo skretanje koje silazi u sam kanjon. Nakon 20 minuta silaska kroz šumu i kamenjar dolazimo do obale reke. Nije prošao ni minut, pojavljuje se plavi turistički brodić koji se vraća iz Ledene pećine. Idealan tajming.

Cela akcija je trajala oko 4 sata sa pauzama. Brodić nas ostavlja u kampu, krećemo nazad za Beograd preko Zlatibora. Uz pauzu u Stopića pećini.

Изблиза.
Kanjon Uvca.

Uvac je jako zanimljivo mesto sa ogromnim potencijalom. Bilo bi jako lepo uklopiti šetnju do vidikovca sa nekom vodenom aktivnošću kao što je na primer vožnja kajakom. Nažalost ne postoje mesta gde biste na licu mesta mogli da iznajmite kajak – barem ga ja nisam video ni u kampu ni u ulazu u park sa Sjeničke strane.

Put do Nove Varoši preko Zlatara nedavno je rekonstruisan i nudi odlične uslove za drumski biciklizam: idealan valovit teren („rolling hills“) do spuštanja u samu Varoš, kroz četinarsku šumu i lepe predele na prosečnih 1200m nadmorske visine. U tom svetlu razmišljam o mogućem povratku na Uvac u kombinaciji kajak + bicikl.

Garmin Track: Kamp – Molitva – Silazak u kanjon – Brodićem nazad.

Još detaljniji opis trase i prilaza možete pronaći ovde:

http://pedja.supurovic.net/uvacko-jezero-vidikovac-molitva-meandri-uvca/

 

2 Comments

Add yours →

  1. koliko dugo ste ostali ovde? jedan dan setnje ili vise? gde ste spavali? koliko sati od beograda? jeli preporucujes kraj aprila sa troje dece ovde?

    Sviđa mi se

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: