Sokolov Kamen 2015.

Prvi maj 2015. na Suvoj planini. Spektakularni greben koji se proteže od Niške Banje pa sve do Bele Palanke bio je mesto održavanja jedne od najlepših trka na ovim prostorima – Sokolov Put u organizaciji Skyrunning Srbija tima.

Osim svog takmičarskog trkačkog dela, manifestacija je imala i svoj turističko-promotivni deo namenjen planinarima.

I mi se pridružujemo događaju u porodičnoj varijanti – kao apsolutni raritet tog jutra na Suvoj planini!

 

sokolov-put-2015-2

Glavni greben Suve planine se poput uspavanog dinosaurusa prostire u pravcu severozapad – jugoistok. Ima tri karakteristične „kreste“: Mosor je prvi, zatim sledi Sokolov kamen i konačno najviši vrh cele planine: Trem, gde je bio i cilj današnje trke za takmičare.

Odmah da napomenem da kategorija „Porodični izlet“ na Sokolovom Kamenu doseže svoje granične vrednosti. Ozbiljno planinarenje i ozbiljni izazovi za najmlađe u tehničkom i kondicionom pogledu.

Mi se na kraju nismo ispeli na Trem – to bi sigurno bio jednostavnija tamo i nazad opcija sa Bojaninih voda. Bio sam vodjen željom da po svaku cenu uradimo kružnu turu koja nas je vodila preko Repetitora, Sokolovog kamena i Devojačkog groba. Ponosan sam na klince i šta su tog dana demonstrirali i postigli.

Pripreme za akciju.

Skyrunning je odradio markiranje i označavanje same staze. Kao što sam već spomenio Start iz Niške banje bi bio previše za nas. Inače centar svih operacija na Suvoj planini je planinarski dom i stara ski staza na Bojaninim vodama. Odlučujem da dotle dođemo autom i zatim jednom od markiranih staza se uspenjemo na greben na lokalitet Repetitor gde je ujedno i kontrolna tačka same trke.

Staze od i oko Bojaninih voda su savršeno izmarkirane i obeležene putokazima. Na internetu je bilo moguće poručiti pouzećem detaljnu turističko topografsku kartu Suve planine i Svrljiških planina tako da sam detaljno opremljen svim potrebnim informacijama.

Sokolov Put: Porodični paket aranžman.

Spavamo u Nišu u Ivanovom stanu, koji učestvuje kao trkač. U 6:00 ustajemo i nakon sat vremena vožnje preko Niške Banje i kroz Jelašničku klisuru stižemo na Bojanine vode. Tu ostavljamo auto i pratimo putokaz i markacije prema Mosoru.

Sat vremena lagano penjemo kroz šumu. Izbijamo na greben dok prvi takmičari koji su tog jutra krenuli iz Banje grabe prema markantnim vrhovima Sokolov kamen i Trem.

Nakon prijatne šumske šetnje na grebenu je posve drugačije. Prvo žbunasto rastinje a ubrzo i kamenjar. Koristimo i ruke. Negde na prvom kamenjaru pristiže i Ivan. Deluje jako dobro. Ni on ni mi ne slutimo da pravi izazovi tek predstoje.

sokolov-put-2015-4

 

Uspon do vrha je jak, i veoma dug. Svaki put mislim da smo tu, da bi se ukazao sledeći greben. Za razliku od monolitnog Trema, Sokolov kamen se na nekoliko mesta sužava na prostor od svega nekoliko metara. Planinarenje u pravom smislu te reči.

 

sokolov-put-2015-5

Nikad kraja penjanju. Vidim da od mog prvobitnog krajnje ambicioznog plana da doguramo i do Trema neće biti puno vajde.

 

sokolov-put-2015-1

Nakon nekoliko sati konstantnog uspona konačno smo na vrhu – Sokolov kamen 1523m.

Sada do Devojačkog groba ide dugo očekivani silazak dok se na horizontu konačno otvara veličanstveni prizor ka istoku. I dok je u podnožju uveliko procvetalo proleće, na surovoj planini zima i dalje traje, priroda nije ozelenela, na severnoj strani i dalje ima snega.

sokolov-put-2015-7Prosto ne mogu da prežalim što se neću popeti na Trem. Ivan je već tamo i polako silazi nazad, ukrštamo se na sedlu zvanom Devojački grob, odakle vodi šumski puteljak nazad na Bojanine vode. Moji saputnici su veoma iscrpljeni i poslednjim atomima snage prelaze i te poslednje kilometre.

Od organizatora smo dobili „počasne bonove“ za obrok i u slast krkamo pasulj sa trkačima. Pola sata kasnije u automobilu svi spavaju kao opijeni. Neki se bude tek jedno jutro kasnije.

sokolov-put-2015-8

Sutradan jaka kiša. Imali smo mnogo lep dan i vreme na planini. Uloženi napor se isplatio a Trem ostaje kao domaći zadatak za prvo sledeće druženje sa Suvom.

Ceo Sokolov put planiram da sledeće godine osetim i kao takmičar! Sokolov put 2016.

 

One Comment

Add yours →

  1. aleksandra terzic novembar 18, 2015 — 8:38 pm

    Hvala Neb! Hvala i tvojoj malenoj i lepoj podrsci (J, M, U).

    Sviđa mi se

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: