Obedska Bara 2015.

Obedska bara se nalazi na samo 50 kilometara Beograda, a samo 25 kilometara od autoputa Beograd – Šid. Potpuno neopravdano zapostavljeni dragulj netaknute prirode, koji zbog manjka infrastrukture i sadržaja nije dovoljno vidljiv za potencijalne izletnike iz prestonice.

Situacija se poslednjih godina menja na bolje. Sve je više biciklista koji preko Surčina i Progara dolaze iz grada. Za put od Kupinova do Obreža po obodu bare meštani tvrde da je najduža krivina u Evropi. U toplim letnjim mesecima vožnja pod krošnjama drveća u hladu predstavlja pravo uživanje. Tu je i potpuno nova osmatračnica – panoramska terasa nedaleko od info centra na ulazu u Obrež. Na raspolaganju su i čamci uz pomoć kojih možete da odveslate preko bare, i prošetate kroz rit na kupinovačkoj strani.

Da popijete kafu ili ostanete na ručku – to još uvek nije moguće. Stari restoran i hotel nisu u funkciji. To bi verovatno u prvoj liniji povećalo broj posetilaca, ali za prave ljubitelje prirode to i nije toliko važno.

Predeo Obedske bare postaje istinski spektakularan u vreme visokih voda. Tada Sava plavi ceo nebranjeni prostor od Grabovaca do Kupinova. Barski levaci od močvare postaju ostrva velikog vodenog prostranstva.

Planski sejane šume topola ogledaju se u vodi i pružaju zanimljive geometrijske prizore.

Fotografije koje slede napravljene su tokom marta 2015. godine. Bio je to moj povratak na Obedsku baru nakon stoletnih poplava maja 2014. godine, kada je nivo vode u inače suvom području negde iznosio preko 4 metra. Bez svesrdne pomoći lokalnih poznavaoca terena – starih barskih vukova iz Obreža ovaj kao ni prethodni vodeni izlet ne bi bio moguć.

Obedska Baraobedska-bara-2obedska-bara-8obedska-bara-9obedska-bara-5

Kajakom kroz Obedsku Baru: Obedska Bara sa vode.

Na klizaljkama preko Obedske Bare: Obedska bajka na ledu.

One Comment

Add yours →

  1. Sadio te topole davnih 80-tih godina. Nisam znao da su toliko porasle, davno nisam bio u tom kraju

    Sviđa mi se

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: