Golte, Slovenija.

Golte se nalaze u štajerskom delu Slovenije iznad gradića Mozirje. Izdižu se nad pitomom dolinom reke Savinje i pružaju lepe poglede ka čuvenim Savinjskim alpima. Golte spadaju u srednje visoke planine – prosečna visina je oko 1400m, dok vrh planine dostiže 1587 m. Dominantan pejzaž predstavlja gusta smrekova šuma.

Zahvaljujući prijateljima iz tog kraja, ove predele sam pohodio više puta u prošlosti, kako leti tako i zimi. Naša baza na dugom triatlonu Celje – Logarska dolina pre par godina bila je upravo na Goltama.

Kako doći? Do planine se stiže vrlo jednostavno iz Mozirja, vijugavi planinski put je pre nekoliko godina u potpunosti sređen i asfaltiran, prohodan i u zimskim uslovima. Potrebno je oko 30 minuta vožnje iz podnožja do „Alpskog vrta“ gde se nalazi i parking.

Nedaleko odatle nalazi se i planinarski dom Mozirska Koča. Sve staze su savršeno izmarkirane i obeležene, kako smo navikli u Sloveniji. Nedavno sam saznao podatak da Planinska Zveza Slovenije ima oko 55.000 registrovanih članova i predstavlja najveću nevladinu organizaciju u zemlji. Stoga nivo planinarske infrastrukture ne čudi nimalo. Planinske staze i putevi na Goltama nisu zahtevni i pogodni su za obilazak na turno skijama kada snega ima dovoljno.

golte-1

Za sve one koji ne žele da se voze do vrha tu je i brza veza: gondola ili kako to simpatično na slovenačkom zvuči „nihalka“ koja kreće iz podnožja i posetioce bukvalno uvozi pravo u skijašnicu novog, renoviranog i ambijentalno lepo uklopljenog hotela „Golte“.

Na Goltama smo boravili porodično i to je bio naš glavni skijaški odmor ove zime.

Na sneg se međutim ove zime zaista dugo čekalo u Sloveniji. U trenutku našeg polaska na Golte, bilo je neizvesno da li ća ga uopšte biti. Kad smo se dospeli na planinu pejzaž je zaista delovao otužno. Južina sa mora otopila je i ono malo preživelog novembarskog snega. Prva dva dana uopšte nismo ni skijali. Kada nije padala kiša, iskoristili smo vreme za šetnju.

Kada je vetar konačno okrenuo na severozapad usledila je velika transformacija – pad temperature bio je dovoljan da kiša pređe u sneg i za samo 24 časasve je izgledalo potpuno drugačije. Obilne snežne padavine i sunčan dan nakon istih – to je zimski scenario koji svi željno iščekujemo! Vredelo je čekati za prizore koji su se otvorili oko nas.

golte-6golte-8golte-5golte-9Ostatak vremena na Goltama proveli smo skijajući. Nije bilo puno posetilaca iz lokala – bez redova na žičarama kako smo navikli na Kopaoniku. Imali smo sreće da je „smučište“ čak i u subotu bilo poluprazno. Nedaleko odatle, u mestu Ljubno se održavao ženski kup u ski skokovima, a s obzirom na fanstastične rezultate koje beleže Prevc i ekipa, ski skokovi su trenutno sport broj jedan u Sloveniji.

golte-2golte-12golte-11golte-10golte-13

Sve fotografije su načinjene Fuji X T 10 aparatom i fiksnim Fujinon 27mm F2.8 objektivom.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close